Európa ékszerdoboza: Málta – Kihagyhatatlan látnivalók a szigetországban

Szponzorált tartalom
Málta szigete igazi kis ékszerdoboz a Földközi-tenger közepén, ahol minden megtalálható, ami egy mesébe illő nyaraláshoz kell: apró falvak, kifogyhatatlannak tűnő helyi piacok, gazdag történelem és meseszerű strandok. Most megmutatjuk, miért tökéletes választás Málta, ha valami különlegesre vágyunk!

Mindössze kétórányi repülőútra fekszik Budapesttől Málta, Európa egyik legkisebb, egyben legizgalmasabb szigete, ami tökéletes úti cél lehet azoknak, akik szeretik a különleges, meglepetésekkel teli, mégis pihentető utazásokat.

Ahol az ég összeér a földdel – a legszebb strandok

Málta két talán legnépszerűbb strandja, a Golden Bay Beach és a Għajn Tuffieħa-öböl a sziget északnyugati részén található, egymás szomszédságában. Tekintélyes méretüknek és hamisítatlan szépségük miatt igazi turista célpont, ahová mindenképp érdemes ellátogatni, ha egy forró nyári nap eltöltéséről van szó.

A tiszta homok, az égkék víz, a közelben található éttermek, bárok, vízisport-lehetőségek teszik igazán csalogatóvá a környéket.

Bár Máltán viszonylag ritkák a homokos strandok, azonban bővelkedik a látványos, sziklás fürdőhelyekben. A Szent Péter medence a sziget déli részén található, egy nagyon rövid autóútra Marsaxlokk halászfalutól. A természetes medence türkizkék vizébe a sziklákról ugorhatunk be, vagy egy létrán mászhatunk le, míg a törülközőket leteríthetjük a nagy sziklás felületen. Ráadásul ez a hely kevésbé zsúfolt, mint Málta egyéb strandjai, mivel távol esik a tömegközlekedéstől.

TÖKÉLETES KIKAPCSOLÓDÁS MÁLTÁN!

Málta mindent tud, amire egy jó nyaraláshoz szükség van. Fedezd fel a Beontrips segítségével!

Hirdetés

Az apró Comino szigetén található Kék Lagúna Málta egyik leglátogatottabb strandja, és ennek jó oka van. Leginkább az átlátszó, kék vizéről és a gazdag tengeri élővilágáról ismert. A Kék Lagúna tizenöt perc alatt érhető el hajóval akár Máltáról, akár Gozo szigetéről. Homokos part ugyan itt sincs, az elképesztő látvány azonban mindenért kárpótol.

A kék ötven árnyalata

A sziget nyugati partján, a Wied Iż-Żurrieq nevű halászfalu közelében található úgynevezett Kék Barlang kétségkívül Málta egyik legemlékezetesebb látnivalója. Ez egyike a világ azon kevés tengeri barlangjainak, ahol a víz világoskék színe smaragd fényekkel ötvöződik. Az élénk kék színt a barlangot megvilágító változó napfény idézi elő. Sokak szerint a látvány a hajnali órákban a legfenségesebb, így ilyenkor – és persze a nap többi szakában is – szervezett csónaktúrák indulnak a barlangba.

Gozo
 Gozo

Aktív pihenés a Mellieha-öbölben

A Mellieha-öböl, más néven Ghadira-öböl Málta északkeleti partjainál található.

Ez a legnagyobb homokos strand Máltán, ami meglehetősen ritkának számít a szigeten,

így nem csoda, hogy ez az egyik legnépszerűbb úti cél a turisták számára, különösen a nyári szezonban.

INDÍTSD A NYARAT MÉG TÖBB ÉLMÉNNYEL!

Irány Málta a Budavár tours szervezésében! A Földközi-tenger szívében napsütés és azúrkék tenger vár!

Hirdetés

A kék zászlós strandja kifejezetten családbarát hely, ahol a legkisebbektől az idősebbekig mindenki megtalálhatja a neki való programot, az aktív pihenést kedvelők pedig szinte minden vízi sportot kipróbálhatnak a környéken.

Ramla Bay

Az ízek szerelmeseinek

Máltára nem csupán a gyönyörű strandok és a történelmi múlt miatt érdemes ellátogatni, a sziget gasztronómiája is egyedülállónak számít Európában. A máltai ételekre nagy hatással volt az évszázadok során az angol, az olasz és az észak-afrikai konyha, mégis sikerült megőrizniük a sajátos ízvilágot. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint például a Marsaxlokk nevű halászfalu, Málta déli részén. Az itt található,

egykori vasárnapi halpiac mára a sziget egyik legnagyobb piacává vált, amely turisták ezreit vonzza.

