Hova utazzunk decemberben? - Belföldi és külföldi tippek

Turi Dániel
A telet sokan a hátuk közepére sem kívánják, másoknak viszont ez a kedvenc évszaka. Bárhogy is legyen, decemberben mindenki találhat egy jó okot arra, hogy utazásra adja a fejét. Mutatjuk a belföldi és külföldi úti célokat a téli kikapcsolódáshoz.

December elsejével kezdetét vette a tél, ami alapvetően kettős érzéseket tud kiváltani az emberekből. Vannak, akik ki nem állhatják ezt az évszakot, mert korán sötétedik, hideg és esős az idő, a hó rendszerint latyakká válik percek alatt és különben is lehangoló az egész. Mások viszont kifejezetten szeretik a hideg évszakot: jön az ünnepi időszak, a karácsony, a szilveszter, a hegységekben lehet élvezni a havazást és a meleg szobából figyelni a természet apró rezdüléseit. Szerencsére, bárhogy is állunk a télhez, egyik esetben sem kell lemondanunk az utazásról – akár szeretjük, akár menekülünk előle, remek programok és úti célok várják az utazni vágyókat decemberben. Mutatjuk, mik ezek!

Karácsonyi vásárok, programok belföldön

Az ajándékok megvásárlása sokaknál már jóval december előtt megkezdődik és valójában az úgynevezett karácsonyi vásárok sem feltétlen azt a célt szolgálják, hogy megtaláljuk a tökéletes ajándékot a szeretteinknek.

Sokkal inkább szólnak a közösen eltöltött időről, andalgásról a kivilágított bódék között, egy kis forralt borról, disznótorosról és kürtős kalácsról.

Ráadásul a nagyvárosokban található vásárok mellett – ha nem az adott városban élünk természetesen – megismerkedhetünk azokkal a részeivel az országnak, ahová egyébként évközben nem biztos, hogy elutaznánk. A decemberi utazásnak pedig épp ez az egyik legnagyobb előnye: kicsit kiszakít bennünket a rohanó hétköznapokból és ha csak egy pár napra, vagy akár csak egy pár órára is, de úgy érezhetjük, hogy nem kell idegeskednünk a közelgő ünnepek és az év végi hajtás miatt.

Érdeklődők, vásárlók a Szent István téri Advent Bazilika elnevezéssel rendezett, immáron a 12 éves múltra visszatekintő, Bazilika előtti adventi- és karácsonyi vásáron.
Érdeklődők, vásárlók a Szent István téri Advent Bazilika elnevezéssel rendezett, immáron a 12 éves múltra visszatekintő, Bazilika előtti adventi- és karácsonyi vásáron.

Hova utazzunk decemberben? – Belföldi és külföldi tippek

Érdeklődők, vásárlók a Szent István téri Advent Bazilika elnevezéssel rendezett, immáron a 12 éves múltra visszatekintő, Bazilika előtti adventi- és karácsonyi vásáron.
Az árusok standjai között sétáló látogatók a Vörösmarty téri karácsonyi vásáron
A 2021-es karácsonyi vásár a budapesti Vörösmarty téren madártávlatból
A 12 méter magas karácsonyfa a Szent István téri Advent Bazilika karácsonyi vásáron 2022. november 19-én.
Fotó megosztása:

A legnépszerűbb vásárok a fővárosban találhatók:

Budapesten, a Vörösmarty téri, vagy a Szent István téri forgatagban megtalálhatunk mindent, amire egy vásárban számítunk: kézműves termékek, kisvasút és a szokásos, hatalmas tömeg.

Persze vannak, akik inkább a nyugodtabb és kevésbé zsúfolt vásárokat kedvelik, de szerencsére ők is tucatnyi lehetőség közül választhatnak. Nagy és látványos, de Budapesthez képest mindenképpen kevésbé forgalmas vásárokat találunk például Nyíregyházán is, ahol kilencven árus és óriáskerék is várja a látogatókat. A baranyai megyeszékhelyen, Pécsen, a Széchenyi téren hasonlóan látványos, de kisebb vásár fogadja idén a turistákat, ahol természetesen a város szimbólumává vált Zsolnay porcelánnal is megismerkedhetnek a városba érkezők.

A pécsi Széchenyi tér, a dzsámi és a városi adventi vásár fényei
A pécsi Széchenyi tér, a dzsámi és a városi adventi vásár fényei

Hova utazzunk decemberben? – Belföldi és külföldi tippek

A pécsi Széchenyi tér, a dzsámi és a városi adventi vásár fényei
A pécsi Széchenyi tér és a város karácsonyfája
A nyíregyházi adventi vásár, háttérben az óriáskerékkel
A nyíregyházi adventi vásár fényei
A nyíregyházi adventi vásár fényei és a város karácsonyfája
Fotó megosztása:

 

Annak ellenére, hogy a december még nem feltétlen a legtöbb havazással járó hónap, vannak olyan területek az országban, ahol már ilyenkor is kifehéredik a táj – ez pedig olyan látványt nyújt, ami mindenképp megér egy kirándulást. A téli túrák egyébként is egyre népszerűbbek, hiszen a természet ilyenkor egy olyan arcát mutatja meg, amit az év más időszakában hajlamosan vagyunk elfelejteni.

