Ingyen elérhető a kizsákmányolt elefántokról szóló dokumentumfilm

Startlap Utazás
Július 1-jétől egy héten át bárki megtekintheti a Szolgalelkű Óriások című, a turizmusban dolgoztatott állatokról szóló magyar alkotást.

Három magyar utazó, Csapó András, Majoros Kinga és Mátai András dokumentumfilmet forgattak Délkelet-Ázsiában a turizmusban kizsákmányolt elefántokról, akiknek valódi, sokszor szenvedésekkel teli élete a turisták előtt rejtve van. A végeredményt pedig most a nagyközönség is szabadon megtekintheti online egy héten át – írja a Marie Claire.

„Azért döntöttünk amellett, hogy az elefántokról készítsünk filmet, mert mind a hárman rengetegszer találkoztunk különféle turistacsalogató programmal utazásaink során, amelyek egyértelműen a látogatók és nem az állatok érdekeit tartották szem előtt. Ennek egyik leglátványosabb példája az elefántok helyzete Délkelet-Ázsiában. Bízunk abban, hogy a filmünkkel nemcsak az elefántok, de az összes többi, a turizmus által kihasznált állat jólétében változást tudunk hozni” – indokolja a témaválasztást Csapó András.

A filmből többek között kiderül, hogy az elefántokat pár hetes, hónapos korukban választják el az anyjuktól, majd megkezdődik a betörés folyamata. Ilyenkor szellemi és fizikai kényszert alkalmazva lerombolják az állatok természetes ösztöneit, kitartását, hogy végérvényesen megtörjék őket, hogy azután automatikusan, gép módjára csinálják azokat a turistacsalogató trükköket, amiket majd a piacokon a járókelőknek, az elefánt show-kon a nézőknek mutogatnak hatalmas bevételeket termelve a gazdáiknak.

Etikus turizmus

A film alkotói a kegyetlen esetek mellett pozitív példákról is beszámolnak. Az úgynevezett etikus elefántparkok az utóbbi években jelentek meg annak köszönhetően, hogy egyre inkább felmerültek az etikai aggályok a klasszikus show-k és lovaglások kapcsán. A film két ilyen parkot is bemutat, amik kellemes csalódást okoztak az alkotóknak.

A Szolgalelkű Óriások előzetese: 

 

A film 2020. július 8-áig szabadon megtekinthető ezen az oldalon.