Európa legszebb nemzeti parkjai

Startlap Utazás
Minden évben május 24-én tartják az Európai nemzeti parkok napját, ennek alkalmából összegyűjtöttük a leggyönyörűbb nemzeti parkokat szerte Európában.

1999 óta minden évben májusban tartják az európai nemzeti parkok napját, ezzel felhívva a figyelmet a parkok természetvédelmi célkitűzéseire. Rengeteg szebbnél szebb nemzeti park található Európa minden táján, mi hat kedvencet gyűjtöttünk össze, bámulatos fotókkal. 

Plitvicei-tavak Nemzeti Park, Horvátország

A horvátországi Plitvicei-tavak Európa egyik leglenyűgözőbb természeti csodáiként ismertek. A nemzeti parkban több mint 16 különböző tó és mintegy 90 vízesés található. A tavak rendkívül tiszta vizük és lenyűgöző zöld árnyalataik miatt népszerűek, a körülöttük lévő területek változatos élőhelyet biztosítanak számos állat- és növényfajnak, beleértve ritka és védett fajokat is.

A park területén hosszú gyalogutak és fa hídszerkezetek épültek a tavak közötti közlekedés megkönnyítésére. Ezek a fahidak és útvonalak lehetővé teszik a látogatók számára, hogy közvetlen közelről megcsodálják a vízeséseket és a kristálytiszta vizű tavat. A Plitvicei-tavak egyébként a világörökség részei. 

Európa legszebb nemzeti parkjai

Fotó megosztása:

Vatnajökull Nemzeti Park, Izland

A Vatnajökull Nemzeti Park Izland délkeleti részén található, és Európa legnagyobb jégmezőjét, a Vatnajökull gleccsert foglalja magában. A park területén lenyűgöző jégbarlangok, hatalmas vízesések és változatos tájak találhatók, amelyek a világ egyik legkülönlegesebb és legváltozatosabb természeti területévé teszik.

Európa legszebb nemzeti parkjai

Fotó megosztása:

Dolomiti Bellunesi Nemzeti Park, Olaszország

A Dolomiti Bellunesi Nemzeti Park Olaszország északi részén, a Dolomitokban található, és egyedülálló természeti szépséggel és gazdag biodiverzitással rendelkezik. A park része a Dolomitok világörökségi területnek. A Dolomitok különleges mészkősziklái híresek arról, hogy elképesztő alakzatokat és színpalettát hoznak létre.

A parkban megtalálhatók a Dolomitok ikonikus sziklacsúcsai és festői tájai, amelyek vonzzák a természet szerelmeseit és a hegymászókat egyaránt. Számos ritka és védett növény- és állatfaj él itt. A természet szerelmesei számára a park ideális hely a túrázáshoz és a természet megfigyeléséhez. A park területén lévő hagyományos hegyi falvakban helyi építészeti jellegzetességek is láthatók, és itt lehetőségünk nyílik felfedezni az alpesi életmód és a helyi közösségek gazdag történelmét.

Európa legszebb nemzeti parkjai

Fotó megosztása:

Magas-Tauern Nemzeti Park, Ausztria

A Magas-Tauern Nemzeti Park Ausztriában, Olaszországban és Szlovéniában terül el, és a Kelet-Alpok egyik legnagyobb nemzeti parkja. Lenyűgöző hegycsúcsokat, gleccsereket, vízeséseket és gazdag állat- és növényvilágot találunk itt: mormoták, kőszáli kecskék, valamint sasok is fellelhetőek a területen. A Magas-Tauern Nemzeti Park az UNESCO bioszféra-rezervátumai közé tartozik.

Európa legszebb nemzeti parkjai

Fotó megosztása:

Triglav Nemzeti Park, Szlovénia

A Triglav Nemzeti Park Szlovénia legnagyobb és legkülönlegesebb nemzeti parkja, itt található a Triglav hegy, az ország legmagasabb csúcsa. Emellett itt van Szlovénia egyetlen nemzeti parki területen belüli gleccsere, valamint számos türkizkék színű tó, például a gyönyörű Bohinji-tó.

Európa legszebb nemzeti parkjai

Fotó megosztása:

Jostedalsbreen Nemzeti Park, Norvégia

A Jostedalsbreen Nemzeti Park Norvégiában található, és a kontinentális Európa legnagyobb gleccsere, a Jostedalsbreen otthona. Itt található a híres Briksdalsbreen gleccser, amely különleges látványt nyújt a környező hegyekkel és vízesésekkel.

A park bámulatos tájakkal büszkélkedik, ahol a gleccserek, hegyek, vízesések és tavak lenyűgöző kombinációja tárul elénk. A norvég hegyvidék varázsa itt magával ragadó. 

Európa legszebb nemzeti parkjai

Fotó megosztása:

Écrins Nemzeti Park, Franciaország

Az Écrins Nemzeti Park Franciaországban található és a Francia-Alpok egyik legnagyobb nemzeti parkja. Itt találhatók a francia Alpok legmagasabb csúcsai, köztük a Barre des Écrins, amely a park nevét is adja. A park lenyűgöző hegycsúcsokat, gleccsereket és hófödte hegyoldalakat rejt magában, amelyek vonzzák a hegymászókat és a természetkedvelőket. Túrázási és hegymászási lehetőségek tömkelege várja a túrázókat, hiszen a park rengeteg túraútvonallal rendelkezik.

Európa legszebb nemzeti parkjai

Fotó megosztása:

Ordesa és Monte Perdido Nemzeti Park, Spanyolország

Az Ordesa és Monte Perdido Nemzeti Park Spanyolországban egyik legnagyobb és legszebb nemzeti parkja. A parkban található Ordesa-völgy lenyűgöző sziklaképződményeket és mély kanyonokat kínál, amelyek középen a híres Cascada de la Cola de Caballo (Lófarok) vízesés található. Az 500 méteres magasságból zuhanó vízesés egyik fő látványossága a parknak, és lenyűgöző kilátást nyújt a környező hegyekre és tájra. A parkban megtalálhatók a magashegyi élőhelyek, mint például az alpesi rétek, erdők és gleccserek, amelyek olyan állatoknak adnak otthont, mint a barna medve vagy a rénszarvasok. 

Európa legszebb nemzeti parkjai

Fotó megosztása: