47 turista ételmérgezést kapott az egyiptomi Hurghadában

Startlap Utazás
A hatóságok őrizetbe vettek három szállodai dolgozót.

Hamada esz-Szávi ügyész vasárnap este számolt be arról, hogy a vendégek életének veszélyeztetése miatt a hotelmenedzser és két dolgozó ellen vizsgálatot indítottak, de ők tagadták bűnösségüket.

Tizennégy észt, huszonkilenc orosz és négy cseh turista kapott ételmérgezést a hét végén, miután Hurghada egyik szállodájában étkeztek. Mindnyájukat kórházba szállították, de többen el is hagyták a kórházat, mert állapotuk javult.

Az egyiptomi turisztikai hatóságok elrendelték a hotel ideiglenes bezárását, felfüggesztették a szálloda igazgatóját tisztségéből, és visszavonták munkavállalási engedélyét.

Viktor Voropajev, a hurghadai orosz főkonzul a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a turistákat más szállodákban helyezték el. “A betegek állapota kielégítő és stabil, nincsenek életveszélyben” – tette hozzá a diplomata.

Illusztráció. Fotó: Getty Images

 Szajíd Szaber, az AMC Royal Hotel tulajdonosa az állami al-Ahram napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy sok vendég a szombati vacsorát követően betegedett meg. Akkor mintegy hatszáz turista volt a hotelben, többségük Oroszországból és Fehéroroszországból.

Épp próbálják talpra állítani a turizmust

Egyiptom éppen a létfontosságú bevételi forrást jelentő turizmusát próbálja talpra állítani, amely visszaesett a 2011-es arab tavasz tömegtüntetési hullámai és a koronavírus-járvány miatt. A kairói vezetés igyekezett lazább járványügyi intézkedéseket fenntartani a vörös-tengeri üdülővárosokban, vonzóbbá téve őket a külföldi turisták számára.

A turizmus azt követően lendült fel ismét, hogy augusztustól Oroszország újraindította a légijáratokat Sarm-es-Sejkbe és Hurghadába. A légijáratok azóta szüneteltek, hogy 2015 októberében az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez köthető egyiptomi terroristák felrobbantották a levegőben a Kogalimavija légitársaság Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartó járatát, fedélzetén 224 utassal és személyzettel, akik mindannyian életüket vesztették.

(MTI)