Hova utazzunk tavasszal? Mesés tájak itthon és a nagyvilágban

A tavasz számtalan lehetőséget kínál az utazni vágyóknak: Európa legszebb tájainak felfedezése mellett a nagyvárosok látnivalói is könnyebben elérhetőek, mint a későbbi főszezonban. Pazar tavaszi úti célokból Magyarországon sincs hiány. Ajánló.

A tavasz az egyik legcsodásabb évszak. Az idő már kellemes, de nincs forróság. A természet éledezni kezd, de nincs még akkora tömeg a legszebb vidékeken, mint a későbbi főszezonban. Összegyűjtöttünk néhány szempontot, amiket érdemes számításba venni egy-egy tavaszi utazás előtt, és eszerint ajánlunk belföldi és külföldi úti célokat.

A legszebb tavaszi tájak

Európa számtalan lehetőséget kínál azoknak, akik a tavasz igazi szépségét szeretnék felfedezni.  Kevesebb mint három órányi autózás Madridtól nyugatra, és felfedezhetjük Spanyolország egyik leglenyűgözőbb tavaszi látványosságát. Ilyenkor a Jerte-völgybe érkezve, elsőre talán meg sem tudnánk mondani, hogy épp milyen évszakban járunk. A vidék ugyanis néhány csodálatos március végi napra teljesen fehérbe borul. Ennek viszont semmi köze holmi hótakaróhoz.

A Jerte-völgyet kétmillió virágzó cseresznyefa szépíti március vége és április eleje közt.

A Cácerestől északra fekvő területen pedig egyébként tizenegy falu fogadja az utazókat. A vidéki közeg és a természetben mélázás gondolata talán nem nyeri el mindenki szívét elsőre, de a Jerte-völgy cseresznyefái között nemigen lehet unatkozni.

Virágzó cseresznyefák kora tavasszal a Jerte-völgyben
Virágzó cseresznyefák kora tavasszal a Jerte-völgyben

Hova utazzunk tavasszal? Mesés tájak itthon és a nagyvilágban

Virágzó cseresznyefák kora tavasszal a Jerte-völgyben
Fotó megosztása:

A térség ugyanis hemzseg az eseményektől március és május közt. Minden év ezen időszakában rendezik meg a Cseresznyevirág Fesztivált, itt pedig átengedhetjük magunkat többek között a kultúrának, zenének, gasztronómiának, piacoknak és kiállításoknak.

Az Európa kertjeként is ismert Keukenhof hasonlóan csodálatos nyár előtti úti cél. A hatalmas terület a világ legnagyobb virágoskertjének számít. Tavasszal így nem is találhatnánk jobb elfoglaltságot, mint 32 hektárnyi növényzet és 7 millió virág közt sétálgatni. A hollandiai Lisse mellett lévő Keukenhof 2023-ban március 23. és május 14. között tart nyitva – írják a kert honlapján.

Madeira szintén világhírű, ha tavaszról van szó.

A portugáliai szigeten több mint 3000 féle növényfaj található, és többek között rózsaszínű madeirai muskátlik és kék virágú fák díszítik tavasszal. Madeira olyan csodálatos és színes az időszakban, hogy itt is rendezvényekkel várják az utazókat

De szerencsénkre nekünk sem feltétlenül kell külföldre utazni a legszebb tavaszi tájak látványáért. Igazi különlegességért elég Pécs felé venni az irányt. A baranyai város Havas Boldogasszony-temploma előtt áll Magyarország egyik leghíresebb fája.

A több mint 130 éves mandulafa olyan különleges, hogy 2019-ben Európa fájának is megválasztották.

Annak pedig, aki már idén szeretné látni a virágba borult növényt, jobb mihamarabb útra kelnie. A pécsi Havihegyen álló mandulafa már február végén virágozni kezdett.

Ahol tavasszal a legszebb az idő

Szinte lehetetlen felsorolni, hogy az Egyesült Királyság mi mindenről ismert. És sajnos a szörnyű időjárás is ide tartozik. Ha el akarod kerülni a területre jellemző állandó esőzéseket, havazást, esetleg a forró nyarat, a tavasz a legideálisabb, hogy útra kelj.

A nyár előtti hónapokban foghatjuk ki ugyanis a szigetország legjobb időjárását.

Ebben az időszakban, még az olyan csapadékosabb és hidegebb részeken is, mint Skócia, kevesebb szerencse kell a túrákhoz és tengerparti sétákhoz, mivel ilyenkor az átlagnál általában kicsit szárazabb hónapokra lehet számítani.

Ugyan létezhet-e békésebb úti cél a tavaszi Egyesült Királyságban, mint az „Anglia kertje” becenevet viselő Kent. A délkelet-angliai megye tavasszal a legkáprázatosabb, a területen található Rye nevű városka, a Sissinghurst kastély és kertje, illetve a híres doveri fehér sziklák bárkinek örök élményt nyújtanak a nyár előtti hónapokban.

Azoknak pedig, akik oda vannak a régi angol filmekért, ott a tavaszi Cotswolds. Az Anglia középső-délnyugati részén lévő régió igazi ízelítőt ad a régi angol világ varázsából. A terület hemzseg a jellegzetes angol falvaktól és a mézszínű kőből épült házaktól, itt találhatók az ország legnagyobb palotái, kastélyai és vidéki házai, a lélegzetelállító tájak és ösvények pedig segítenek megérteni, hogy Jane Austen Elizabeth Bennetje miért rajongott annyira a hosszú sétákért.

