Malajzia januárra várja vissza a turistákat

Balázs
A járványügyi korlátozások enyhülése újévre teszi lehetővé a tömegturizmus újraindítását.

Miközben Malajzia a legtöbb államában enyhíti a korlátozásokat, az új évben már a turisták fogadására is készül. A kormány ezen a héten kezdett el betekintést engedni abba, hogyan fogja végül újra megnyitni határait, miután a fertőzések aránya országszerte folyamatos csökkenésben van, az oltási arány pedig növekszik, és Malajzia 32 milliós lakosságának több mint 76%-a már teljesen be van oltva. A délkelet-ázsiai ország azonban nem akar elsietni semmit. A héten bejelentették, hogy november 29-én elsőként Szingapúrral indít utazási buborékot, amely lehetővé teszi a karanténmentes utazást a két ország között a COVID-19 ellen teljes mértékben beoltott emberek számára. Hasonló utazási megállapodást hoznak létre Indonéziával is, mielőtt Malajzia legkésőbb január 1-jén megnyitná határait a nemzetközi utazók előtt – írja a Reuters.

Jelenleg a legtöbb nemzetközi utazónak tilos nem létfontosságú okokból Malajziába belépnie, és még a teljesen beoltott érkezőknek is negatív COVID-19-tesztet kell végezniük az utazás előtt, és megérkezésük után is legalább hét napig karanténban kell maradniuk.

Valószínű, hogy az érkezőknek be kell majd oltaniuk magukat, amikor a határokat januárban újra megnyitják, mivel ez a Szingapúrral és Indonéziával kötött, közelgő utazási buborékmegállapodások egyik követelménye, de a kormány még nem határozta meg, hogy januárban milyenek lesznek a beutazási követelmények.

Emberek tömege Kuala Lumpurban.
Emberek tömege Kuala Lumpurban még a pandémia előtti időkből (Forrás: Getty Images)

Ahhoz, hogy a Malajziába való utazáshoz jelenleg valakit teljesen beoltottnak lehessen tekinteni, 14 napnak kell eltelnie a Pfizer, AstraZeneca vagy Sinovac vakcinák második adagja óta; vagy 28 napnak a Johnson & Johnson illetve a Cansino vakcinák egy adagja után – erősítette meg az USA malajziai nagykövetsége.

Egy csütörtöki kormányülésen a Reuters beszámolója szerint a malajziai helyreállítási munkacsoport vezetője, Muhyiddin Yassin azt mondta, hogy az olyan intézkedések, mint a „COVID-19 tesztek továbbra is érvényben maradnak, a hatóságok a származási országok COVID-19 helyzete és más tényezők alapján határozzák meg a belépést.” Ahhoz, hogy jelenleg teljesen beoltottnak lehessen tekinteni a Malajziába való utazáshoz, 14 napnak kell eltelnie a Pfizer, AstraZeneca vagy Sinovac oltóanyagok második adagja óta; vagy 28 napnak a Johnson & Johnson vagy Cansino egy adagja után – erősíti meg az Egyesült Államok malajziai nagykövetsége.

Egy csütörtöki kormányülésen a Reuters jelentése szerint a malajziai helyreállítási munkacsoport vezetője, Muhyiddin Yassin azt mondta, hogy az olyan intézkedések, mint a “COVID-19 tesztek továbbra is érvényben maradnak, a hatóságok a COVID-19 származási országok COVID-19 helyzete és más tényezők alapján határozzák meg a belépést”.

Malajzia legtöbb állama a nemzeti helyreállítási terv negyedik (legkevésbé korlátozó) szakaszában van, ami azt jelenti, hogy a legtöbb vállalkozás teljes kapacitással működhet, az egészségügyi protokollok betartásával. A szórakozóhelyek, például az éjszakai klubok és bárok azonban egyelőre zárva maradnak. 

(Via)