Koronavírus: hibásan mérték a lázat a debreceni reptéren?

Fatima
Miután kiderült, hogy Észak-Olaszországban megjelent a koronavírus, bevezették a testhőmérséklet ellenőrzését a reptéren. Azonban azt rebesgetik, hogy a Milánóból Debrecenbe érkező utasok esetében hiba csúszott a gépezetbe, ugyanis irreális értékeket mértek - derült ki az MTI fotóiból.

A hétfőn éjszaka Milánóból Debrecenbe érkező repülőgépen a kötelező ellenőrzésnél a hőmérők 32-33 fokos testhőmérsékletet mutattak ki – ahogy az a lenti képen is látszik -, ennek ellenére az utasokat minden további nélkül átengedték – írja a Portfolio.

Forrásukat megkereste a forgalmazó, aki szerint a mérések hibásan zajlottak. Iparági szakértők szerint ugyanis nem megfelelő használat esetén (például túlságosan távolról mérik a lázat) előfordulhat, hogy az eszköz nem reális testhőmérsékletet mutat ki. Egy másik szakértő szerint a mutatott szám egyenesen irreális, így két lehetőség maradt: a készülékkel akadhatott gond vagy a mérést végzők vétettek.

Fotó: MTI

Mi az az infravörös hőmérő?

Az infravörös hőmérőt a homlok vagy a halánték közelébe kell tartani, néhány másodperc elteltével pedig ki tudja mutatni a testhőmérsékletet a Webbeteg szerint.

A portál szerint a normál testhőmérsékletnek (homlokon történő mérés esetén) egyébként 35,4-37,4 foknak kellene lennie. Az információk szerint a debreceni vizsgálatokon nem emelkedett folyamatosan a lázmérő értéke, hanem maradtak ezek a 32-33 fokos értékek több utasnál is.