Megnyitott a legdrágább New York-i hotel, milliókat kérnek egy éjszakáért

Turi Dániel
Az Aman Hotelbe csak és kizárólag klubtagok foglalhatnak lakosztályt, de nekik is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, hiszen egy éjszaka akár tízmillió forintba is kerülhet.

Nem véletlen mondják, hogy New York a világ egyik legdrágább városa, főleg, ha a hotelekről van szó. Tucatnyi legendás szálló található a Nagy Almában, mint például a The Plaza, a Ritz-Carlton vagy a The Mark, ahol mindössze egyetlen éjszakáért százezreket, de akár milliókat is elkérnek. Nemrég azonban megnyitotta kapuit New York legújabb és egyben legdrágább szálláshelye, amihez képest a többi, évtizedek óta ikonikusnak tartott hotel valójában csak másodrangúnak tűnik.

Az Aman Resorts egy svájci székhelyű vendéglátó cég, amely 1988 óta egyet jelent a luxussal és a fényűzéssel. A cégnek húsz országban közel harmincnégy ingatlanja van, többek közt Thaiföldön, Görögországban vagy Velencében. A cég legújabb hotelje pedig nemrégiben New Yorkban nyílt meg, az eseményt pedig óriási várakozás előzte meg, hiszen az Aman New York átadásával hivatalosan is ez lett New York legdrágább hotelje – írja a travelandleisure.com.

Többmillióba kerül egy éjszaka az Aman Hotelben
Többmillióba kerül egy éjszaka az Aman Hotelben

Megnyitott a legdrágább New York-i hotel, milliókat kérnek egy éjszakáért

Többmillióba kerül egy éjszaka az Aman Hotelben
Az Aman Hotel csak klubtagoknak látogatható
Egy lkaosztály fürdőszobája az Aman Hotelben
Edzőterem a New York-i Aman Hotelben
Fotó megosztása:

A hotel önmagában egy olyan presztízsű épületben kapott helyet, aminél elegánsabbat keresve sem lehetne találni: az Aman ugyanis az úgynevezett Crown Buildingben található, ami New York legdrágább környékén, az Ötödik sugárút sarkán épült. Az épületben összesen nyolcvanhárom lakosztály kapott helyet, ami a New York-i hotelekhez képest meglepően sok és minden egyes lakosztályhoz tartozik egy-egy óriási kandalló is, ami végképp ritkaságszámba megy. A hotelben három emeletet szenteltek a kikapcsolódásnak, összese 2300 négyzetméternyi wellness-részleget alakítottak ki, hideg- és melegvizű medencékkel, edzőteremmel, szaunákkal.

Mindezek persze elképesztően hangzanak, de vajon hogyan és miért az Aman lett New York legdrágább szállása, főleg úgy, hogy nem is annyira ismert, mint mondjuk a The Plaza? A titok épp ebben rejlik: az Aman annyira exkluzív, hogy gyakorlatilag egy privát klubként működik.

Ahhoz, hogy valaki egyáltalán foglalni tudjon, klubtagnak kell lennie, amiért önmagában közel százezer dollárt, vagyis negyven millió forintot kell fizetni.

Ez az összeg gyakorlatilag a belépő a hotelbe – a szobák árai csak ezek után lehet kifizetni. Ráadásul, hiába a nyolcvanhárom külön lakosztály és szoba, a kisebbeket önmagukban, egyedül ki sem lehet venni – csak kiegészítésként a sokkal nagyobb, valódi lakosztályok mellé lehet őket igényelni. Egy alig hetvenöt négyzetméteres lakosztályt például jelenlegi árfolyamon egymillió hétszázezer forintért foglalhatunk le egyetlen éjszakára – az ennél nagyobbak közül pedig van olyan, ami éjszakánként kilencmillió forintba kerül. És – ahogy a szakértők is rámutatnak – ez egyáltalán nem a méretük miatt van. Az Aman azért képes ilyen összegeket elkérni, mert időtálló, gyakorlatilag megfizethetetlen luxust nyújt, amit tényleg csak a felső tízezer legfelső rétege képes megfizetni. Ők viszont – a jelek szerint  – szívesen meg is teszik.