Világ 2020. május 02.

Jön a Covid-19 útlevél?

Fatima Világ 2020. május 02.
Azt rebesgetik, egy egységes protokoll bevezetésével szabályoznák az EU-n belüli utazásokat, melynek része a „Covid–19-útlevél”, egy applikáció.

Az uniós tagállamok szoros együttműködéssel vennék fel a harcot a koronavírus újabb hulláma ellen és közös protokollal szabályoznák az EU-n belüli utazást. A legjobb vírusmutatójú államok polgárai hamar útnak indulhatnának, ehhez Covid-19-útlevelet használnának, applikációkkal követnék a fertőzés útját.

Fotó: Getty Images

Beindulhat a turizmus

Kedden a tagállamok belügyminiszterei vitatták meg, hogy miként is lehetne visszatérni a normális kerékvágásba, ennek kapcsán a horvát EU-elnökség nevében a zágrábi belügyminiszter, Davor Božinović elmondta: az EU-országok megegyeztek abban, hogy fokozatosan, nagy óvatossággal lazítják majd a korlátozó intézkedéseiket – írja a Magyar Nemzet.

– Mind a belső határellenőrzések, mind az unió külső határainak ügyében megfontoltan kell cselekednünk – fogalmazott Božinović, hozzátéve: olyan innovatív megoldásokat is be kell vetni, mint például egy alkalmazás, amivel kordában lehet tartani a vírust. A turizmus hamarosan újra beindulhat az alacsony fertőzési mutatójú vagy felgyógyuló országok között például úgy, hogy a szomszédos országok megegyezhetnek az utazókkal kapcsolatban, vagy akár az egymástól távolabb fekvő, azonban a vírust kezelni tudó államok között kialakíthatnak turisztikai folyosókat.

Telefonos applikáció

Már több mint egy tucat tagállam jelezte, hogy telefonos alkalmazásokkal követné a vírus útját, az Európai Bizottság pedig már adatvédelmi útmutatót is kiadott ezekhe. Az azonban kérdés, hogy uniós szinten egyetlen alkalmazásra van-e szükség, illetve hogy mennyi és milyen adatok gyűjthetők a polgároktól. A minimum az lehet, hogy mérni kellene, ki mennyire ment közel egy vírusgyanús esethez, és mennyi ideig tartózkodott ott – írja a portál.

Keresés az oldalon