Tippek 2019. november 04.

Világkörüli utazás 18 buszjegy árából? - Itt a 9. Járatlan Utakon Fesztivál!

Startlap Utazás Tippek 2019. november 04.
2019. november 23-24. hétvégéjén 9. alkalommal szervezik meg a Járatlan Utakon Fesztivált, Magyarország legnagyobb, független és extrém utazókat megszólító rendezvényét. Az eseményen több mint 100 előadás és kerekasztal-beszélgetés lesz utazásról a 2 nap alatt 7 teremben, közben különleges programokkal fűszerezve.

Hazai független utazók, „hátizsákosok” gyűlnek össze egy hétvégére a világ minden részéből, hogy megosszák történeteiket és tapasztalataikat az utazni vágyó kíváncsi közönséggel. Inspirálnak, ötleteket és konkrét tippeket adnak: mikor, hová, hogyan és miért érdemes elutazni.

Az ország ismert utazási bloggerei is jelen lesznek személyesen (Utazómajom, 360fok bringa, Miradonna, utazgatok.hu, A sárgaruhás lány, GabaVR, Magányos bolyongó, Camino Steve, Kultitasting, Zoliexplorer, Talpalattnyi történetek, Female Yeti, Vándorboy), hogy beszámoljanak utazásaikról, tapasztalataikról, s a bloggerkedés mikéntjeiről is.

Vándorboy

Sok ifjú titán is megjelenik, akik már fiatalon a világjárás különleges módját választották:

stoppal vágtak neki a világnak, akár egyedülálló nőként vagy a lehetőségeket kihasználni önkéntesként indultak el, hogy egy másik földrészen éljenek.

Ők adnak bátorítást az érdeklődő felnövő generációnak: igenis el lehet indulni, és megvalósíthatjuk álmainkat!

Volt, aki hosszában átstoppolta Dél-Amerikát, a Keletiből vonatozott el Hongkongba, és akadt, aki egy ázsiai rablás után a Maláj fővárosból jutott haza Magyarországra. De szót kerítenek majd zéró büdzsé utazásról, fotózásról, ösztöndíjakról, gyerekkel történő utazásról is.

Nyers hús, evezés, humanitárius turizmus

Sok különleges extrém utazó is tart idén előadást. Markó Roland a nomád Nyenyec népcsoportot mutatja be nekünk, akik Szibéria távoli részén vadon élnek, nyers húst esznek és velük töltött ő is néhány hetet. Csutka István (Camino Steve) a nemrég befejezett 5000 km-es amerikai vadonban végiggyalogolt útjáról mesél, az Appalachian Trail-ről és Pacific Crest Trail-ről.

Csutka István

Harmincz Rita (Sárga ruhás lány) Raja Ampatról, az utolsó földi paradicsomról mesél majd. Belme Ágitól a Dél-Amerikai hat hónapos hátizsákos kalandjáról hallhatunk, ami 7 országon vezetett át.

Belme Ági

Rakonczay Gábor is újra előad arról, hogy az óceán átevezéstől hogyan jutott a Déli sarkig. Varjas Gabriella nőként, egyedül utazva Kubában szerzett tapasztalatairól mesél majd, s talán egy gyöngyszem az idei fesztivál France Mutombo Kongóból, aki 22 éve él Magyarországon és a humanitárius turizmusról beszél majd.

Rakonczay Gábor

De megtudhatjuk utazó előadóinktól azt is, hogyan lehet hulladékmentesen utazni, beszámolnak hegymászók, miért is kell a Mont Blanc tetején szemetet szedni, mi a lakókocsis utazás szépsége és sok más tippet is kapunk. Szilasi Ildikó Afrika-kutató Szenegálról mesél nekünk, Tóth Szabolcs második otthonáról Indiáról tart előadást, Szegő Andor igazi szerelmét, Afrikát mutatja be, Dallos Zoltán pedig egy kis üzleti életet hoz utazásokkal összekötve a fesztiválra. Emellett Valiskó Gyöngyitől arról is tanulhatunk, hogy az utazás hogyan segít jobb emberré, sikeres vezetővé válni valakinek.

Biciklivel vagy trabanttal Szibériáig

Lesznek országspecifikus előadások is, az adott témában tapasztalt utazóktól, antropológustól, biológusoktól, kutatóktól, így kerül terítékre India, Kína, Indonézia, Mexikó, USA, Irán, Afrika több országának járatlan útjai is, de eljutunk velük a hegyek tetején át, sivatagokon keresztül, járatlan utakon biciklizve és trabantba beülve Dél-Afrikától Patagónián át Szibériáig.

Szerepelnek kultúrtörténeti előadások is, és idén újra itt lesz a Magyar Iszlám Közösség megalapítója is (magyar Korán-fordító), Mihálffy Balázs, aki éveket élt kint Afrikában és a Közel-Keleten, így segít eligazodni az érintett vallásról és a Nyugathoz való viszonyáról.

Tudj meg mindent a hazai gyógynövényekről is!

Idén a szervezől készülnek egy külön Magyarországot átölelő blokkal, ahol hazai gyógynövényekről és gombákról is tanulhatnak a résztvevők.

Idén ismét lesz 3D (3 dimenziós) vetítés, ahol Szidor Gábor a 3D-s fotózás rejtélyeit meséli el és ide kapcsolódik az újra megjelenő VR sisak, amelyet ha feltesz az ember a fejére, akár a Himalája tetején nézheti a naplementét vagy a Corcovado hegy tetejéről csodálhatja meg Rio de Janeirót.

Idén újra lesz több mint 40 kerekasztal-beszélgetés is, amelyekben 70 tapasztalt utazó vesz részt és őket lehet faggatni az adott tematikában. Így sokkal interaktívabb és közvetlenebb kapcsolat alakul ki, s mindenki felteheti kérdéseit már akár előre is a weblapon.

Emellett workshopokkal is készülnek a szervezők, ahol kis csoportokban tanulhatnak praktikákat a résztvevők fotózásról Nagy Zoltántól, vagy ahol Harmincz Rita ajánlja fel segítségét a Balira utazóknak az út megtervezéséhez.

Mivel specifikusan fedik le az utazás minden aspektusát, így senki nem megy haza úgy, hogy nem kaphatott választ kérdéseire, és ötleteket problémáira. És persze készülnek egyéb, különleges, eseményt színesítő programokkal is, úgy, mint tahiti tánc, indiai tánc, Indonéz film, Afrikából érkező dob- és táncművész, afrikai hajfonat készítés és különleges ízű ételek is lesznek a fesztiválon.

A jelenlévő utazók könyveit is belehet szerezni és örömmel alá is írják azokat személyesen. 

Aki pedig meg akarja örökíteni élményeit, annak rendelkezésére áll egy speciális Selfiemat, amellyel szelfit készíthetnek az előadókkal, Vándorboy-jal a fesztivál megálmodójával, egzotikus tájakkal, vagy akár a Járatlan Utakon Fesztivál felirattal a hátuk mögött.

Ha 2×12 óra alatt be akarod utazni a világot mindössze 18 buszjegy árából, akkor ott a helyed a terézvárosi Fáklya Klubban, mely otthont nyújt ennek a speciális rendezvénynek.

 

9. Járatlan utakon fesztivál (JUF)

Időpont: november 23-24.

Helyszín: Fáklya Klub

Információk: Járatlan Utakon weboldal

 

A fesztivál kiemelt médiatámogatója a Startlap Utazás.

Keresés az oldalon