Tavasztól mehetünk luxuskempingezni Bhutánba

Balázs
60 év után először járhatják be a turisták a Bhutánt átszelő túraösvényt.

A bhutáni királyság 2022 márciusában, a két évig tartó átfogó helyreállítás után újra megnyitja a 400 kilométer hosszú történelmi ösvényt. A G Adventures közösségre összpontosító utazásszervezőt a Bhutan Canada Foundation, a helyreállítást irányító nonprofit szervezet választotta ki, mint az első csoportos kalandszervezőt, amely hozzáférést kaphat az ösvényhez.

A G Adventures szóvivője szerint az utazásszervező két új, az ösvényre összpontosító aktív túraútvonalat kínál majd:

A 11 napos Camp the Trans Bhutan Trail útvonal, amely kempingezéssel, azaz sátorban alvással jár; és a 12 napos Highlights of the Trans Bhutan Trail útvonal, amely során helyi tulajdonú vendégházakban és hotelekben szállhatunk meg.

„Megtiszteltetés számunkra, hogy a Bhutan Canada Foundationnel és a Trans Bhutan Trail szervezettel együttműködve elindíthatjuk a varázslatos Bhutánban az újonnan felújított útvonalat” – osztotta meg Yves Marceau, a G Adventures termékért felelős alelnöke egy nyilatkozatban. „Ez egy olyan ország, ahová több mint egy évtizede szervezünk túrákat, és régóta csodáljuk az itteni emberek boldogságát és a fenntartható életmód iránti elkötelezettségét.” Mint Marceau kifejtette, a nemrég újra megnyitott ösvény meglátogatása ideális nyaralás a társadalmi távolságtartás világában, mivel az emberek egyszerre igyekeznek több időt tölteni a természetben és egyúttal egyedi élményekre szert tenni.

Bhutánban túrázó pár.
Forrás: Getty Images

Ami magát az ösvényt illeti, annak eredete több ezer évre nyúlik vissza, amikor még az ősi Selyemút része volt. A G Adventures szóvivője szerint az útvonalat említő első feljegyzések a 16. századra datálhatók, amikor ez volt az egyetlen összekötőkapocs az ország keleti és nyugati része között, és zarándokútként szolgált a keleti buddhisták számára, melyen át eljuthattak a nyugat-bhutáni és tibeti szent helyekre.

Amikor azonban az 1960-as években megkezdődött az állami autópálya építése, az ösvény lépcsői és gyalogösvényei fokozatosan tönkrementek. Évekig tartó munka után mostanra sikerült visszaállítani az útvonal régi fényét.

„Amellett, hogy jövedelemszerzési lehetőséget biztosít a vidéki közösségekben élő helyi lakosság, különösen a fiatalok számára, az ösvény helyreállítása egy közösségi alapú projekt, amelynek célja a ősi kultúra egy darabjának megőrzése” – magyarázta Sam Blyth, a Bhutan Canada Foundation elnöke és a Trans Bhutan Trail vezető támogatója. „A gazdasági haszon közvetlenül a helyi közösségekbe fog áramlani, beszéljünk akár a vendéglátásról, akár a többnapos kirándulásokhoz szükséges felszerelések helyi beszerzésáről, vaagy a helyi idegenvezetők foglalkoztatásáról.”

A G Adventures két új útja Bhutánban 2022. május 1-jén indul. Mindkettő már foglalható, és személyenként 2749 eurótól (kb. egymillió forint) kezdődik.

(Via)