Karantén és koronavírusteszt nélkül mehetünk a Maldívra

Fatima

Július 15-től újból megnyílt a közkedvelt turistaparadicsom a nemzetközi látogatók előtt, ráadásul az utazóknak – ideértve az amerikai állampolgárokat is – nem kell kötelező karantént eltölteniük amikor a meléi Velana nemzetközi repülőtérre érkeznek. Azt sem kell bizonyítaniuk, hogy koronavírusteszten estek át (ami negatív lett), ezenfelül nincs vízumkötelezettség vagy további fizetendő díj – írja a CNN.

Hogy indul újra a turizmus a Maldívon?

Kijelölték azokat a létesítményeket, ahol szobát lehet kivenni. Azért vezették ezt be, mert ha a vendégek vagy a személyzet kapcsolatba lépnek egymással és valaki pozitív tesztet mutat a Covid-19-re, elméletileg így könnyen nyomon követhető a fertőzés.

Maldív-szigetek utazás júliusban
Fotó: Getty Images

Érkezéskor az utasokat felkérik, hogy töltsenek ki egészségügyi nyilatkozatot, ezt követően 30 napos turisztikai vízumot kapnak. A Covid-19 tüneteit mutató utazókat PCR vizsgálatnak vetik alá – a költségek az utazót terhelik -, ezt követően elkülönített létesítménybe küldik őket.

156 üdülőhely közül 43  áll nyitva július 1-től a látogatók számára.

Nagy általánosságban az őszi hónapokban nyílnak meg az üdülőhelyek, ám több tucat augusztusban is fogad már vendégeket, például az Accor szállodái néhány héten belül fogadnak vendégeket. “Augusztus 1-jétől szándékozunk újból megnyitni a Mercure Maldives Kooddoo Resort üdülőhelyet, szeptemberben pedig a Pullman Maldives Maamutaa Resortot” – mondta John Bendtsen, az Accor Area ügyvezető igazgatója, hozzátéve: “A többi ingatlanunkat 2020 októberétől kezdjük megnyitni – köztük a Mövenpick Resort Kuredhivarut, a Hotel Fairmont Maldives – Sirru Fen Fushit és a Hotel Raffles Maldives Meradhoo Resortot.”

Biztonságos nyaralás

A kormány engedélyt ad ki a turisztikai létesítmények akkreditálása céljából – ez persze csak azoknak jár, akik betartják a jogszabályokat és a különleges biztonsági követelményeket, mint például hitelesített orvos jelenléte és személyi védőeszközök megfelelő készletének tartása. 

A Maldív-szigeteken közel 2000 megerősített koronavírus-fertőzöttet és öt haláleset tartanak számon.

Néhány üdülőhely kiegészítő intézkedéseket hajt végre a vendégek és a személyzet védelme érdekében, például a Soneva két létesítményében tartózkodókat arra kérik, hogy végezzenek egy Covid-19 PCR tesztet, mielőtt repülővel szállítják őket az üdülőhelyre. Ha az utasok megérkeztek, megkérik őket, hogy maradjanak a létesítményben, amíg megérkezik a teszt eredménye. Ha a vendég eredménye pozitívnak bizonyul, lehetőség van arra, hogy képzett nővér gondoskodjon a fertőzöttről.

Megsínylette a koronavírust

Maldívot is súlyosan sújtotta a koronavírus, hiszen erősen támaszkodik az idegenforgalomra – egyes felmérések szerint az idegenforgalom az ország GDP-jének kétharmadát teszi ki. A látogatók száma 14,7% -kal növekedett évről évre, az iparág 2019-ben virágzott, a turisták száma pedig rekord 1,7 millió volt – azt remélték, hogy idén 2 millió látogató jöhet, de a járványhelyet közbeszólt. Ali Waheed, az ország idegenforgalmi minisztere a májusban kiadott nyilatkozatában a koronavírus világjárvány hatásait pusztítóbbnak írta le, mint amilyen a 2004-es szökőár vagy a 2008-as globális pénzügyi válság volt.