Belföld 2020. augusztus 01.

A legjobb látnivalók az Omszki-tónál

Fatima Belföld 2020. augusztus 01.
Omszki-tó - a legtöbben egyből rávágják, hogy itt van az Omszk Wakeboard Centrum, ahol a vállalkozó szelleműek kedvükre hódolhatnak a vízi sportoknak. De mit lehet még csinálni ezen a lenyűgöző környéken? Mutatunk 5 tippet, miért menj Budakalászra.

A Budakalászon található Omszki-tó egy mesterséges tó, mely a Duna hordalékaként lerakódott sóder kitermelésének köszönheti a létezését. A tó vízfelületének nagysága jelenleg körülbelül 15 hektár, átlagos mélysége 3 méter, legnagyobb mélysége 8 méter körüli.

Omszki-tó
Az Omszki tó és Budakalász látképe még 2011-ben / Fotó:
MTI/Bizományosi: Nagy Zoltán

Idővel népszerű célpont lett a fővárosi, helyi és környékbeli lakosok körében, a turizmus éledezésével vendéglátóhelyek nyíltak, sport és rekreációs célú beruházásokat hajtottak végre. Valaha népszerű nudistahely volt, napjainkra azonban a fürdőzés tilos: a bányató gyorsan mélyül, a vize pedig a legmelegebb nyári napokon sem a legkellemesebb strandolásra – viszont annál jobb a sporttevékenységek kedvelőinek.


Igen, talán most összetört a strandolni vágyók szíve, azonban bőven akadnak izgalmas programok a környéken, amik felejthetetlen élményeket nyújtanak.

1. Wakeboard és egyéb finomságok

Talán a legkézenfekvőbb azzal kezdeni, amiről híres az Omszki-tó, az pedig nem más mint a wakeboard. 2005-ben épült a pálya, amely kezdőknek, haladóknak, de változatos akadályaival a wakeboard mestereinek is jó szórakozást nyújt. Aki ennél egy kicsit nyugodtabb vízi sportra vágyik, az kipróbálhatja az utóbbi évek nagy kedvencét, a SUP-ot: a nagy méretű szörfdeszkán egy evező segítségével hajtható, komolyan igénybe veszi az ember egyensúlyát és ügyességét. Az Omszki tavon kijelölt területen lehet vele túrázni, szlalom versenyezni vagy akár jógázni is. A sportolás mellett lehetőség van étkezésre egy hangulatos grill teraszon panoráma kilátással a tóra nézve, valamint a napozásra és felszerelés vásárlásra is.

Omszki-tó wakeboard
Omszki-tó wakeboard / Fotó: Omszk Wakeboard Centrum

2. Élménypark kicsiknek és nagyoknak

Közvetlenül az Omszki-tó partján, gyönyörű környezetben 500 négyzetméteres bababarát Fantasy Land Játszóház várja kis vendégeit spirál csúszdával, függőhidas kalóztanyával, kalózhajóval, hercegnőkastéllyal, csúszdás labdatengerrel, labirintussal – 1 hónapostól egészen 8 éves korig nyújt egyedülálló és izgalmas játéklehetőségeket. Van egy hely, ahol a csodák valóra válnak.

A nagyobbaknak a Skylandparkot javasoljuk, ami Budapest és környékének legnagyobb trambulinparkja. 20 különböző játék, játszóvár 4 emeletes, performance aréna, free jump aréna, airbag zóna, dodgeball, slamball, sticky wall, csúszdák várják a kalandra éheseket, 4 éves kortól itt a család minden tagja megtalálhatja a maga szórakozását.

Skylandpark, Budakalász
Skylandpark, Budakalász / Fotó: skylandparks.com

3. Horgászat a tavon

A tó szinte a keletkezésétől fogva horgászvízként is szolgál, az első haltelepítést a Duna 1965-ös árvize “végezte el”. Sokáig szabad víznek számított, ráadásul telepítéseket sem végzett benne senki, de aránylag bőséggel lehetett itt halat fogni. Később, 2010-ben az Óbuda–Kalász Horgászegyesület vette haszonbérbe a tavat a budakalászi önkormányzattól, majd tudatos, intenzív telepítési tevékenységbe kezdtek. Azóta főleg pontyot és keszegféléket telepítenek, védik a halállományt és a halak ívóhelyeit, két, sporthorgászok által különösen kedvelt fajra, a compóra és a pisztrángsügérre pedig elviteli tilalmat rendeltek el, tehát horgászni lehet, de vissza kell engedni őket a tóba.

A nyári – kora őszi szezonban, május első péntekétől szeptember utolsó szombatjáig még éjszakai horgászatra is van lehetőség

4. Nevezetességekben sem utolsó

Aki az ugrálás és vízi sportol mellett egy kis kultúrára is vágyik, nekik is bőséggel tudunk programot ajánlani. A településen található egy római őrtorony maradványa, egy kálvária, ami az egykori Árpád-kori templom romjai fölött áll és egy barokk ortodox templom 18. századi ikonosztázzal. Megtekinthető továbbá a Millenniumi kerék, a szerb kőkereszt és a Körmeneti Kápolna, valamint itt van a Gyógynövény Kutató Intézet bemutatókertje, egy botanikus kert.

Lupa Beach
Fotó: Lupa Beach, Press Presso

5. Irány a Lupa!

A csobbanni vágyók az Omszki-tótól 10 perc kocsikázással vagy egy kis 30 perces sétával elérik a megújult Lupa-tavat, amit éppen nemrég teszteltünk.

Aki szereti két keréken róni az utakat, annak is van egy jó hírünk: az új EuroVelo bringaút a Lupa-tó dunai oldala mellett vezet majd, és amikor – várhatóan idén augusztusban – kész lesz, onnan is be lehet jutni a strandra.

Itt megannyi izgalom vár a gasztrosétánytól a vadiúj Slip And Fly csúszdáig, de kipróbálható a vízi élménypark, flyboard, búvárkodás és még sok más. Akik a kultúrák szeretik, azok meg se álljanak a Dürer-öbölig, ott van ugyanis a jól ismert budapesti underground szórakozóhely, a Dürer Kert strandosított formában, rengeteg koncerttel és élménnyel.

 

Szállások Budakalászon

Hirdetés

Keresés az oldalon