Éjszakai kijárási tilalom: így fest Barcelona leghíresebb sugárútja

Startlap Utazás
Ismét szükségállapot elrendeléséről döntött a spanyol kormány, amit jövő év május 9-éig fenntartanának.

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a spanyol kormány vasárnap ismét szükségállapot elrendeléséről döntött, amely törvényi keretet biztosít az éjszakai kijárási tilalom bevezetéséhez.

“Rendkívüli helyzetben élünk.(…) Azért rendeltünk el újból szükségállapotot, mert a fertőzések megfékezéséhez és a vírus feltartóztatásához ez a leghatékonyabb eszköz” – fogalmazott Pedro Sánchez miniszterelnök a kormány rendkívüli ülése után tartott madridi sajtótájékoztatón.

Az elnéptelenedett Las Ramblas sugárút Barcelonában 2020. október 25-én este. (Xavi Torrent/GettyImages)

Hozzátette: az ország 17 tartománya és két észak-afrikai exklávéja közül 11 kérvényezte ezt a lépést a kormánynál az elmúlt néhány napban.

A járvány miatt országos szükségállapot bevezetésére legutóbb március közepén került sor, a spanyol parlament ezt összesen hatszor hosszabbította meg és fenntartotta egészen június 21-ig.

A Las Ramblas sugárút Barcelonában 2020. október 25-én este (Xavi Torrent/Getty Images)

Míg a tavaszi intézkedéssel lakhelyelhagyási tilalom is együtt járt, most csak az éjszakai kijárást korlátozzák, általánosságban este 23 órától másnap reggel 6 óráig, amelynek kezdetét és végét a tartományok saját hatáskörben módosíthatják plusz-mínusz egy órával.

Hatnál többen nem gyűlhetnek össze sehol sem, kivéve, ha együtt élő családtagokról van szó. A most országossá váló szabályt már több tartomány bevezette korábban.

Az elnéptelenedett Las Ramblas sugárút Barcelonában 2020. október 25-én este (Xavi Torrent/Getty Images)

A további járványügyi tilalmakról, mint például a szabad mozgás területi korlátozása, a tartományok maguk dönthetnek.

A spanyol kormány ezen a héten fogadja el és nyújtja be a parlamentnek azt a javaslatát, hogy a most elrendelt szükségállapot tartson jövő év május 9-éig. A járványügyi szakemberek szerint ennyi idő kell, hogy ne csak a második hullámon, hanem a járvány legártalmasabb időszakán is túljussanak.

Az elnéptelenedett Las Ramblas sugárút Barcelonában 2020. október 25-én este (Xavi Torrent/Getty Images)

A Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírus megjelenése óta Spanyolországban már több mint egymillió fertőzöttet regisztráltak, ám a kormány szerint a valós esetszám ennek háromszorosa lehet. A 47 milliós országban jelenleg átlagosan százezer emberből 361 fertőzött, ám a cél, hogy ez a szám 25 alá csökkenjen.

(MTI)