Elképedsz, milyen húsból készült és mennyibe kerül az év strandétele - fotókon mutatjuk
A balatongyöröki Kicsi Csóka bisztró bivalytatár velőscsont csónakban nevű ételét választották az év strandételének. A verseny ötletgazdája, Kardos Gábor elmondta, hogy a bivalytatár zalaköveskúti bivalyhúsból készül, burgonyagratinnal, tormahabbal, zellerropogóssal, szardellával, kapribogyóval, kovászos uborkával és házi majonézzel tálalják – számolt be az eredményről csütörtökön az MTI. A kifejezetten laktató, alapanyagában is különleges, igazi balatoni Beach Food 5890 forint a bisztró étlapján.
A Balatoni Kör szerint a A Kicsi Csókában “úgyszólván mindent megtalálunk, amitől szerethetőnek érzünk egy balatoni helyet, ezért az Év felfedezettje díjat is elnyerte a nemrég nyílt új hely, mely nem a györöki nagy strandon, hanem a Szépkilátó alatti Szép Balaton nevű partszakaszon található”.
A balatonmáriafürdői Pizza Sztori harcsa-supplija lett a legjobb strandbüféétel, míg a stranddesszertek között a gyenesdiási Mónisüti granola optimist nevű készítménye nyert.
A Pizza Sztori ételének alapötletét a római rizsgolyók adták. A harcsapaprikást összefőzik túrós csuszával, majd nyalóka alakúra formázzák, és kirántják. Kapros túróval és kápiakrémmel tálalják.
A granola optimist névadója az Optimist vitorlás, amelyen a gyerekek tanulnak hajózni. A vitorlás teste és vitorlája képviselőfánkból készül, tölteléke mézes-joghurtos krém, erdei gyümölcs öntet és granola kerül rá.
“Az Év Strandétele versenyen azok az ételek esélyesek a győzelemre, melyeket bármelyik balatoni strandbüfében vagy tóparti bisztróban el lehet készíteni, a cél, hogy a receptet máshol is átvegyék, ezzel megújítva a balatoni strandgasztronómiát” – olvasható a Balatoni Kör ismertetőjében.


