Itthon 2020. január 18.

Mit lehet csinálni a Szentendrei-szigeten?

Hortobágyi Rántott Vombat Itthon 2020. január 18.
Az elmúlt hónapok egyik legnagyobb ajándéka számunkra, hogy egy kicsit kintebb jöhettünk a fővárosból és letettük a székhelyünket a Dunakanyarban. Finoman fogalmazva is imádunk itt élni: gyorsan és könnyen elérünk mindent, 5 percre van az ovi és a fő attrakció számunkra, hogy bármikor kimehetünk a vízpartra. Valahogy ez Budapesten nem volt ennyire magától értetődő.
vendégszerző
Hortobágyi Rántott Vombat

Hortobágyi Rántott Vombat

dr. Szabó Orsolya, digitális nomád anyuka, a Hortobágyi Rántott Vombat blog szerzője és online kommunikációs tanácsadó.
Cikkei

Szóval, amikor csak tehetjük, ki is használjuk az alkalmat, nem volt ez másként december 31-én sem, amikor a legnagyobb parti, amire számíthattunk egy 3,5 éves gyerek mellett, az a kellemes ebéddel összekötött kavicsdobálás. Így aztán becéloztuk a Szentendrei-szigetet.

A legújabb kedvenc helyeim

Elképesztő közelséggel Budapesthez és Szentendre nyüzsgő forgatagához egy más világot találunk. Itt a természet és a nyugalom az úr. Még a kompon dolgozó úriember is úgy nyilatkozott, hogy a budapesti őrületből kitörve az álmát éli ebben a környezetben. Igazi kis ingázó közösség található itt a környéken, nem csoda, hiszen Budapesthez kellően közel van ahhoz, hogy még be lehessen jutni egy órán belül, mégis megfelelően távol, hogy a fővárosi őrületből ide már semmi se jusson el. Nem kellett tehát hozzá sok, hogy eme kis „titkos” szeglete a környéknek minket is rabul ejtsen…

A Szentendrei-sziget négy települése: Kisoroszi, Tahitótfalu, Pócsmegyer, Surány, Szigetmonostor és Horány.

A sziget számomra egyik fő vonzereje, hogy könnyen és gyorsan elérhető (közúton a Tahi hídon át, komppal pedig több helyen is), viszont még sincs tömeg. Kicsit retró, látszik rajta, hogy nyaralóövezet (volt), de gyönyörű és csendes.

Bár mi most autóval voltunk, nyugodtan jöhettünk volna biciklivel is, ugyanis az egész szigeten keresztbe-kasul lehet tekerni annak ellenére, hogy nincs kimondott bicikliút. Van viszont egy gát, egy töltés, ahonnan gyönyörködhetünk a túlpartban és a Dunában.

Strandolók a kisoroszi Duna szakaszon a Szentendrei-szigetnél és a Kis-Duna homokzátonyán.
MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

Nyáron szuper fürdőhelyeket találhatunk vagy akár el is bújhatunk a parti fák alatt, ha kicsit romantikázni szeretnénk.

Most viszont kicsit aktívabb programot kerestünk, de remekül lehet itt például kavicsokat dobálni is.  És, ha már kavicsok, a Duna alacsony vízállása idején kötelező program a szigetcsúcsra kimenni. Mi imádunk itt a vízparton ücsörögni, errefelé teljesen megszűnik az idő.

Egymást érik a lovas farmok, kicsiknek-nagyoknak szuper program lehet a lovaglás.

Hisz ki ne szeretne a lovardától egy köpésre rögtön már terepen gyakorolni?

A séta vagy biciklizés után kihagyhatatlan egy hangulatos Duna-parti kisvendéglőben például egy halból készült fogás. Nyugodtan kérhetünk hozzá csapvizet is, hiszen a szigeti víz természetes módon annyira tiszta a vastag kavicsrétegének köszönhetően, hogy további szűrésre nincs is szüksége. Budapest vezetékes vízhálózata is nagyrészt innen kapja az ivóvizet. A sziget egy részét a Vízművek foglalja el, ezek csak engedéllyel látogatható területek. A vezetékek kiépítése nemrég kezdődött el, hogy e ritka tiszta kincset ne szennyezhesse például árvíz.

Érdemes akkor (is) elkirándulni ide, ha gyümölcsszezon van, ugyanis az itt termett eper messze földön híres. Tavasszal- nyár elején még fesztivált is rendeznek neki.

Apropó fesztivál, nyáron minden hónapra jut egy, talán a leghíresebb az Irány Surány.

Ha valaki nomádságra vágyik, kempingben kinn lehet aludni vagy falusi turizmus keretein belül helyieknél, fantasztikus hangulata lehet reggel itt ébredni, bár mi gyerekkel nem így tettünk. Talán pár év múlva.

Azt mindenesetre már most eldöntöttem, hogy nyáron egészen biztosan megint visszatérünk (és addig még sokszor), mert már kinéztem magamnak egy csodás hosszú partszakaszt és elképzeltem, hogy átjövünk a barátokkal, kiülünk a vízpartra és fröccsözni fogunk, meg kavicsokat dobálni. Zsigmonddal, vagy nélküle, mert ez a hely kicsit mindenkit visszarepít a gyerekkorába!

Megközelíthetőség: csúcsidőben 20 percenként járnak a kompok pl. Dunakesziről, vagy hídon keresztül Tahitótfalunál.

Keresés az oldalon