A Mecsek gyöngye – Az ezerarcú Pécs titkai

Turi Dániel
Pécs sokkal több, mint egy egyszerű megyeszékhely: a baranyai városban megelevenedik a történelem, helyet kapnak a művészetek és a fiatalos, pezsgő élet egyaránt. Hogy mit érdemes megnézni, felkeresni egy pécsi út során? Most megmutatjuk!

A baranyai megyeszékhelyről – akárcsak a többi nagyvárosról – rengeteg tényszerű adatot fel lehet sorolni: Pécs az országban az ötödik, a Dunántúlon pedig valódi vetélytárs nélkül a legnagyobb város. A nagyjából száznegyvenezer fős település nevével a legtöbben akkor találkoznak először, amikor szóba kerül az első hazai egyetem megalakítása, ami itt történt, 1367-ben, Nagy Lajos király közbenjárásnak köszönhetően. Az egyetem akkor is és azóta is a város egyik legnagyobb erőforrása, előnye; olyannyira egybefonódott a várossal, hogy alapvetően meg is határozza Pécs történelmi arculatát és egyben fiatalos hangulatát. Lássuk – a teljesség igénye nélkül – , hogy miért éri meg a sokak által mediterránnak tartott vidéki városban eltölteni egy pár napot – akár családdal, akár egyedül érkezünk, Pécs biztosan nem okoz majd csalódást.

Egy utcányi történelem

Azoknak, akik még sosem jártak Pécsen, általában két dolog szokott rögtön az eszükbe jutni: az egyik a TV-torony, a másik pedig a Széchenyi téren található dzsámi – ez utóbbi gyakorlatilag az összes hűtőmágnesen, képeslapon, szuvenír- és ajándéktárgyon megtalálható. A legtöbb turista is innen indul ki, ha jobban meg akarja ismerni a várost, de a helyieknek is meghatározó találkozási pont a téren található lovas szobor. A Gázi Hászim pasa dzsámija néven nem csupán országosan, de világszerte is ismertté vált épület ma már a Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom nevet viseli és gyakorlatilag ez az épület a város alfája és omegája. Egyrészt Pécs leginkább frekventált terén, a Széchenyi téren áll, másrészt innen indul ki a város talán legnépszerűbb és legsűrűbben látogatott sétálóutcája, a Király utca, ahol régebben egyébként villamos is közlekedett.

A színház a Király utca egyik fő látványossága
A színház a Király utca egyik fő látványossága

A Mecsek gyöngye – Az ezerarcú Pécs titkai

A színház a Király utca egyik fő látványossága
Az első helyi villamos 1913-ban indult útjára
A belvárosban több sétálóutca is egymásba torkollik
Galériák, éttermek várják a látogatókat
A 22 méter magas épület a helyiek nagy kedvence is
Éjszakai fényben a Széchenyi tér
Fotó megosztása:

Az egykor Kossuth Lajos nevét viselő utca gyakorlatilag mindent elmond Pécsről, amit tudni érdemes – egyetlen utcába annyi érdekes épület, történelmi emlék van bezsúfolva, hogy csak itt akár egy egész napot el lehet tölteni anélkül, hogy unatkozni kezdene az ember. A rengeteg étterem, szórakozási lehetőség és a folyamatosan – különös tekintettel a hétvégékre – hömpölygő tömeg mellett az utcában található például az 1895-ben átadott Pécsi Nemzeti Színház is, ahová egy pár napos itt tartózkodás alatt mindenképpen érdemes betérni – ha nem is feltétlen sikerül elcsípni egy előadást, a múlt századi építészet önmagában is megér egy látogatást.

A Színház tértől tovább sétálva pedig belefutunk az ország első cukrászdájába

– az 1789-ben épületben üzemelő cukrászda ma a Caflisch nevet viseli és jellemzően nehéz ülőhelyet találni, de a délelőtti és a koradélutáni órákban egyáltalán nem lehetetlen. A cukrászda mellett közvetlenül a Lyceum templom áll, aminek az épületét egy dzsámiból alakították át az 1700-as években.

Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom

A templomban különböző kiállítások és tárlatok segítenek abban, hogy még jobban megismerjük Pécs történelmét

Hirdetés

A Mecsek vonzásában

A pécsi látnivalókat lehetetlen úgy sorba venni, hogy ne tegyünk említést a Mecsekről és a benne, körülötte található kikapcsolódási lehetőségekről, szórakoztató tevékenységekről. Először is itt található a Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium, ami immár több, mint ötven éve üzemel. Az állatkertben jelenleg megközelítőleg háromszáz különböző állatfaj nagyjából ezerötszáz egyede található meg; a vízi állatoktól a ragadozókon át a főemlősökig mindenki találkozhat a kedvencével.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Emellett az állatkert munkatársai gyakran tartanak különböző kiscsoportos bemutatókat, foglalkozásokat, főleg a fiatalabb korosztálynak, illetve vannak úgynevezett nyílt etetős napok is, amikor a látogatók is tevőlegesen részt vehetnek az állatkert mindennapjaiban. A belépésért a felnőtteknek 3500 forintot, diákoknak 2500, 14 éven aluli gyermekeknek pedig 2300 forintot kell fizetni. Azoknak pedig, akik az aktívabb, adrenalinban dúskáló kalandokat kedvelik, tökéletes választás lehet a Mecsek lábánál kialakított Military és Kalandpark. A saját lőtérrel rendelkező park élménylövészettel várja a látogatókat – természetesen teljesen biztonságos körülmények között.

Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium

Az állatkertben 300 faj, 1500 egyed található a halaktól a főemlősökig

Hirdetés

Kaland a környéken

Aki Pécsre látogat, annak érdemes nem csupán a város nevezetességeit és történelmi emlékeit felkutatnia, de bebarangolni a környéket is, ami legalább annyira izgalmas, mint maga a város. Itt van rögtön Orfű, ami sokaknak a Fishing on Orfű fesztiválról lehet ismerős, de a tavat az év bármely részében megéri felkeresni. A Pécstől alig húsz percnyi autóútra fekvő orfűi strandon ugyanis mindenki megtalálhatja azt, amire egy vízparton eltöltött nap során vágyik: a kisgyerekes családoknak van itt állatsimogató, illetve egy olyan kialakított része a tónak, ami homokos és rendkívül lassan mélyül, így kezdő úszóknak is tökéletes lehet.

Nyaralók a Pécsi-tó partján Orfûn 2020. március 20-án.
MTI/Sóki Tamás

A sportok szerelmeseinek van lehetőségük SUP-ot bérelni, valamint – ha nagyobb társasággal érkezünk – mindenképp érdemes kipróbálni a sárkányhajózást is, amit egy szakember segítségével ismerhetünk meg közelebbről. Az orfűi tó emellett még kutyabarát is, szóval a négylábú kedvencünkkel is nyugodtan tehetünk egy látogatást. És ha már Orfű: a tótól alig tíz percnyire található az Abaligeti Barlang, ahol megcsodálhatjuk nemcsak a környék, de az ország legszebb cseppkő képződményeit is, valamint az egyedülálló Denevérmúzeumot is itt találjuk. A barlangba a felnőtteknek kétezer forint a belépő, a diákoknak pedig ezerötszáz forint. A Denevérmúzeum látogatása pedig ezer forintba kerül.

Abaliget Barlang és Denevérmúzeum

Pécstől húsz percnyire fekszik az ország egyik legizgalmasabb múzeuma, a Denevérmúzeum

Hirdetés