Íme, a tíz legnépszerűbb európai város az amerikaiak szerint

Turi Dániel
A Travel Pulse összeállításában a klasszikus európai fővárosok mellett találunk meglepő, kevésbé népszerű úti célokat is.

Sokan beszélnek arról, hogy a koronavírus alapjaiban változtatta meg az utazási szokásainkat, de az amerikaiak rajongása az európai városok iránt nem köthető a pandémiához. A tengerentúlról érthető okokból mindig is egzotikusnak, különlegesnek, sok esetben igazi kalandtúrának tűnt felfedezni a több évszázados, akár évezredes történelemmel rendelkező európai városokat. Most eláruljuk, hogy a Travel Pulseösszeállítása alapján melyik a tíz legnépszerűbb úti cél a kontinensünkön 2023-ban!

Brüsszel fölé emelkedik a városháza tornya.
Brüsszel fölé emelkedik a városháza tornya (Getty Images)

Amerikából Európa különlegessége, gazdag történelme, a kultúrák különbözősége izgalmas olvasztótégelynek tűnik, ahová eljutni, a tengerentúliak jelentős részének nagy álom. Az elmúlt évek statisztikái épp a koronavírus miatt nem túlságosan megbízhatók, de megközelítőleg

évente nagyjából harmincmillió amerikai látogat el Európába és ez a szám 2023-ban valószínűleg csak még magasabb lesz.

Nemrégiben a Travel Pulse az Icelandair adatai alapján hozta nyilvánosságra azokat a városokat, amiket idén valószínűleg elárasztanak majd a tengerentúli turisták. Vannak köztük klasszikus, „örök kedvencek”, de akad egy két meglepetés is a listában. Az első helyen szereplő Brüsszel például pont valahol a kettő között helyezkedik el: nem a legnépszerűbb turistacsalogató, közepesen ismert és a méretét tekintve is elmarad Londontól vagy Párizstól. A lista összeállítói szerint elsősorban a művészeti gyűjtemények és az antik termékeket áruló bolhapiacok miatt kerülhetett az első helyre. A lista második szereplője a brit főváros, London, ami idén különösen népszerű lehet, hiszen májusban III. Károly koronázása lesz majd a városban, ahová pár nap alatt milliókat várnak.

A Tower és a Big Ben Londonban
Fotó: Getty Images

A harmadik helyen Róma, az „örök város” szerepel, ami évek óta megtalálható az amerikai TOP 10-es listán, elsősorban a történelmi öröksége miatt. Hamburg a maga negyedik helyével talán az egyik legmeglepőbb a listán, ami a szakértők szerint azért tudott a legnépszerűbb német város lenni, mert nem annyira pörgős és nyüzsgő, mint Berlin, de a látványosságaiban nem marad el a germán fővárostól.

 

Az ötödik,a hatodik és a hetedik helyen Bécs, Athén és Lisszabon szerepelnek, amik szintén örök klasszikusnak számítanak az amerikaiak szemében.

A nyolcadik város újból egy meglepő szereplő: Szófia, Bulgária fővárosa.

 

A bolgár főváros, Szófia madártávlatból
Fotó: Getty Images

Sokak szerint a település azért is kerülhetett fel a listára, mert egyre nagyobb az érdeklődés a kevésbé ismert és zsúfolt városok iránt, ráadásul Szófia – épp ebből fakadóan – jóval olcsóbb is, mint a megszokott, turistacsalogató nagyvárosok. A lista utolsó két helyén Dublin és Stockholm állnak, ahová egyébként a viszonylag gyors és kényelmes repülőjáratok miatt is szeretnek utazni a turisták.