Hiába a drágulás, gyorsan fogynak a szálláshelyek a húsvéti hétvégére is

Szükösdi Judit
Eger, Budapest és Gyula szálláshelyei a legnépszerűbbek eddig az ünnepi hétvégére, s ha nem csökken az utazási kedv, akkor rekordot hozhat a húsvét a belföldi turizmusban. Még annak ellenére is, hogy átlagosan 31 százalékkal többe kerül egy éjszaka 2019-hez képest. Messzinek tűnhet még, de megkérdeztük, mi látható már a nyárra.

 Az előfoglalási adatok alapján már most több foglalást adtak le húsvétra, mint 2019-ben ilyenkor, amikor még a pandémiát megelőzően utazhattunk ebben az időszakban. Ha nem csökken az utazási kedv, akkor az utolsó pillanatos foglalások beérkezésével kiemelkedő lehet a húsvét, a három évvel ezelőtti számok ötödével vagy akár negyedével is több foglalás várható – tudatta a Startlappal a Szallas.hu.

Mint írták, a bruttó közvetített forgalom már most megdöntötte a 3 évvel ezelőtti rekordot, 58 százalékkal túlszárnyalta azt. Az átlagos kosárérték 60 százalékkal, míg az éjszakánkénti ár egy fő részére harmadával nőtt 2019-hez képest.

A legnépszerűbb belföldi úti célok húsvétkor

Minden harmadik vendég hotelt választott, 26 százalékuk apartmant és körülbelül minden ötödik alkalommal vendégházat foglaltak. A panzió 16, míg az egyéb kategória 4 százalékban részesült a foglalásokból. Minden negyedik hosszú hétvégéző wellness-szállást választott.

Eger, Budapest, Gyula, Hajdúszoboszló és Pécs bizonyultak most a legkeresettebb úti céloknak. Egerben már csak 25, Pécsett pedig 13 szabad szállás van. Őket követi a népszerűségi toplistán Szeged, Hévíz, Siófok, Nyíregyháza és Balatonfüred.

Régiók közül százalékosan a legnagyobb arányban a Balaton, Észak-Magyarország és a Tisza-tó szálláshelyei iránt nőtt a kereslet. 

A legnépszerűbb belföldi úti célok húsvétkor
Fotó: Getty Images

A drágulás ellenére is kiemelkedő az utazási kedv

A Szallas.hu adatai szerint az első negyedévben 2019-hez képest 19 százalékkal és 2020-nál 26 százalékkal többen foglaltak szállást (2021-ben pedig nem utazhattunk ebben az időszakban). Az áremelkedés sem tántorította el az utazni vágyókat:

a 2019-es szintnél átlagosan 30 százalékkal, 2020-nál pedig 18 százalékkal kellett többet fizetni egy főnek éjszakánként.

2019-ben az átlagos kosárérték a foglalások 75 százalékánál 50 ezer forint alatti volt. Ez a kategória a következő években már jóval kevesebbet hasított ki az egészből: 2020-ban 71 százalékot, idén pedig már csak 63 százalékot. Ezzel párhuzamosan a magasabb kategóriák értelemszerűen egyre nagyobb arányban részesültek a foglalásokból. „Az első negyedéves adatokat összevetve a foglalási hosszban és a foglalásonkénti létszámban nincs számottevő különbség az előző évekhez képest, ezért a magasabb kosárértéket az árnövekedés mellett még azzal magyarázhatjuk, hogy többen választanak magasabb kategóriás szállást a kifogástalan higiéniáért és a 100 százalék pénzügyi biztonságért cserébe” – mondta Trepess Beatrix, a Szallas.hu PR-menedzsere. 2019-ről 2022-re a 4 csillagos hotel kategóriába 13 százalékkal nőtt a foglalások aránya.

Szálláskereséskor a legnépszerűbb szűrők a félpanzió és az önálló ház voltak, az ötödik pedig az előrefizetés nélküli opció.

Mindezek együttes eredményeként a közvetített bruttó forgalom 4,29 milliárd forint volt az első negyedévben, ami 63,7 százalékkal több 2019 hasonló időszakához képest, és 58 százalékkal haladta meg 2020. január-március időintervallumának eredményeit.

Fogynak a szálláshelyek a húsvéti hosszú hétvégére
Illusztráció. Fotó: Getty Images

Mi várható a pünkösdi hosszú hétvégén és nyáron?

“A foglalási kedv igen magas a nyári időszak tekintetében is. A pandémia ráerősített arra a trendre, hogy keressük a kevésbé zsúfolt, felfedezésre váró területeket, ezeket a szálláshelyeket hamar elkapkodják, akár hónapokra előre is lefoglalják. Az eldugott helyek, önálló házak és apartmanok mellett népszerűek még a wellness szolgáltatást nyújtó szállások, itt a hotel kategória is erős” – válaszolta a Startlapnak Trepess Beatrix.

Lapunknak többen is jelezték, hogy meglepő, mennyire nincs szabad hely a szállásokon a nyárra belföldön, legalábbis ott, ahol eddig nézegették, például  a  Tisza-tónál. Ezzel kapcsolatban a szakembertől megtudtuk: “a pünkösdi hosszú hétvégén a Tisza-tó térségében lévő 450 és a Velencei-tónál lévő 170-es szálláskínálat közel fele, a Balaton térségében lévő 4576 szálláshely 37 százaléka elérhető még. A nyarat tekintve vannak olyan hétvégék, amikor a Tisza-tó szállásainak több mint fele, akár kétharmada is teltházas. Elsőként valóban a kisebb szállások telnek be ilyenkor, a visszajáró vendégek gyakran már egy évre előre lefoglalják kedvenc házaikat az országban.”

A háború hatásai ellenére is forgalomnövekedést várnak

Mint arról beszámoltunk, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) adatai szerint is jól alakult az első negyedév: január-márciusban a vendéglátás árbevétele valamivel kevesebb mint 280 milliárd forintot tett ki, ami tavalyhoz képest kétszeres növekedést jelent. 

2022-ben 36-37 millió vendégéjszakával számolnak, csaknem 3,5 millió vendégéjszakát már le is foglaltak – emelte ki Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója, hozzátéve, hogy országos átlagban legalább 20 százalékos forgalomnövekedésre számítanak, figyelembe véve az orosz-ukrán háborúból fakadó következményeket is.