Világ 2021. július 29.

Fájhat a feje a külföldön nyaralónak: egymás után szigorítanak

Fatima Világ 2021. július 29.
Szigorítani kényszerül több ország is a koronavírus-fertőzések emelkedő esetszáma miatt.

Horvátországban és Montenegróban a napokban vezettek be új korlátozásokat, Izraelben pedig minden bizonnyal kezdetét vette a negyedik járványhullám. A fertőzöttek száma hazánkban is emelkedik, a delta variáns egy új mutánsát is felfedezték.

Szigorodó szabályok

Világszerte aggodalomra ad okot a koronavírus delta variánsának terjedése, Horvátországban, Szlovákiában és több országban is rosszabbodik a helyzet. Rusvai Miklós virológus a Tényekben világított rá, hogy a variánsok hozzánk is begyűrűznek, hiszen sokan töltik a nyaralásukat külföldön, például a horvát tengerparton. Válaszul a helyzetre szigorításokat vezettek be Horvátországban. A magas fertőzöttségi arányt regisztráló országokból érkezőktől elvárják a negatív PCR-tesztet is az oltási igazolás mellett, változtatnak a gyülekezési feltételeken is.

Nyaralás Horvátországban
Fotó: Getty Images

Egy Zadarban nyaraló magyar szerint zárt helyeken maszkot viselnek a helyiek, külföldiekre nem szólnak emiatt, de azért húztak maszkot; a zenés rendezvényeknél konténerek vannak, ahol 5000 forintba kerül a kötelező teszt. Eközben Montenegróban az európai unióshoz hasonló digitális Covid-igazolványt vezetnek be péntektől, és a szórakozóhelyek zárt helyiségeinek működésében is számítani lehet korlátozásokra.

Izraelben már a negyedik hullám zajlik, itthon pedig az elkövetkezendő két hétben a fertőzöttek számának lassú növekedésére számít a virológus, őszre viszont már a negyedik hullámot prognosztizálja. Épp a napokban jelentették be, hogy a francia nyaralóhelyeken ismét kötelező a kültéri maszkviselés, míg Hollandia szigorít a járványügyi szempontból magas kockázati besorolású európai országokból történő beutazással kapcsolatban: augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni az országba.

Keresés az oldalon