Belföld 2020. október 19.

A főváros 10 legszebb parkja őszi sétákra

Fatima Belföld 2020. október 19.
Az őszi délutánokon, estéken nincs is jobb, mint festői környezetben andalogni egyet. A legtöbben valószínűleg a Margitszigetet, a Városligetet, Normafát vagy a Citadellát választanák, mutatunk azonban néhány kellemes parkot, kertet a fővárosban, ahova érdemes ellátogatni legalább egyszer.

Néha az embernek nincs is másra szüksége, mint elmenekülni a zajos városból, találni egy helyet, ahol nyugalom és békesség honol. Szerencsére a soha meg nem álló Budapesten is vannak ilyen idilli helyek – ezekből hoztunk 10-et. 

1. Múzeumkert

Budapest VIII. kerületében található Magyar Nemzeti Múzeumot övező park, nemzeti emlékhely. A dualizmus korában, egészen a Parlament felépültéig a Múzeumkert számított az ország központi terének, mivel a felsőház a múzeum épületében, a képviselőház pedig a kert melletti egyik palotában ülésezett. Manapság leginkább egyetemistákkal találkozni arrafelé, akik a kampusz helyett inkább abban a nyugodt környezetben töltenék a lyukas órájukat, de egy jó kis sétára is ajánlott, hogy közben magunkba szívjuk a kultúrát és megcsodáljuk az épületet.

2. Filozófusok kertje

Igen, lényegében a Gellért-hegyen van, az Erzsébet híd felőli, kicsit rejtettebb részén, a víztározó fölött. Innen is lenyűgöző a kilátás Budapestre, azonban más miatt különleges. Itt található ugyanis egy filozófusokból álló szoborcsoport, ahol például Jézus Krisztus és Buddha találkozik “Egymás jobb megértéséért” – olvasható a talapzaton -, mellettük Mahatma Gandhi, Bódhidharma, Assisi Szent Ferenc, Lao-ce és Ábrahám is kapott egy-egy szobrot. Egy jó könyv olvasásához, egy elmélyült beszélgetéshez, a békés ücsörgéshez és sétához fantasztikus helyszínt nyújt.

Nem messze, innen csupán 8 perc sétára található a Gellért-hegyi vízesés, ami kihagyhatatlan látnivaló.

3. Orczy-kert

Az Orczy-park vagy Orczy-kert egy közpark Budapest VIII. kerületében, felújítási munkálatok miatt 2018. áprilisáig zárva volt, azóta azonban ismét látogatható. A területén jelenleg foci-, futó- és kosárlabdapálya, szórakoztató helyiségek, sétautak és egy tó is található. Ideális mozgékony gyerekeknek és felnőtteknek, azoknak, akik a munka vagy a tanulás után kicsit feltöltődnének a “természetben”, és persze egy őszi romantikus piknikre is alkalmas.

4. Gül Baba Türbéje és Rózsakert

Gül Baba türbéje egy 16. században épült török sírkápolna a budapesti Rózsadombon, a Margit híd budai hídfője közelében. Története névadójához, Gül Babához, azaz a Rózsák atyjához köthető, aki harcos muszlim szerzetes volt, a török sereggel érkezett Budára 1541-ben. A város elfoglalása után a dzsámivá átalakított Nagyboldogasszony templomban tartott hálaadó istentiszteleten halt meg 1541. szeptember 2-án. Sírja fölé emelték a türbét 1543 és 1548 között, ami  azóta is az iszlám vallásúak zarándokhelye, turisták rendszeres úticélja.

Gül Baba, a Rózsák atyjaként is tisztelt bektasi dervis türbéjét (nyughelyét) körülvevő megújult díszpark és kulturális központ épületének részlete a főváros II. kerületében, a Türbe tér 1-ben. / Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Innen nem messze található a Mansfeld Péter park, ami az ’56-os forradalom megtorlásainak legfiatalabb mártírjáról elnevezett tér, a kilátás innen lélegzetelállító. 

5. Károlyi kert

Budapest V. kerületében található a belváros legrégibb, ebben a funkciójában megmaradt kertje – aminek rendkívül kalandos története van, érdemes utánanézni. Többszörös tulajdonváltás, alakítások, pusztító árvíz – egyszer majdnem lebontották, ám végül közparkként megnyílt, azóta pedig metróépítés is volt… A parknak – a palota felőli kettőn kívül – öt bejárata van, de csak négy van használatban. Található két bekerített játszótér külön homokozóval a gyerekeknek, de van szökőkút, gyepfelület az évszaknak megfelelő virágokkal, és egy árnyas részen sakkozóhely. A park stílusa ötvözi a barokk korra utaló mértanias és az angolkertre emlékeztető kialakítást kanyargós sétányokkal. Aki a városi kavalkádban a nyugalom szigetét keresi, megtalálta.

6. Füvészkert

A budapesti Füvészkert Magyarország első botanikus kertje, 1771-ben a nagyszombati orvostan-hallgatók képzésének segítésére alapították, több költözés után, 1847-től található jelenlegi helyén, a VIII. kerületben. Ismertségéhez jelentős mértékben hozzájárult, hogy Molnár Ferenc regényében, A Pál utcai fiúkban a botanikus kert öreg pálmaháza nyújtott búvóhelyet Nemecsek Ernő és barátai számára. A kertben megtalálható mintegy nyolcezerfajta növényből a hazai flóra védett növényei 150 fajt számlálnak, legfőbb nevezetessége azonban az országban első és sokáig egyetlen Victoria-ház, melynek nagy vízmedencéje a trópusi, különlegesen szép amazonasi óriás-tündérrózsának és rokonának, a paraguayi óriás-tündérrózsának ad otthont. 150 éves páfrányfenyők, orchidea- és kaktuszgyűjtemény, illetve az ausztrál tájak növényei is lakják a kertet. Növényrajongóknak, a természet szerelmeseinek és a lelki megnyugvásra vágyóknak ideális hely.

Füvészkert / Fotó: MTI, Manek Attila

7. Gesztenyés-kert

Egy körülbelül 35 ezer négyzetméteres alapterületű közpark a Németvölgyben, Budapest XII. kerületében. Egykor temető volt a helyén, amit a 20. század elején bezártak és felszámoltak, majd az 1900-as évek végén kezdték el csinosítgatni a területet, aminek a főtengelyében húzódó gesztenyefasor lett a névadója. A játszóteret előszeretettel veszik igénybe a gyerekek, ám a sétálni vágyók emlékműveket, szobrokat tekinthetnek meg, például 1984-ben a fasizmus áldozatainak emlékére avatták fel Somogyi József szobrász és Finta József építész emlékművét, míg az 1848-49-es szabadságharc honvédsírjainak emlékét két obeliszk őrzi. Emlékoszlopot állítottak az 1956-os forradalom emlékére, de Paizs László „Kettős gömb” című szobra is itt tekinthető meg.

8. Feneketlen-tó

Talán az egyik legrejtélyesebb pontja Budapestnek a  XI. kerületében található tó. Számtalan legenda övezi, például: a szóbeszéd szerint a valójában 4-5 méteres tó akár 30-40 méter mély is lehet, míg egy másik alapján az egykori téglagyári gödröt forróvíz borította el, a munkások fejvesztve menekültek kifelé a mélyedésből, amit megtöltött a víz. Úgy hírlett, a munkagépek, szerszámok és azok kezelőinek maradványai még mindig a tó feneketlen mélyén hevernek. Számtalan rémtörténetet lehetne mondani a tóról, ami egy időben kedvelt pecahely volt, azonban 2010 óta tiltott a horgászás, viszont a körülötte elterülő park máig kedvelt pihenőhely. Több szobor és műemlék veszi körbe a tavat, csak említésképpen: Matzon Frigyes által készített Bartók: Concerto, Borbás Tibor Kosztolányi Dezsője, Dabóczi Mihály Halas fiúja és még sok más.

Feneketlen-tó / Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

9. Budai Arborétum

A XI. kerületben, pár percre a Móricz Zsigmond körtértől kapott helyet a 19. század végén alapított botanikus kert, ahol tematizált kerteken és tanösvényeken keresztül ismerhetjük meg a természet csodáit. Ez az ország egyik leggazdagabb arborétuma, jelenlegi gyűjteménye közel 1960-féle díszfát, díszcserjét, 240 fajta hagymás-gumós virágot és mintegy 300-féle egyéb évelő dísznövényt számlál. Természetvédelmi területként nemcsak a növényeknek, az állatoknak is otthont nyújt – különösen a madárfajoknak. Az andalgás közben meg lehet etetni őket, miközben élvezzük a természet ” lágy zaját”.

10. Japánkert

A VM KASZK – Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola udvarán, a múlt század első felében alapított Japánkert az ország első ilyen látványossága volt – ezt követte többek között a margitszigeti, szentendrei, szegedi és a nyíregyházi kert. A história szerint az 1930-as években a japán trónörökös is meglátogatta a létesítményt, ami annyira tetszett neki, hogy miután hazatért a szigetországba, több fát is küldött a zuglói intézménynek. Bár a koronavírus miatt a Japánkert ismét bezárta kapuit, érdemes elmenteni a nevét, és nyomon követni az eseményeket, ugyanis valóban elképesztő látványt, nyugalmat és életre szóló élményt nyújt – a lenti fotó csak egy kis ízelítő…

 

 

Kedves Látogatóink! Gyönyörű kertünk, benne a 94 éves Japánkert, valamint a Varga Márton Iskolamúzeum látogatható a…

Közzétette: VM KASZK – Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola – 2020. szeptember 15., kedd

Keresés az oldalon