Hivatalos: február 15-étől bevezetik az oltási igazolványt

Startlap Utazás
Az oltatlanok fertőzésen való átesettség esetén sem lesznek jogosultak az oltási igazolványra.

Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Csak azoknak lesz érvényes az igazolványuk, akik oltottak – olvasható a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében.

Az erről szóló kormányrendelet csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben.

Az oltatlanok fertőzésen való átesettség esetén sem lesznek jogosultak az oltási igazolványra, az esetleg jelenleg meglévő fertőzésen átesettségre kiadott védettségi igazolványuk érvényességét veszti.

Az igazolvány a második oltást követően hat hónapig lesz érvényes, ezután az érvényesség – főszabály szerint – csak a megerősítő harmadik oltás után lesz meghosszabbítva.

Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa – írják.

A megerősítő harmadik oltás felvétele után az igazolvány korlátlan időre lesz érvényes.

A közlemény külön kitér az egydózisú Janssennel oltottakra is, esetükben szintén 6 hónapon belül fel kell venni a megerősítő második oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon.

MTVA/Bizományosi: Róka László

A 18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő marad az érvényességhez.

A már kiállított védettségi igazolványokat nem kell újabbakra cserélni, mivel a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmány érvényességüket.

Fontos, hogy azon helyszínek üzemeltetői, illetve rendezvények szervezői kötelesek ellenőrizni a védettségi igazolványt, amelyek kizárólag a védettek számára látogathatóak

–     hangsúlyozza közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ.