Tippek 2019. szeptember 22.

Külföldi út: előre váltsunk pénzt, vagy akkor, ha odaértünk?

Laura Tippek 2019. szeptember 22.
Benned is gyakran felmerül ez a kérdés, mielőtt külföldre készülsz? Bennünk is, így megkerestünk egy szakértő csapatot, hogy segítsenek válaszaikkal.

Készülsz a külföldi utadra, és képtelen vagy eldönteni, hogy az ott szükséges valutát előre szerezd meg, vagy odakint válts. Elvégre nem mindegy, mennyi a kezelési költség, a váltószám, magyarul hány forintod vész el ilyen, és hány olyan esetben.

Külföldön is érdemes élni a digitális banki szolgáltatások előnyeivel, a kártyás fizetés ugyanis sokkal biztonságosabb, mintha az egész elkölteni kívánt összeget készpénzben vinnénk magunkkal. Ennek ellenére a költőpénzünk egy részét érdemes készpénzben magunkkal vinnünk, mert bár kevésbé biztonságos, valamelyest olcsóbb, mint a bankkártyás fizetés – legalábbis, ha pár dologra odafigyelünk – mondta el Zsoldos Ákos, a pénzügyek terén szakavatott Pénzcentrum munkatársa érdeklődésünkre. 

Mi ez a pár dolog?

Zsoldos Ákos aláhúzta: az előre váltott pénzünk megszerzéséhez meg kell keresni azt a pénzváltót, amelyik a legkedvezőbb árfolyam mellett, alacsony kezelési költséggel dolgozik.

A határ mellett, vasútállomásokon és reptereken üzemelő pénzváltókat mindenképp kerüljük el, ezek ugyanis nagyon kedvezőtlen árfolyammal dolgoznak.

A bankkártyát gond nélkül használhatjuk külföldön is, de néhány dologra azért ekkor is oda kell figyelnünk. Ákos és munkatársai azt tanácsolják, hogy minden esetben nézzük meg a folyószámlánkhoz tartozó szerződést, ritka esetben ugyanis előfordulhat, hogy a bank nem teszi lehetővé a hagyományos bankkártyával történő fizetést külföldön.

Emellett minden esetben ellenőrizzük a kártya lejáratát, valamint a vásárlási limiteket is, a nyaralás alatt a fizetési szokásaink ugyanis eltérhetnek a mindennapos rutintól. Egy drága szállás kifizetése például a kártyalimitbe ütközhet. Ezeket még kiutazás előtt intézzük el!
Ha nem rendelkezünk a bank mobiltelefonos applikációjával, és abban nincs regisztrálva a kártyánk, akkor írjuk fel a bank ügyfélszolgálatának számát, hogy azonnal le tudjuk tiltani azt, ha külföldön elvész!

 

Kép: Pixabay

Kártyás fizetés és készpénzfelvétel külföldön

Ahogy fentebb már említette a szakértő, a külföldi kártyás fizetés drágább lesz, mint a hazai. Noha a külföldi terminál használatának nincs díja, a hazai kártyánk külföldi használata esetén valutaváltást eszközöl a bank. Ezt azonban nem a hivatalos középárfolyamon teszi, hanem a bank saját árfolyamán, ami a legtöbbször kedvezőtlenebb a középárfolyamnál.

A bank mindezek felett még bizonyos devizamarzsot is alkalmaz, azaz az átváltásnál tovább „sarcol” minket – ennek mértéke bankonként jelentősen eltér, de azt mondhatjuk, hogy 2-6 százalék között mozog – tette hozzá. 

Ha a kártyatársaság elszámolási valutája nemcsak a mi belföldi valutánktól tér el, hanem a külföldi ország fizetőeszközétől is, akkor két átváltás történik – azaz a valutaátváltás költségét duplán fizetjük meg.

Mindezekkel érdemes tisztában lenni, amikor külföldön fizetünk a bankkártyánkkal. A legegyszerűbben azzal tájékozódhatunk, ha a kártyánkat kibocsátó banknak magyarázzuk el, hova készülünk, és melyik kártyánkat szeretnénk majd használni.

Az ATM-es készpénzfelvételnek sincs semmi akadálya, ekkor is érdemes azonban utána nézni, hogy a kiválasztott ATM-et üzemeltető bank mekkora díjat von le a kártyánkról. A Pénzcentrum információi szerint ugyanis a bank jellemzően magasabb díjat alkalmaz külföldi kártyás készpénzfelvételnél, mint belföldinél. Ezeket a költségeket csökkenthetjük, ha olyan külföldi ATM-et választunk, amely a mi hazai bankunk külföldi leányvállalatához tartozik. Ha azonban már a készpénzes fizetést preferáljuk, egyértelműen jobban megéri előre váltani – magyarázza a szakember.

Meg lehet-e jósolni az árfolyamokat?

Sajnos erre a kérdésre Ákosnak az a válasza, amit a legtöbben sejtünk: azt, hogy az árfolyammozgások miképp alakulnak, csak találgatni lehet.

Arra vonatkozó tanácsot adni, hogy most, vagy két hét múlva érdemes-e például eurót venni, nem lehet. Az egyértelmű, hogy amennyiben tovább gyengül a hazai valuta a külföldi valutákhoz képest, akkor az jár jól, aki korábban megvásárolta a devizát, ellenkező esetben viszont rosszul jár az így spekuláló turista.

Érdemes már az utazás legalapvetőbb kérdéseinél – hova menjünk, mennyire drága szállást foglaljunk, stb. – egy kicsit “pesszimista” módon gondolkodni, és a reálisan valószínűsíthető, rosszabb árfolyammozgással számolni. Ezáltal csak kellemes meglepetés érhet minket utazásunk során, kellemetlen nem.

 

Kép: Pixabay

Összegezve…

A lényeg tehát: ha külföldre készülünk, váltsunk előre készpénzt, de ne akárhol: keressük meg, hol a legolcsóbb megvennünk a majdan használandó pénzünket (például ezzel a kalkulátorral). Kerüljük a határ menti, vasútállomáson, reptereken lévő pénzváltókat!

Mindent ellenőrizzünk bankkártyánkkal kapcsolatban: a lejáratát, a vásárlási limitjeit, és azt, hogy egyáltalán lehetséges-e a használata abban az országban, ahova készülünk. Legyen nálunk a bankunk kontaktja is, a kártya elvesztésének esetére, hiszen akkor gyorsan kell majd hívnunk őket.

Kártyával fizetni külföldön sajnos szinte mindenképp drágább lesz, ez elkerülhetetlen. Az ATM-es készpénzfelvételnek ellenben változhatnak a pluszköltségei – mindenképp érdemes tenni egy kört a bankunkban az út előtt, hogy tájékoztatást kérjünk arról, úti célunk mely bankjainak automatáit részesítsük előnyben.

Keresés az oldalon