Új turistalátványosság nyílt a Niagara-vízesés alatt

Turi Dániel
Több mint százéves, hatszázhetven méter hosszú alagút nyílt meg a világ legnagyobb vízesése alatt, ahonnan olyan kilátás nyílik a Niagarára, mint sehol máshol!

A Niagara-vízesés önmagában is tökéletes turistalátványosság, hiszen – lévén, hogy ez a világ legnagyobb vízesése – lélegzetelállító és egyedülálló látványt nyújt az óriási, leszakadó víztömeg. Nemrég azonban megnyitottak egy több mint százéves alagutat is a vízesés alatt, ahonnan még jobban szemügyre tudjuk majd venni a természeti csodát és testközelből érezhetjük a vízesés erejét is – írja a CNN.

Közel kétszáz éve vonzza turisták milliót a világ legnagyobb vízesése, a kilencvenkilenc méter magas, elképesztő víztömeggel bíró Niagara-vízesés. A Föld egyik leglátogatottabb természeti látványossága azonban még mindig tartogat titkokat, amelyek közül az egyikre nemrégiben derült fény – legalábbis a hétköznapi emberek számára mindenképp. A New York államot és Ontario tartományt elválasztó vízesés alatt ugyanis rengeteg földalatti vájat, természetes és mesterséges alagút húzódik, amelyek közül az egyik legrégebbit, amit 1905-ben építettek, most megnyitották a turisták előtt is. A hatszázhetven méteres földalatti rendszert egy villamosenergiát termelő cég alakította ki még a huszadik század elején és egészen 2006-ig rendeltetésszerűen használták is arra, hogy vízenergiát nyerjenek ki a Niagarából. A most kialakított,

ötvenöt méteres mélységben található elképesztő látványosságot egy hat szinten keresztül áthaladó üveglifttel lehet megközelíteni.

A megnyitott alagút egyik bejárata, előtte turistákkal
A megnyitott alagút egyik bejárata, előtte turistákkal

Új turistalátványosság nyílt a Niagara-vízesés alatt

A megnyitott alagút egyik bejárata, előtte turistákkal
Az alagút folyosóján sétáló emberek, háttérben a Niagara-vízesés
Az alagút belseje, turistákkal
Fotó megosztása:

A nyolc méter magas és hat méter széles alagút végén kialakítottak egy kilátót is, ahonnan olyan szemszögből nézhetjük meg a világ legnagyobb vízesését, ahogy eddig még soha nem láttuk. Az erőművet, ami majd egy évszázadig használta fel a természet adta lehetőségeket arra, hogy energiát termeljen  fenntarthatósági okokból zárták be, de bíznak benne, hogy a látogatók előtt sokáig nyitva áll majd. Azért, hogy még több turisták vonzanak a környékre,

esténként például háromdimenziós fényfestés mellett mutatják be az erőmű és a Niagara kialakulásának a történetét.

A környéken egyébként rendkívül sok fejlesztést hajtottak végre az utóbbi években, hogy minél kényelmesebb és látványosabb élményben lehessen része az ideérkező turistáknak: a Niagara Parkway-en gyalog és akár biciklivel is végigjárhatjuk a vízesés menti területet, miközben tucatnyi különböző sétahajó túra közül választhatunk.