20 év után megnyílhat a világ legnagyobb múzeuma Egyiptomban

Turi Dániel
Bár évek óta ígérik, eddig nem sikerült megnyitni a Nagy Egyiptomi Múzeumot. Most azonban úgy tűnik, hogy idén megnyitja a kaput minden idők legnagyobb régészeti múzeuma.

Fáraók, királyok, piramisok: Egyiptom történelme évezredekre nyúlik vissza, így nem meglepő, hogy a rendkívül gazdag múlttal rendelkező országban nyílhat meg hamarosan a világ legnagyobb régészeti múzeuma – írja a Design Taxi. Feltéve, ha húsz évnyi építkezés után idén sikerül végre átadni.

A nemes egyszerűséggel csak Nagy Egyiptomi Múzeumnak nevezett projekt több mint két évtizeddel ezelőtt, 2002-ben indult útjára, de a talán túlságosan grandiózus tervek és a folyamatos fennakadások miatt évek óta húzódik az átadása.

Az épület  közel ötven hektáros, vagyis négy négyzetkilométeres területen fekszik,

illusztris környezetben, nagyjából két kilométerre a gízai piramisoktól.  A húsz évvel ezelőtti tervek szerint, amik természetesen a mai napig sem változtak, a múzeum elsődleges célja az, hogy egy helyen bemutassa Egyiptom több ezer éves történelmének legfontosabb és legismertebb örökségeit. Az épület alapjait a már önmagában is az egyiptomi kultúra egyik legjellemzőbb építészeti megoldása, a piramis adja: a múzeum ugyanis lesarkított háromszög alapú, rengeteg üvegfelülettel és egy óriási térrel a bejárat előtt. A téren áll II. Ramszesz fáraó Kairóból átszállított szobra is.

Óriás fáraószobor a belső térben
Óriás fáraószobor a belső térben

20 év után megnyílhat a világ legnagyobb múzeuma Egyiptomban

Óriás fáraószobor a belső térben
A Nagy Egyiptomi Múzeum bejárata
Látványterven az egyik kiállítóterem
Fotó megosztása:

A tervek szerint a múzeumban közel százezer tárgy kerül majd kiállításra, amiknek a jelentős részét Egyiptom más múzeumaiból gyűjtenek össze: így azok, akik abban bíznak, hogy teljesen új, soha nem látott darabokkal találkozik itt, csalódniuk kell majd. De természetesen lesz olyan része is a Nagy Egyiptomi Múzeumnak, amiért mindenképpen megéri meglátogatni:

itt állítják ki először teljes egészében a Tutanhamon sírleleteit, ami nagyjából ötezer tárgyat jelent.

Ez azért is számít óriási attrakciónak, mert a sírkamra 1922-es felfedezése óta, a kamrán kívül soha senki nem látta egyben az egész kollekciót.

Az épületben egyébként kialakítottak egy teljesen különálló, kisebb múzeumot, amit kifejezetten gyerekeknek szánnak: itt edukációs és szórakoztató programok segítségével ismerkedhetnek meg Egyiptom történetével a legkisebbek is. A hírek szerint emellett a Nagy Egyiptomi Múzeum kihasználja majd a modern technika vívmányait is: az ideérkezők az okoseszközeikkel még több lehetőséget kapnak arra, hogy jobban megismerjék a kiállított tárgyakat.