Áram nélküli, lebegő mágnesvasutat adtak át Kínában

Turi Dániel
Mintha egy sci-fibe csöppentünk volna: Kínában ugyanis olyan tíz méteres magasságban lebegő mágnesvasutat adtak át, ami képes teljesen magától, áram és vezető nélkül is működni.

Kína mindig is élen járt a technológiai újítások terén, így nem meglepő, hogy itt, a Csianghszi-tartományban adták át nemrégiben a világ legelső olyan mágneses vasútját, amihez még elektromos áramra sincs szükség – számol be a nem mindennapi eseményről a designtaxi.com. A vasút, ami a Red Rail, vagyis Vörös Vasút nevet kapta tíz méteres magasságban függ a levegőben és összesen egyelőre nyolcvannyolc utas szállítására képes. Az újonnan átadott maglev, vagyis lebegő mágnesvasút azonban gyakorlatilag mindenben eltér az eddig megépített, hasonló közlekedési eszközöktől.

Összesen 88 utast képes szállítani
Fotó: Xingguo.gov.cn

Először is, itt a kocsik nem a sínek fölött, hanem alatta futnak – tehát a sínpár az utasok feje fölött van. A másik, amitől igazán forradalmi az új vasútvonal átadása az az, hogy az elektromágneses mező helyett ezúttal olyan ritkaföldfémekkel hozzák létre a mágnesességet, amiknek a működéséhez egyáltalán nincs szükség elektromosságra – így a tervek szerint

a vasút minden körülmények között, akár egy, a teljes országot érintő áramszünet esetén is képes lesz majd üzemelni és utasokat szállítani.

A jelenlegi állapotában mindössze egy alig nyolcszáz méteres szakaszon tesztelik a szerelvényt. A mostani maglev mindössze nyolcvan kilométeres sebességre képes óránként, de ha a tesztek sikeresek minősülnek, akkor tovább folytatják az építkezéseket és a tervek szerint egy közel nyolc kilométeres szakaszt építenek majd hozzá, ahol a vonat már a százhúsz kilométeres sebességet is képes lesz elérni óránként.

Azt talán mondani sem kell, hogy a Vörös Vasutat teljes mértékben mesterséges intelligencia irányítja, gyakorlatilag függetlenül bármilyen emberi beavatkozástól képes ellátni a feladatát és működni. Miután pedig elektromosságra sincs szükség a működéséhez,

a szakértők szerint tökéletes példája lehet annak, hogy minden külső körülménytől függetlenül is létre lehet hozni használható tömegközlekedési eszközöket.

A külföldi lapok azonban felhívják a figyelmet arra, hogy ha még sikeresnek is bizonyul a Vörös Vasút és a jövőben több hasonló, ritkaföldfémmel működő pályát is kialakítanak, a módszer minden bizonnyal nem lesz világszerte elterjedt. Ennek egyszerűen az az oka, hogy ezeknek a fémeknek az egész világra vetítve több, mint negyven százaléka Kínában található – sehol máshol nem lenne elegendő belőlük ahhoz, hogy ilyen vasutat létrehozzanak.