Országok, ahol már beköszöntött az újév - videón a tűzijátékok

Startlap Utazás
Mint minden évben, 2022-ben is a 33 korallszigetből álló, az Egyenlítő mentén elhelyezkedő Kiribatin köszöntötték először az újévet. És már Sydney-ben is megrendezték a hagyományos óriás tűzijátékot.

A szigetcsoporthoz tartozó Kiritimati sziget lakói közép-európai idő szerint 11 órakor ünnepelték a 2023-as esztendő beköszöntét. A koronavírus-világjárvány kezdete óta először ünnepelhettek velük a világ másik részéből érkező turisták. A polinéziai szigetcsoport határait ugyanis 2020 márciusa óta nagyrészt lezárták a külföldiek előtt. Kiribati idén augusztus óta fogad újra külföldi vendégeket. A 388 négyzetkilométeres korallszigeten csak néhány ezer ember él.

Egy órával később a két nagy szigetből álló Szamoai Köztársaság következett Új-Zélanddal és Tongával együtt. Szamoa a minél látványosabb tűzijáték kedvéért Új-Zélandról hívott pirotechnikai szakértőket.

A tongai királyságban sokan még mindig a Hunga Tonga nevű, tenger alatti vulkán január közepi kitörésének következményeit nyögik. A hatalmas erejű vulkánkitörés szökőárt váltott ki, és sűrű hamuréteggel borította el a szigetek egy részét.

Új-Zélandon, ahol az elmúlt évben a koronavírus-járvány miatt a legtöbb rendezvényt lemondták, idén először tartanak ismét újévi tűzijátékot. A látvány csúcspontja, amikor az aucklandi Sky Towerről lövik ki a petárdákat.

Két órával később, 14 órakor tartották az ausztráliai Sydney-ben a hagyományos óriás tűzijátékot.

Hagyományos óriás tűzijáték Sydney-ben.
Hagyományos óriás tűzijáték Sydney-ben.

Országok, ahol már beköszöntött az újév – videón a tűzijátékok

Hagyományos óriás tűzijáték Sydney-ben.
Előtérben az Orperaház Sydneyben
Fotó megosztása:

A világhírű Harbour híd és az Operaház kulisszái előtt tartandó látványosságra egymillió embert vártak, világszerte pedig mintegy félmilliárdan követték az eseményt. A rendezvény középpontjában egy nyolc tonna pirotechnikai eszközökből létesített szivárványvízesés áll.

(MTI)