Irány a Hold! - Így juthatunk fel mi is a világűrbe

Turi Dániel
A világűr meghódítása már a hétköznapi emberek számára sem elérhetetlen! Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy most már akár a nevünket is felküldhetjük az univerzumba!

A világűr meghódítása ma már egyre kevésbé tűnik megvalósíthatatlan álomnak az emberiség számára: mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy most már arra is lehetősége van bárkinek, hogy felküldje a nevét a Holdra. Ehhez ráadásul semmilyen kiképzésre és felkészítésre nincs is szükség, csupán pár kattintásra.  

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

NASA Artemis (@nasaartemis) által megosztott bejegyzés

 

A NASA Artemis I programjának egyetlen célja van: minél közelebb hozni a világűrt, az űrutazást az emberekhez, egyre valóságosabbá téve azt a pár évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlen feltételezést, miszerint egy napon az emberek a Földön kívül más bolygókon is élhetnek majd. Az augusztusban újtára induló Orion névre hallgató űrhajó lesz az első, ami teljes legénység nélküli rakétát állít majd Hold körüli pályára – ez azonban eddig még mindig úgy hangzik, mint ami csak az űrutazás rajongóinak lehet izgalmas. Csakhogy a NASA most lehetőséget ad arra is, hogy a mi nevünk is Hold körüli pályára álljon. Ehhez nem kell mást tenni, mint regisztrálni a NASA oldalán, ahol egy virtuális beszállókártyát is kiállítanak a nevünkre, az összes adatot pedig egy adathordozón küldik fel a háromszáz nyolcvannégyezer kilométerre lévő égitestre. Az elkészült beszállókártya tartalmazza az indulás helyét és időpontját, a szállító jármű nevét, számát és minden fontos adatát és azt is, hogy mekkora távolságot teszünk majd meg – természetesen csak névleg, de így is közelebb kerülhetünk a Holdhoz, mint eddig bármikor.

Az utazásról szóló lapot ráadásul ki is lehet nyomtatni, így akár egy világűrért rajongó ismerősünknek tökéletes ajándék is lehet.

A NASA egyébként a tervek szerint valóban hosszútávra tervez az Artemis I projekttel: reményeik szerint ugyanis a programon belül lép majd először a Holdra női, illetve színes bőrű űrhajós is.

 

A világűr meghódítása egyáltalán nem új keletű álma az emberiségnek és az is egyre gyakoribb, hogy az egyszerű, hétköznapi halandóknak is lehetőséget biztosítanak arra, hogy közelebb kerüljenek a Naprendszerünkhöz – legutóbb 2017-ben egy Mars-expedíció során volt lehetőség ugyanígy felküldeni a nevünket a vörös bolygó felszínére.