Színes kép, amely egy hagyományos angol falut ábrázol a délnyugat-angliai Cotswolds területén
Színes kép, amely egy hagyományos angol falut ábrázol a délnyugat-angliai Cotswolds területén (Fotó: Getty Images)

De hogy kicsit elszakadjunk a visszafogott Angliától: Skóciában megvan a romantika, a vadság, a városi pezsgés, az idilli kikapcsolódás – na meg a szörnyek. A skót felföld felfedezését megéri Invernessben kezdeni, az észak-skóciai várostól pedig már csak egy köpésre található a hírhedt Loch Ness. A világ egyik leghíresebb és Skócia második legnagyobb tava közelében olyan további kincsekre bukkanhatunk, mint az ismert Urquhart-kastély, a Glenmore természetvédelmi terület és a Kaledóniai-csatorna.

 
Japánnak talán nincs is párja tavasszal. Az ország viszont szintén azon területek közé tartozik, ahol nagyon szélsőséges időjárási viszonyok uralkodhatnak. Sőt, a területre jellemző a monszun is, így a turistáknak jobb nem június eleje és július közepe közé időzíteni az utazásukat.

Az esős hónapokat viszont a virágzás időszaka előzi meg Japánban.

A térség jellegzetes növényei, a virágba borult cseresznye-, és szilvafák, a kellemes tengerparti séták, illetve a déli hegyekben megtett túrák bármelyik utazóval beláttatják, hogy a japán tavasz a világon az egyik legszebb.

A híresebb helyi tavaszi úti célok közé tartozik: Kawazu Cseresznyevirágzás Fesztiválja, Inabe szilva fesztiválja, egy menet az Isumi vasúttal, Shiudeyama csodás tavaszi kilátása, a Wisteria alagút a Kawachi Fuji kertekben – és pont,pont,pont, mert ezt a listát a végtelenségig lehetne folytatni.

Kawazu cseresznyefák virágzása egy folyó mentén
Kawazu cseresznyefák virágzása egy folyó mentén (Fotó: Getty Images)

Ha kedvet kaptál a Japán tavaszhoz, de az idei évre túl távoli úti célnak találod az országot, vegyél ízelítőt valamelyik budapesti japánkertből. Erre járva bárki ráeszmél, hogy milyen csodálatos is a természet és művészet ötvözete, a léleksimogató kedvcsináló után pedig valószínűleg az igazi japán tavaszból is többet akarsz majd.

Tavasz: épp ideális városnézésre

Athén mindig éllovas úti cél volt a bakancslistámon. Így mikor végre, július végén Görögországban jártam, nem volt kétségem afelől, hogy akkor is elmegyek a fővárosig, ha törik, ha szakad, esetleg az ösztöndíjam utolsó centje is rámegy. Az idegenvezetőnk viszont végül lágyított a kérlelhetetlenségemen.

Szerinte ugyanis, aki igazán akarja élvezni Athén szépségeit, ősszel vagy tavasszal utazik a városba.

Profánabbul: nehéz elmélyedni az ókori görög építészet szépségében, ha a zsúfolt és forró Parthenón előtt csak egy hideg egyliteres vizespalack jár a fejedben.

Tehát ha a nyár a tengerparté, a tavasz a természetjárások és városnézések időszaka. A főszezon tömegei és forrósága még a világ legszebb helyeitől is elvehetik bárki kedvét, a március viszont tökéletes arra, hogy megnézzük Európa legszebb nagyvárosait. Néhány országban, köztük például Olaszországban, Görögországban, Portugáliában és Spanyolországban korábban kopogtat a tavasz.

Ha nem vagy az a természetben bóklászós típus, tavasz elején vedd az irányt a mediterrán városok felé. Ezeken a területeken már március közepétől kellemes idő és virágzó fák fogadják a turistákat.

Eiffet-torony
Távoli kép az Eiffel-toronyról (Fotó: Getty Images)

Aztán ott vannak az olyan nagyobb városok is, mint London vagy Párizs, amiket jobb a tavasz második felére időzíteni. Április közepétől viszont már az Eiffel-torony körül sem csaphat arcon a természet kopársága.

Varázslatos tavaszi tájak Magyarországon

A szabadnapokat általában szeretjük a nyárra megspórolni, de ez nem jelenti azt, hogy tavasszal le kellene mondanunk egy kis belföldi kikapcsolódásról. Magyarország Pécsen és Budapesten kívül is számtalan más olyan helyet rejteget, amik önmagukban is párját ritkítóak. 

Nagykörű községben található Magyarország egyik leghíresebb és legszebb cseresznyéskertje.

A Jász-Nagykun-Szolnokban lévő 200 hektáros cseresznyés páratlan élményt nyújt a tavaszi hónapokban. A különleges kertet több mint száz különböző fajta cseresznyefa díszíti, amik általában március és április közt kezdenek virágozni. A helyiek emellett fagyűző ceremóniát is tartanak minden tavasszal.

Sőt, itthon nem is feltétlenül kell választanunk a tavaszi városnézés és a természetben bóklászás közt.

Egy szombathelyi, vagy szegedi hétvégén mindkét hóbortnak egyszerre hódolhatunk.

A szombathelyi körutakon a Iseum Savarienese Régészeti Műhely és Tárház, a Savaria múzeum illetve a Holdfényliget Kalandpark mellett kár kihagyni a város mesterségesen kialakított Csónakázó-tavát, a tó déli részén fekvő romantikus kis szigetet és a Kőszegi-hegység vonulataira néző északi kilátást.

Szombathely másik csodája a Kámoni Arborétum, a 27 hektárnyi területen több mint 3000 fa és cserje virágzik tavasszal.

A Szegedi Füvészkert szintén a nyár előtti hónapokban az egyik legkáprázatosabb. A mintegy 17 hektáros terület rendelkezik arborétummal és édesvízi tavakkal, segít megismerkedni Magyarország középhegységeinek növényvilágával, de gyönyörködhetünk mediterrán és a balkáni növényekben is.