A Kőszegi-hegységben például már november végén esett a hó, a Dunántúl legmagasabb pontját, az Írott-kő környékét közel húsz centis hótakaró borította.

Hazánkban idén először a Bükkben, egészen pontosan Bánkúton esett hó, de a Bükk nem csupán emiatt lehet a téli utazók szerelmeseinek az egyik kedvenc helyszíne. Itt található ugyanis Lillafüred, ami a hideg évszakban talán még szebb arcát mutatja: a vízesés, a Hámori-tó és az Anna-barlang olyanná teszik az egészet, mintha egy mesébe csöppentünk volna – ráadásul a helyszínen különböző szállások tucatjai várják a látogatókat.

A legszebb ünnepi vásárok Európában

Természetesen nem csak hazánkban kezdik el az ünnepi készülődést már december elején, hanem az egész kontinensen. Ráadásul a legszebbeket Budapestről alig pár óra alatt el is érhetjük, így tökéletesek lehetnek akár egy hétvégi kiruccanásra is. Mint például a bécsi városháza előtt tartott úgynevezett Christkindlmarkt, aminek a középpontjában idén a fenntarthatóság áll. Ezért a megszokott kolbász, gesztenye és puncs mellett bio italok és ételek is helyet kapnak a vásárban. A gyerekeket ráadásul egy kézzel festett körhinta várja, valamint különböző programok, ahol saját kezűleg készített karácsonyi ajándékokat készíthetnek. A bécsihez hasonlóan népszerű a londoni Hyde Parkban található úgynevezett Winter Wonderland, vagyis Téli Csodavilág, ami tényleg olyan, mintha egy mesevilágba csöppentünk volna.

Az ezerötszáz négyzetméteren elterülő rendezvény évente nagyjából tizennégy millió látogatót fogad, ami nem is csoda, hiszen itt aztán tényleg mindent megtalálunk, ami az ünnepi hangulathoz szükséges.

Van korcsolyapálya, ünnepi cirkusz, jégcsúszda, jégfaragó tanfolyamok és különböző, főleg vidámparkokban látott szórakoztató eszközök is.

A londoni Winter Wonderland felülnézetből, óriáskerékkel
A londoni Winter Wonderland felülnézetből, óriáskerékkel

Hova utazzunk decemberben? – Belföldi és külföldi tippek

A londoni Winter Wonderland felülnézetből, óriáskerékkel
A prágai Óvárosház téren lévő kivilágított bódék árusokkal
A bécsi Városháza és az előtte elterülő karácsonyi vásár
Fotó megosztása:

Azoknak, akik a kevésbé zsúfolt vásárokat részesítik előnyben sem kell messzire utazniuk, hiszen a prágai Óvárosház tér is ünnepi díszekbe öltözött. A téren az óriási karácsonyfa mellett apró bódékban a vásárok szokásos kínálatát találjuk, de a legkisebbek nagy örömére van állatsimogató is, ahol ráadásul a pónilovaglást is kipróbálhatják. Bár tény, hogy sem a prágai, sem pedig a bécsi vásár nem tér el különösebben a hazai vásároktól, mégis:

egészen különleges élmény az ünnepek előtt vagy alatt egy kicsit kiszakadni a megszokott környezetből és egy másik országban hangolódni az év végére.

Úti célok, ha télből a nyárba menekülnél

A téli nyaralás évről-évre egyre népszerűbbnek számít, amit bizonyos szempontból meg is lehet érteni: vannak, akik ki nem állhatják a hideget és legszívesebben az egész évet egy napsütötte, homokos tengerparton töltenék. Erre a fajta pihenésre pedig melyik évszak lehetne alkalmasabb, mint az, amikor hazánkban mínuszokat mutat a hőmérő? A méltán népszerű Egyiptomban például gyakorlatilag egész évben süt a nap és szinte nincs olyan utazási iroda, ami ne szervezne téli utazásokat az országba. De ha nem szervezett úton szeretnénk eljutni a piramisok országába, a Skyscanner oldalán már

harminc-negyvenezer forintért találunk repülőjegyeket Alexandriába, nyolcvanezerért pedig akár Kairóba is.

Napsütötte strand Tenerifén, a Kanári-szigeteken
Fotó: Getty Images

Akadnak persze olyanok is, akik karácsonyi ajándékként épp egy utazással szeretnének kedveskedni a szeretteiknek, vagy teljesen ki is hagyják azt a nyári hónapokban, és kifejezetten télen terveznek nyaralást, ezért több pénzt is hajlandóak elkölteni egy tökéletes utazásra. Nekik a téli időszakban az olyan területek, mint a Kanári-szigetek vagy a folyamatosan fejlődő Dubaj, ahol igazi örökös nyár várja a hideg elől menekülőket.