Egyre kevesebb készpénzt használunk külföldön

Diósi Szilvia
A bankkártya és az okostelefon veszi át a készpénz helyét.

A koronavírus alatti korlátozások miatt egyre többet kezdték elhagyni a készpénzes fizetést, és helyette inkább a bankkártyához, az okostelefonhoz vagy az okosórához nyúltak. Most pedig már a külföldi nyaralásoknális érzékelhető ez a tendencia, derül ki egy új felmérésből, amit Kiss Ede, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője ismertetett a budapesti sajtótájékoztatóján.

A megkérdezettek 62 százaléka választotta a digitális fizetést külföldön, ezzel pedig a második helyezést érte el Magyarország a régiós rangsorban a Visa nyolc közép- és kelet-európai országot vizsgáló tanulmánya szerint.

Fotó: Getty Images

A válaszadók a döntésüket leginkább a fizetési mód kényelmével, gyorsaságával, biztonságával, illetve a készpénz elvesztésének kockázatával indokolták. Emellett 40 százalékuk szükségtelennek tartja a készpénzét helyi valutára váltani.

A magyarok túlnyomó többsége, 89 százaléka ugyanazt a kártyát használja otthon és a külföldön is, és csak 11 százalék vesz igénybe más kártyát, ha más országba utazik.

Ők leginkább azért teszik ezt, mert biztonságosabbnak érzik, ha nem az elsődleges kártyájukkal fizetnek.

A válaszadók külföldön a leggyakrabban a benzinkutaknál, a bevásárlóközpontokban, az éttermekben, az élelmiszerboltokban, a múzeumokban, galériákban és vidámparkokban választják ezt a digitális megoldást.

A magyar válaszadók közel egyharmada tervez három napos külföldi üdülést, 15 százalékuk bevásárló körutakra indul a szomszédos országokba. A magyarok közel fele már hónapokkal az utazás előtt megtervezi a vakációját, a legtöbben pedig Horvátországot, Olaszországot, Görögországot és Spanyolországot nevezték meg úti céljuknak.

Forrás: Infostart