Belföld 2020. szeptember 11.

Az utazónak kell fizetnie a hazaszállítás költségeit

Fatima Belföld 2020. szeptember 11.
Szeptember 1- jétől magyar állampolgároknak nem javasolja a külföldre történő utazást (I. kategória) a külügyminisztérium. Aki ennek ellenére a meghatározott időszakban útra kelne az utazásra nem javasolt országokba, az onnan a konzuli szolgálat közreműködésével kimentett magyar állampolgárnak az evakuálás személyenként számított költségeit teljes összegben meg kell térítenie.

A konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI. törvény 7.§ (5) pontja szerint a figyelmeztetés ideje alatt az utazásra nem javasolt országokba beutazó és onnan a konzuli szolgálat közreműködésével kimentett magyar állampolgárnak az evakuálás személyenként számított költségeit teljes összegben meg kell térítenie – áll a Konzuli Szolgálat honlapján. Arra is figyelmeztetik a magyarokat, hogy

 a külföldre utazás jelenleg a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, mivel a vírus újbóli terjedése előre nem meghatározható, országról-országra, óráról-órára változhat.

Ez egyes országok esetében a határok, légi és szárazföldi közlekedés berekesztését, karantén intézkedések elrendelését is magával vonhatja, kiszámíthatatlan helyzeteket teremtve a megtervezett utazások során.

Getty Images

Az ilyen korlátozásokat elrendelő országokban értelemszerűen a konzuli segítségnyújtás lehetőségei is rendkívüli módon beszűkülnek, ideiglenesen lehetetlenné is válhat. Ezért kérik a magyar állampolgárokat, hogy külföldi utazásukról alapos megfontolás alapján döntsenek, s e célból folyamatosan kövessék figyelemmel a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait is. Ha mégis a külföldre utazás mellett döntenek, ügyeljenek arra, hogy a fertőzés megelőzése céljából javasolt higiéniai előírásokat gondosan tartsák be, a fogadó ország hatóságainak utasításait kövessék fokozott figyelemmel.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy hazatéréskor milyen szabályok várnak az utazóra: 14 napos karantén vagy 2 SARS-CoV-2 PCR teszt.

(via)

Keresés az oldalon