Belföld 2021. április 27.

Jövő tavaszra állhat helyre a turizmus Budapesten

Startlap Utazás Belföld 2021. április 27.
Szálloda- és vendéglátóipari szakemberek beszélgettek arról, mikorra és miként is nyerheti vissza a főváros a pezsgő turisztikai hangulatát.

Leghamarabb is legfeljebb jövő tavaszra állhat helyre a turizmus forgalma Budapesten, ráadásul még rengeteg az aggály az újranyitással kapcsolatban – ez vált nyilvánvalóvá azon az internetes konferencián, melyet a Fővárosi Önkormányzat városarculati és turisztikai cége, a Budapest Brand hozott tető alá – írja a 444.hu.

Budapest felpezsdülése még várat magára

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke jelezte a megbeszélés során: a vendéglátás feléledésének üteme nagyban függ attól, mikor és hogyan engedélyezi az Európai Unió a határain kívüli turisták beutazását.

Addig is fontosnak tartja, hogy Budapest minél több látogatót vonzzon a környező országokból. Emellett persze a hazai turisták körében is népszerűsíteni kellene a fővárost. 

A Liszt Ferenc-repülõtér 2A terminálja MTI Fotó: Beliczay László

Bogáts Balázs, a Budapest Airport Zrt. fejlesztési és kereskedelmi tervezési vezetője úgy véli, a nemzetközi légi forgalom legfeljebb csak évek múltán lesz képes az egykori szintet ismét elérni. A repülőterek üzemeltetőinek szervezete, az Airports Council International olyan 2024-25-re teszi mindezt.

Bogáts azért ennél bizakodóbb Ferihegy tekintetében, lévén náluk jelentős a low cost légitársaságok szerepe, amelyek forgalma érzése alapján hamarabb vissza tud majd pattanni.

A konferenciákra szakosodott szállodáknak hosszabb lesz az ébredés

Bizonyos turisztikai szegmensekben hosszabb ideig tarthat a helyreállás – minderről Békefi Anna, a Budapest Convention Bureau ügyvezető igazgatója nyilatkozott részletesebben.

Konferencia a Corinthia Grand Hotel Royal szállodában. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A szakember a nemzetközi konferenciák, kongresszusok piacára utalva jelezte, az optimista előrejelzések is 2024-et tartják a legkorábbi lehetséges dátumnak. A pesszimista jóslatok viszont 2027-et célozzák meg. 

Búcsút inthetünk a legnagyobb hazai rendezvénynek is az idén

Kádár Tamás, a Sziget főszervezője szerint még mindig nem tudni, lesz-e Sziget Fesztivál az idén, bár valószínűbbnek tartja, hogy egyáltalán nem kerül megrendezésre.

Közönség a brit Catfish and the Bottleman rockzenekar koncertjén a Sziget Fesztiválon (Fotó: MTI/Sóki Tamás).

Viszont a hazai közönség nem marad rendezvények nélkül, jön egyebek közt a Gyereksziget és Gourmet-fesztivál. 

Az éttermeknek szakemberhiánnyal kell számolniuk 

A konferencián a hétvégi terasznyitás is szóba került természetesen, ezzel kapcsolatban Flesch Tamás az érezhető munkaerő hiányt hozta fel, lévén nagyon sokan hagyták el a szektort, és a bizonytalanság miatt jelentős részüket már nem lehet visszacsábítani. 

Italokat visz ki egy felszolgáló egy kávézó teraszára Nyíregyháza belvárosában
MTI/Balázs Attila

A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy előbb-utóbb ugyanakkor visszaáll a járványt megelőző kereslet a vendéglátóiparban.

Hamvas Zoltán, a Stand étterem és a Stand 25 bisztró tulajdonosa szerint ráadásul megmarad az elviteles rendelés is még egy jó ideig, annyira megszokottá vált az elmúlt egy évben.

Keresés az oldalon