Belföld 2020. október 27.

Karácsonyi vásár nincs, de vadiúj kezdeményezés indul a Vörösmarty téren

Fatima Belföld 2020. október 27.
Ahogy a Startlap is korábban megírta, hagyományos formájában nem rendezik meg idén a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt. Ellenben útjára indul a Vörösmarty téri utazó láda...

A több mint két évtizede működő adventi vásáron többnyire a Magyar Kézműves Szövetség (MTSZ) tagjai kínáltak egyedi alkotásokat a szakmai zsűri válogatása alapján, idén azonban alkalmazkodni kellett a koronavírus-teremtette helyzethez, aminek következtében elindult az utazó láda. A szövetség célja ezzel a kezdeményezéssel, hogy minél többen megismerjék manufaktúráikat, termékeiket, az áraikat, mondta el Szabó Kata, az MTSZ elnöke.

A lassan tíz éve megalakult Szövetség közel 60-70 alkotója, több mint 100 családnak és közel 500 embernek teremt kis manufaktúráikban munkát. A járvány miatt az idei tavaszi és téli tradicionális vásárok elmaradtak-elmaradnak, és így főbb bevételi forrásuk kiesik.

Ellehetetleníti a mestereket a koronavírus

A kézműves családok a vásárokra készülve már fél évvel ezelőtt megvásárolták az alapanyagokat és műhelyeikben dolgoztak, hogy minél több egyedi alkotás kerülhessenek idén is a fa alá – jött a koronavírus, ami miatt sorra maradtak el a fesztiválok, összejövetelek, így ezek a mesterek is bevétel nélkül maradtak. Az idei év annyira ellehetetlenítette az alkotóikat, hogy félő, a több mint 20 tradicionális szakmát még képviselő szövetség nem tud talpra állni és műhelyeit újra megnyitni – írja az MTI.

Fotó: Awakening/Getty Images

Tavaly a szövetség tagjai minőségi munkáikkal képviselték a brüsszeli HUNGAstRY magyar gasztro-fesztiválon a hazai tárgyalkotó kultúrát, s a Vörösmarty téri rendezvényükkel pedig kivívták a 10 legjobb Európai adventi vásár címet. Tagjaik az UNESCO Világörökség, a Magyar Köztársasági Érdemkereszt rangos elismerését is megkapták.

Keresés az oldalon