Korlátozzák a létszámot Olaszország egyes strandjain

Annyian voltak egyes olaszországi strandokon, hogy korlátozásokat kellett bevezetni az idei évre. Mutatjuk, mire kell számítani annak, aki az olasz tengerpartnál nyaralna.

A világ szinte minden tájáról érkeznek a nyári hónapokban Olaszországba, hogy szabadságukat eltöltsék a tengerparton pihenve. Egyes helyeken viszont annyian voltak, hogy gyakorlatilag nem lehetett elférni. Ennek elkerülése miatt idén több helyen is korlátozásokat vezetnek be – írja a CNN.

Létszámlimitet vezetnek be egyes helyeken

Baunei egy kis falu Szardínia keleti részén fekszik. A sziklás parszakasz miatt viszont csak kevés és kis méretű helyek vannak, ahol strandolni és fürdeni lehet. Ezekre volt, hogy több ezer ember próbált meg bezsúfolódni.

Ezen a nyáron négy strandon is látogatói korlátozást vezetnek be.

A Cala dei Gabbiani és Cala Biriala strand napi limitje 300 fő lesz, a Cala Goloritze-re napi 250 látogató, a legnagyobb strandra, a Cala Mariolu-ra  pedig 700 fő mehet be egy nap.

Cala Goloritze abban is eltér a többi strandtól, hogy azt csak gyalog vagy hajóval lehet megközelíteni, valamint egy hat eurós (nagyjából 2250 forintos) belépőt is meg kell váltaniuk. Akik ezen a négy partszakaszon pihennének, azoknak legalább 72 órával a látogatás előtt le kell foglalniuk a helyüket a Cuore di Sardegna nevű alkalmazáson keresztül.

Emberek strandolnak Szicília szigetén, Olaszországban
Fotó: Giovanni Isolino / AFP

Tilos lesz a strandtörülköző használata

Szintén Szardínia szigetén található Stintino nevű halászfalu, ahol a korábbi években egyre nagyobb problémát okozott a hatalmas tömeg. A település polgármestere arra panaszkodott, hogy elhordták a homokot, szemeteltek és ezzel pusztították a korallok élőhelyét.

A La Pelosa strandjára ezért idén nyártól már csak 1500 látogatóban léphet be, akiknek egy 3,50 eurós jegyet is meg kell váltaniuk a város weboldalán.

A strandra nem csak a kutyákat lesz tilos bevinni, de strandtörölközőket sem lehet majd leteríteni.

Aki ezt mégis megszegi, minimum 100 eurós pénzbírságot kell, hogy kifizessen. Az olaszországi település vezetője szerint azért, mert a neves törölközőkhöz hozzátapad a homok, amit a korábbi években gyakorlatilag elhordtak azt a turisták.

Van, ahová csak előzetes foglalással lehet belépni

Szicíliában, Lampedusa szigetén az Isola dei Conigli strandon is korlátozást vezetnek be. A 6700 lakosú településen akár 200 000 turista is megfordul egy év alatt.

Éppen e miatt korlátozzák a strandra belépők számát. Reggel és délután is csak 350-350 főt engednek be. A napozóágyak és a felfújható strandjátékok használata tilos, sőt arra is figyelni kell, hogy senki se hangoskodjon. 

De nem csak a turisták, hanem az öbölben horgonyzó magánjachtok és hajók miatt is hatalmas a zsúfoltság. A település vezetője ezért kezdeményezni fogja, hogy az érintett partszakaszt nyilvánítsák védetté.

Toszkána partjainál, Giglio szigeten pedig behajtási díjat vezettek be. Ráadásul a 3 euróba kerülő engedélyt eleve csak az kaphatja meg, aki legalább négy napnál hosszabb időre érkezik.  Télen egyébként 1400 lakosnak ad otthont a sziget, de a látogatók száma nyáron elérheti a napi 10 000 főt is, az éves látogatószám pedig meghaladhatja a 300 000-et.