Világ 2020. szeptember 16.

Különös dolgok Máltán: a Bidni Kör rejtélye

Fatima Világ 2020. szeptember 16.
Ha valaki Zabbar település környékén jár és még nem hallott a Bidni körről, nem is veszi észre ezt a furcsa építményt, mert magas határfalak és mezők veszik körül, amelyek egyébként is korlátoznák a hozzáférést. A föld a Triq il-Bidni és a Trejqet Wied ta ’Mazza mentén található, mintegy 300 méterre a templomtól, de a Google Maps-en a legjobban a 35.867908, 14.551194 koordinátákon tekinthető meg.

A terület egy család tulajdonában van, akik lelkesen mutatják meg az érdeklődőknek a hatalmas kör alakú mezőt, amely egy furcsa mélyedés a tájban. A bejárat egy kapun és a nagy parasztházon át vezet, amely a periférián fekszik. A föld gazdája, Mark, szívesen mesél a család történeteiről.

A ház nyilvánvalóan évszázados

Mark gyermekkorában, unokatestvéreivel játszott a Bidni kört körülölelő fák között, miközben családjának felnőtt tagjai nagyapja házában gyülekeztek. A kör alakú mező – helyi nevén „Ic-Cirku” (A kör) – lenyűgöző. A tökéletes kör körülbelül 100 méter átmérőjű. A külső határfalon belül van egy másik, azzal párhuzamos fal. A két fal közötti részt, ami a mezőhöz képest kicsit magasabban fekszik, jól megnőtt fák töltik ki. A családi parasztház északra fekszik. Magát a mezőt sok éve nem gondozzák, és mindenféle vad növényzet terem ott, az egyes évszakokban más és más növények borítják virágba. 

Bidni kör / Google Maps

A terület valós történetéről sajnos keveset tudni, de mendemondák élnek és a térség számos ismert történelmi műemléke, például egy nemrég elpusztult római villa és a Bidni Dolmen, arra utal, hogy a hely valaha nagyobb jelentőségű lehetett.

A Környezetvédelmi Hatóság (Planning Authority) az Ic-Cirku tal-Bidni -t örökségvédelem alá helyezték, tudományos szempontból 2. fokozatú és régészeti szempontból B-kategóriájú emlékhelyként.

Úgy tűnik azonban, hogy senki nem tud kézzelfoghatót a helyszín eredetéről.  Meg nem erősített források szerint itt egyszer egy faragott fej került elő, és a tény, miszerint a mélyedés fantasztikus kilátással bíró magaslaton fekszik, jelzik, hogy azt tudatosan építhették. Sok tudós feltételezi, hogy talán római amfiteátrum volt. A régészek azonban elvetik ezt az elméletet, és feltételezik, hogy egyszerűen dolinról van szó – tölcsér alakú üregről vagy medencéről, amely a mészkő feloldódásának eredménye, hasonlóan egy sekély víznyelőhöz. Vélhetőleg sosem fogjuk megtudni, hogy a Bidni kör ember alkotta-e vagy a természet mesterműve. Magántulajdonként valószínűtlen, hogy valaha is ásatások történjenek rajta. 

Ijesztő kalandok

Akik valaha is sátoroztak a területen azok sokszor különleges, kísérteties élményekről számoltak be, megerősítve azt a feltételezést, hogy a hely valaha egy római amfiteátrum lehetett, amely jellemzően gladiátorcsatákat, állatgyilkosságokat és kivégzéseket látott. De ezek a furcsa élmények akár a túlzott képzeletnek és annak az érzésnek is tulajdoníthatók, amely az éj sötétjéből és az üresség érzéséből fakadnak egy furcsa kör alakú rejtély középpontjában…

(via)

Keresés az oldalon