Irreálissá váltak a bérigények a vendéglátásban, folyamatosan nőnek az árak

Szloboda Csaba
Volt egy gazdasági helyzet melyet sajnos a pandémia generált, és aminek a vendéglátóiparban komoly létszámhiány lett a vége. Miután nagyjából úrrá lett helyzeten a világ, bekopogott az orosz-ukrán háború okozta, elszabadult infláció.

2019 után végre úgy nézett ki, hogy jön egy olyan év a pandémia nehézségei után, ami reményt adhat a szállodaiparnak, és fellendülést hozhat a vendéglátósoknak is. 

Miután végre újranyitott minden, az emberek megrohamozták a vendéglátóhelyeket, hiszen mindenki arra vágyott, hogy végre kimozdulhasson a négy fal közül – írja a Hellovidek.hu

Sajnos azonban a felpörgő forgalom okozta öröm nem sokáig tartott, mivel a háború okozta nemzetközi gazdasági helyzetben alaposan elszálltak az élelmiszerek, nyersanyagok árai. Így az éttermek kénytelenek voltak árat emelni. 

Fotó: Getty Images – kép csak illusztráció.

De mindez nem volt elég, az idei szezonban a vendéglátósok egyre súlyosabb munkaerőhiány elé néznek, amit a alkalmi munkavállalókkal, diákmunkásokkal talán enyhíteni tudnak még. 

Ezzel kapcsolatban a portál megszólaltatta a Kőszegen található  Kékfény Étterem & Pizzéria egyik alkalmazottját, aki elmondta, hogy az árak náluk is folyamatosan emelkednek, bő 20% körüli volt az egy év alatti drágulás, ráadásul a forgalmuk is csökkent. Náluk még a főnök is beállt dolgozni. 

Az álláshirdetésekre alig akadnak jelentkezők a vendéglátás területén, a meglévő munkaerőt pedig már csak rendkívül magas fizetéssel lehet megtartani.

A bérek kigazdálkodása viszont újabb áremelésre készteti a vállalkozókat.

Bencsik Ildikó több sörözőt is üzemeltet, folyamatosan sok rendezvényt kell tartaniuk: tequila partikat, csapolt sör akciókat, melyekkel sikeresen vonzzák be a vendégeket. A közösségi médiában is folyamatosan jelen vannak, ami szintén eredményesen használnak ki.  Ők is keresnek diákmunkásokat a nyári szezonra, illetve az alapos áremelés náluk sem maradt el. 

A Café Maran Siófok tulajdonosa, Losonczy Marcell úgy véli, hogy a Balatonnál kialakult indokolatlan bérigények hátterében az is áll a munkaerőhiány mellett, hogy a hírekben folyamatosan arról számolnak be, milyen jól keresnek a Balaton-parti vendéglátósok, Ez viszont igazából rosszul van kommunikálva, mert csak azt nem közlik, naponta hány órát dolgoznak érte.