Világ 2020. november 26.

Így készül Európa az ünnepi időszakra

Fatima Világ 2020. november 26.
Európa-szerte tombol a koronavírus második hulláma, ráadásul a karácsonyi időszak is elkezdődött. A nyugat-euró­pai kormányok dilemmáznak: maradjanak-e a kemény intézkedések vagy lazítsanak a szigoron az ünnepek alatt. Az azonban biztos, hogy a nagy karácsonyi vásárok mindenütt elmaradnak.

Olaszországban sokakat izgat az a kérdés, hogy karácsony és az újév között nyitva lesznek-e a kedvenc síparadicsomok az Alpokban és a Dolomitokban. Giu­seppe Conte miniszterelnök arra hajlik, hogy inkább maradjanak zárva – ám nem mehetünk el amellett, hogy ez több milliárd eurós kiesést jelent. A kormányfő egyébként konszenzust keres a többi európai országgal: ha Olaszország a sípályák zárvatartása mellett dönt, így kell tennie Franciaországnak, Németországnak és Ausztriának is – gondolja. Eközben átmeneti zárlat zajlik másutt, csupán a svájciaknál indult el a szezon, a bajorok pedig biztonságos üdülést ajánlanak, ha december 7-én könnyítéseket léptetnek életbe.

Mi várható az ünnepek alatt?

Conte arra figyelmezteti az olasz polgárokat, hogy szenteste várhatóan elmaradnak a tömeges ünneplések, jelenleg december 3-ig vannak érvényben a szigorú intézkedések, s a BBC szerint az illetékesek tanácskoznak az esetleges könnyítésekről. Ami a franciákat illeti, ott 28-án kezdenek enyhíteni a szigorításokon, viszont a legtöbb korlátozó intézkedés december 15-ig érvényben marad.

Az üzletek, a színházak és a mozik karácsony előtt még időben kinyitnak, az emberek pedig külön engedély nélkül meglátogathatják szeretteiket az ünnepi időszakban.

A hamarosan életbe lépő este kilenctől reggel hétig tartó kijárási tilalom pedig nem fog vonatkozni szentestére és szilveszterestére. Az éttermek és az iskolák ugyanakkor január 20-ig nem nyithatnak ki, kocsmázni és éjszakai mulatókba járni pedig meghatározatlan ideig egyáltalán nem lehet – írja a Magyar Nemzet. Németországban korlátozásra kerülnek a helyi társadalmi összejövetelek karácsonykor 16 tartományban, emellett december 1-jétől legfeljebb két családból összesen öten jöhetnek össze, viszont a 14 éven aluliakat nem korlátozzák a gyülekezésben. Talán december 23-tól jövő év első napjáig kicsit enyhítenek, és lehetővé teszik, hogy egyszerre 10-en találkozzanak. A tűzijátékról le kell mondani, a petárdásáz sem ajánlott.

Berlini karácsonyi vásár / Fotó: Getty Images

A spanyoloknál hat emberben maximálják a partik létszámát, amiket kültéren lehet tartani. A vízkereszt hagyományos családi megünneplését nem javasolják, sem a felvonulás megtartását január 5-én. Velük szemben a britek enyhítésre készülnek, december 23-a és 27-e között legfeljebb három család gyűlhet össze az ünnepek alkalmával az Egyesült Királyság mind a négy országában.

Lengyelországban csak a szűk családi kör ünnepelhet együtt, enyhítenek a kiskereskedelemre elrendelt korlátozásokon, szigorú higiéniai előírások betartása mellett november 28-tól ismét kinyithatnak a bevásárlóközpontok, viszont az éttermek, a bárok, az edzőtermek és a kulturális létesítmények változatlanul zárva maradnak. A távoktatást meghosszabbítják, akárcsak Ausztriában, ahol csak a létfontosságú árucikkekkel kereskedő üzletek maradhatnak nyitva. Emellett a nap 24 órájára kiterjesztették a kijárási korlátozások érvényességét.

A karantén idején zárva tart a bécsi karácsonyi vásár is.

A karácsonyi vásárokkal kapcsolatos intézkedésekről az elkövetkező napokban fog tárgyalni a cseh kormány, annyi azonban biztos, hogy pénteken az óvintézkedések lazításáról döntöttek. Meghosszabbodik az üzletek nyitvatartási ideje, az éjjeli kijárási tilalom 21 óra helyett 23 órakor lép életbe, köztereken pedig az eddigi két személy helyett már hatan lehetnek együtt. Romániában sem tartanak karácsonyi vásárokat, ünnepségeket, és november 14-től újabb harminc napra hosszabbították meg a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet, ebbe beleértve a kijárási tilalmat, üzletek zárását.

Keresés az oldalon