Világ 2020. október 14.

Katalónia két hétre bezáratja a vendéglátóegységeket

Startlap Utazás Világ 2020. október 14.
Katalónia két hétre bezáratja a vendéglátóegységeket és több korlátozó intézkedést is bevezet, hogy a súlyosbodó járványügyi helyzetet visszájára fordítsa a térségben - jelentette be az autonóm tartomány kormánya szerdán.

A pénteken hatályba lépő rendelkezés szerint az éttermek elvitelre, vagy házhozszállításra készíthetnek ételt, de vendégeket nem fogadhatnak. Nem nyithatnak ki a kaszinók és a játéktermek sem.

Nemcsak a vendéglátóhelyeket érinti a korlátozás

A kereskedelmi egységek 30 százalékos, a kulturális és sportközpontok 50 százalékos létszámmal üzemelhetnek. A felsőoktatásban visszatérnek a távoktatásra, továbbá a sportversenyeket is felfüggesztik 15 napra.

Üres széksorok egy futballstadionban – a kép csak illusztráció (Fotó: Getty Images).

A helyi kormány tájékoztatása szerint az esetszámok ismét emelkedni kezdtek az utóbbi időben, egy nap alatt több mint 1600 új fertőzöttet és 23-an elhunytat regisztráltak, valamint több mint ezer Covid-beteget kezelnek kórházakban.

Már 650 településen van korlátozás

A vendéglátás felfüggesztését jelentette be az észak-afrikai spanyol exklávé, Melilla is. A kéthetes intézkedés ott vasárnap lép életbe.

Bezárt étterem Barcelonában, Spanyolország Katalónia tartományában (Fotó: Jorge Sanz/SOPA Images/LightRocket / Getty Images).

Spanyolország több mint nyolcezer településéből mintegy 650-ben van érvényben valamilyen korlátozó intézkedés a koronavírus miatt. 45 városban a szabad mozgást is korlátozták, ami összesen 5,6 millió embert érint a 47 milliós országban.

Rengetegen hunytak el Spanyolországban a járvány kezdete óta

Az új típusú koronavírus megjelenése óta regisztrált fertőzöttek száma szerdán átlépte a 900 ezret. Az elmúlt 24 órában több mint ötezer új esetet igazoltak a szűrővizsgálatok – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint a vírus következtében 484-an vesztették életüket az utóbbi egy hétben, a járvány kezdete óta 33413-an hunytak el.

 

(MTI)

Keresés az oldalon