Nemzeti Parkok nyílnak Kínában

Fatima
Kína nemrég jelentette be első nemzeti parkjainak nyitását, melyek az országban őshonos állatok – köztük a pandák – megőrzésére és védelmére összpontosítanak.

Az első természetvédelmi terület 1956-ban jött létre Kínában, jelenleg több mint 10 ezerre rúg ezek száma, és tagadhatatlanul fontos szerepet játszanak a biológiai sokféleség védelmében. A kínai hatóságok azonban elismerték, hogy a természetvédelmi területek kezelése során problémák adódtak – például hatásköri összeütközések és kérdések –, a megoldást pedig a nemzeti parkrendszer létrehozása jelentette, amely mindezeket a helyszíneket egyetlen ernyő alá szervezi. A védett terület így összesen 230 ezer négyzetkilométert foglal magában – írja a CNN.

Nemrég bejelentették az Óriáspanda Nemzeti Parkot, ami minden bizonnyal hatalmas siker lesz a turisták körében.

Ez a park három kínai tartományt – Szecsuán, Senhszi és Kanszu – fed le, és átszeli a Minshan, Qionglai, Xiangling hegyeket és a Csinling-hegységet. A régió a pandák természetes élőhelye, a vadon élő állatok több mint 75 százaléka itt él. Eközben Csilin és Hejlungcsiang tartományok metszéspontján lesz az Északkelet-kínai Tigris és Leopárd Nemzeti Park otthona, amely e két faj élőhelyeinek védelmét tűzte ki célul. Ez az egyetlen terület Kínában, ahol a vadon élő szibériai tigris és a szibériai leopárd egyaránt megtelepszik. A Hainan-sziget ad otthont Kína legjobban megőrzött trópusi esőerdejének, ez az egyetlen hely a világon, ahol a hainani gibbon megtalálható. Mostantól a Hainan Tropical Rainforest Nemzeti Park fogja védeni a gibbonokat és környezetüket.

Illusztráció: Getty Images

Egyes parkok több állatra összpontosítanak, az egyik ilyen a Wuyishan Nemzeti Park, amely számos ritka és veszélyeztetett faj génbankjaként szolgál majd. A Fujian Wuyi-hegység Nemzeti Természetvédelmi Területét, a Wuyi-hegység festői területét és a Felső Jiuqu-folyó védelmi övezetét egyetlen parkba foglalják össze. Hasonlóképpen, a Csinghaj-Tibet-fennsíkon található Sanjiangyuan Nemzeti Park a biológiai sokféleség fontos központja lesz, egyébként ez a régió Kína három legfontosabb folyójának – a Sárga-folyónak, a Lancang-folyónak és a Jangce-folyónak – forrása.

Megélhetés az embereknek

A nemzeti parkok nem csupán az állatokat védik, hanem az embereket is. A már említett Sanjiangyuan Nemzeti Park például 17 200 dolgozót vett fel a park gondozására, mindegyikük garantált éves bevétele 20 000 jüan (körülbelül 1 001 959 forint) lesz, ami stabilabb megélhetési lehetőséget biztosít. Eközben az Északkelet-Kínai Tigris és Leopárd Nemzeti Parkban a tisztviselők különböző projekteket indítottak el, például faluépítést, szarvasmarhatartást és alternatív mezőgazdasági képzést szerveztek. A parklátogatóknak is előnyös, hiszen első kézből tapasztalhatják meg a tájat, a természetet, ugyanakkor a Hainan Tropical Rainforest Nemzeti Park behoz olyan intézkedéseket, hogy megakadályozza a túlzsúfoltságot, és lehetőséget adjon a vendégeknek, hogy valóban megtapasztalják a természetet.