Világ 2021. április 07.

Még el sem kezdődött a szezon, máris befellegzett az olcsó last minute utaknak?

Fatima Világ 2021. április 07.
Nagyon utaznának a magyarok: sokan már előre lefoglalták a nyári kirándulásaikat.

“A fantázia nagyon beindult, az utazási kedv nem ugyanannyi, nem is töretlen, hanem egyre inkább megvan. Köszönhető ez a most már több mint egy éve tartó nagyon komoly bezárásnak és annak, hogy a tavalyi nyarunk egy nagyon rövid nyár volt. Mindenképpen azt tapasztaljuk, hogy nagyon mennének, korlátozott számban vannak is, akik mennek” – kezdte a Reggeliben Bakó Balázs a Magyar Utazási Irodák szóvivője. Hozzátette: “December és január óta egyébként már megindultak az utazások – főleg az ilyenkor szokásos egzotikus útirányokba, illetve ahova lehet menni és várják a beutazókat. Ilyen például Dubaj, Maldív-szigetek, Zanzibár, Dominikai Köztársaság, Mexikó és újabban a Seychelle-szigetek.” Noha sokkal kevesebb foglalás történt az év első negyedében, mint az ilyenkor megszokott, így is akadt bőven – elsődlegesen a nyárra megszokott és keresett tengerparti desztinációkat keresték és foglalták.

Illusztráció: Getty Images

“Sajnos valóban vannak olyanok, akiknek a megtakarításaik, munkahelyük, munkalehetőségük is jóval korlátozottabb, ugyanakkor van olyan kör, aki az év azonos időszakában, ilyekor megszokott helyszínekre és módon utazik – reméljük, a nyáron is elég sokan lesznek. Egy korlátozottabb, de meglévő foglalásszám ezt mutatja. Már most több tízezer foglalás van a rendszerben a hazai utazási irodáknál a nyári időszakra vonatkozóan” – tette hozzá.

Mi lesz a last minute utakkal?

A beszélgetésben arra is kitértek, hogy idén nem nagyon kell last minute utakkal számolni – erre több magyarázat is van. Egyrészt az utazási irodák, szervezők óvatosabban terveznek, csak 50%-át kötik majd le a nyárra megszokott kapacitásnak, így valószínűleg nem igazán lesz jellemző, hogy a megmaradt, lekötött kapacitást értékesítik olcsóbban. A járványhelyzet miatt sok külföldi szolgáltató sem tud vagy nem fog kinyitni, ezért ott is kisebb lehet a kapacitás, ráadásul nyugat-európai országokból, például Németországból már erősen megkezdődtek a lekötések. Összességében elmondható, hogy csak elvétve lehet majd kifogni olcsóbb, last minute kirándulásokat. 

Egyébként a tavalyi év sok lemondást hozott, de voltak olyanok, akik bent hagyták az előlegeket, a befizetett összeget és voucherre váltottak, amit majd idén használnak fel.

Keresés az oldalon