Mostanság ajándéktárgyak, ruhák, helyi méz, lekvár, bor és hatalmas édességválaszték várja az érdeklődőket, akik biztosan nem távoznak majd üres kézzel a piacról. A vásárlás után természetesen érdemes betérni ebédelni a sétányon sorakozó számos tengeri étterem egyikébe, ahol kipróbálhatjuk a hagyományosnak számító nyúlpörköltet vagy a máltai lecsót, a kapunatát.

Élő történelem Mdinában

Málta egykori fővárosában mára mindösszesen nagyjából háromszázan élnek, amit – talán épp emiatt – Csendes Városnak is neveznek. A dombtetőn álló területen először a föníciaiak telepedtek le, majd a rómaiak,

a falakkal körbevett apró városka pedig mai napig magán viseli a történelem nyomait,

ugyanis szinte alig változott valamit az évszázadok során. Minden bizonnyal a turisták is ezért járnak ide előszeretettel, hiszen a szűk sikátorok, a lenyűgöző építészet, a Szent Péter Katedrális mind lélegzetelállító élményt nyújtanak a látogatóknak. Kevesen tudják, de a népszerű sorozatnak, a Trónok harcának is több jelenetét vették fel Mdinában.

A főváros titkai

Valletta – az Európai Unió legkisebb fővárosa – kis mértének köszönhetően könnyen bejárható gyalog is. Amellett, hogy a szűk történelmi utcákon barangolva gyönyörködhetünk a színpompás, hagyományos máltai balkonokban és a lenyűgöző épületekben, természetesen bőven akad még látnivaló a fővárosban. Az 1573 és 1577 között épült Szent János-társkatedrálisban például – a szerény külső ellenére – Caravaggio ritkaságszámba menő, egyedülálló festményei is megtalálhatók.

MÁLTÁN TOMBOL A NYÁR. KEZDD KORÁBBAN A VAKÁCIÓT!

Ragyogó napsütés, azúrkék tenger, mediterrán ízek és sok látnivaló vár. Segít benne az utazom.com.

Hirdetés

A kikötőre nyíló pompás kilátás miatt érdemes elmenni a Felső-Barrakka-kertbe, amelynek

alsó szintjéről minden délben tisztelgő ágyúlövések dördülnek.

Valletta legismertebb utcája, a Strait Street nappal és persze éjszaka is pezsgő hangulattal várja a turistákat: egymást érik a különböző tradicionális éttermek, bárok, ajándékboltok. 

Kalüpszó szigete

A Máltai-szigetcsoport második legnagyobb szigete, Gozo igazi mediterrán csodának számít, olyan lélegzetelállító szépséggel, ami még Homéroszt is megihlette. Gozót mindössze egy nyolc kilométeres csatorna választja el Máltától, ahonnan rendszeresen indulnak kompjáratok a turisták legnagyobb örömére. Annak ellenére, hogy egy kis szigetről van szó,

érdemes egy egész napot, sőt akár többet is szánni arra, hogy alaposabban megismerhessük.

A fürdőhelyek, fantasztikus éttermek, izgalmas túraútvonalak mellett a nyár folyamán több fesztivált is rendeznek Gozón, ami évről-évre vonzza a turistákat. A sziget egyik különleges természeti kincse, az Azúr Ablak sajnos évekkel ezelőtt leomlott, de a partszakasz még így is lenyűgöző. Gozo gasztronómiája is egy kicsit más mint a főszigeté. A főleg mezőgazdasággal foglalkozó helybéliek nagyon büszkék a gozoi kecske sajtra, aszalt paradicsomra és a különleges mézre.

Ha esküvő, akkor irány Málta

Manapság egyre gyakoribb, hogy a házasodni készülő szerelmesek egyszerűen összekötik az esküvőt a nászúttal, amire Málta tökéletes választás lehet! A külföldön lebonyolított esküvő jó ötlet azoknak a pároknak, akik kerülni szeretnék a fényűzést, és az esküvőre szánt összeget inkább a saját vagy szűk családjuk kényeztetésére költenék el. Az esküvőket tekintve, a bensőséges vacsoráktól, a tengerparti szertartásoktól a templomi házasságkötésen át a hagyományos fogadásokig,

Málta számos kitűnő ár-érték arányú terméket és szolgáltatást kínál,

amelyek megkönnyítik és stresszmentesebbé teszik a hivatalos ceremónia megszervezését. A sziget változatos és színes történelmének köszönhetően számos érdekes rendezvényterep merül fel lehetőségként, amelyek nem korlátozódnak csupán a szállodákra és templomokra. A pompára vágyók imádni fogják a fenséges kertekkel körülvett hatalmas barokk palotákat, a rusztikusabb stílust kedvelők pedig gyönyörű farmházak közül választhatnak Gozo különleges tájain. A természet szerelmeseinek Málta csodálatos homokos strandjai biztosíthatnak egyedülálló hátteret az eseményhez.