Fotókon a gigajacht, amit nem a felső tízezernek szánnak

Turi Dániel
A tervezők szerint elsősorban humanitárius és kutatási célokra használják majd fel az óriás jachtot, a G-Questet.

A luxusjachtok az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek: nemrég mi is beszámoltunk, hogy felújították és már vízre is bocsájtották Grace Kelly vízi járművét, de pár hónappal ezelőtt a főleg szállodaláncáról ismert Ritz-Carlton is bejelentette, hogy saját luxus óceánjárót indít útjára. A legújabb fejlesztés ezen a téren a G-Quest névre hallgató tengerjáró, ami azonban a luxus mellett humanitárius igényeket is kielégít majd – írja a Design Taxi.

Egy kaliforniai tervezőiroda feje, Steve Kozloff nyilvánosságra hozta a legújabb – egyelőre csak papíron létező – álmát:

egy olyan luxus óceánjárót, ami gyakorlatilag az egész világot körbe tudja majd járni anélkül, hogy után kéne tölteni az üzemanyag tartályait.

űMindezt az elképesztő kialakításának köszönheti, hiszen a G-Quest a tervek szerint a vízen ringatózva képes lesz majd hasznosítani a megújuló energiákat. Emellett a jachton szinte mindennek különböző méretű és erősségű akkumulátorok biztosítják majd a megfelelő működését – ezeket pedig a hajó alsó szintjén található óriási gőzturbinából és a hozzá csatlakoztatott generátorból töltenék majd fel.

A többemeletes, fenttarható kialakítású G-Quest jacht
A többemeletes, fenttarható kialakítású G-Quest jacht

Fotókon a gigajacht, amit nem a felső tízezernek szánnak

A többemeletes, fenttarható kialakítású G-Quest jacht
A G-Quest óceánjáró felülről nézve, rajta a helikopterleszállóval
A G-Quest névre hallgató jacht egy látványterven, amint behajt egy öbölbe
Fotó megosztása:

A jelenlegi tervek alapján a G-Quest névre hallgató jacht elsősorban nem elképesztően gazdag turistáknak készülne, de természetesen rájuk is gondoltak.

Az óceánjáró elsődleges célja az, hogy eljusson olyan helyekre, ahol humanitárius segítségre, különböző orvosi ellátásokra van szükség

Emiatt például legalább négy helikopternek alakítanának ki rajta leszállópályát és természetesen képzett orvosi csapat is utazna rajta. Ezen felül a G-Quest szállítana még tengerbiológusokat és tudósokat, akiknek a hajón töltött hónapok alatt lehetőségük lenne vizsgálni a vízi élővilágot és természetesen azt is, hogy milyen hatással van minderre a környezetszennyezés. Nekik a legmodernebb technológiával felszerelt laborokat, különböző, kisméretű tengeralattjárókat és kutatási lehetőséget biztosítanának az utazás során.

Steve Kozloff tervei alapján

a jacthon 150 segítő, orvos és kutató kapna helyet és emellett összesen csak huszonhat klasszikus értelemben vett utas.

Nekik három szinten biztosítanának a pihenéshez: óriási medencét a fedélzeten, éttermeket, kosárlabda-pályát, szoláriumot és wellness-részleget. A tervek megvalósulásához már csak egyetlen dologra van szükség: egymilliárd dollárra, vagyis 360 milliárd forintra, hiszen ennyibe kerülne megépíteni a G-Questet.