A legnépszerűbb helyek a Boden-tónál, amit látni kell

Élet Sója
Három ország határát mossa a Boden-tó, de nemcsak ezért az egyik legnépszerűbb úti cél Európa közepén. A túrázók, kerékpárosok, s a vízi sportok kedvelői számára egyaránt paradicsomi a vidék. A történelmi városok, kolostorok, kastélyok, templomok, izgalmas múzeumok, borok és kedves emberek pedig igyekeznek még színesebbé tenni az ide érkezők napjait.
vendégszerző
Élet Sója

Élet Sója

Bagó Tünde az Élet sója blog szerzője. Foglalkozott kultúrával, tanítással, majd átnyargalt jogásznak. Szereti az élet sóját, az utazásokat, a gasztronómiát, a kultúrát, a művészetet, a történelmet, s mindent, ami megfűszerezi az életünket.
Cikkei

A Boden-tó – vagy ahogy mi helyi magyarok emlegetjük, a Bodeni-tó – összeköti a dél-német vidéket Svájc északi részével és Ausztria legnyugatibb pontjával. A három ország történelme és nyelve nagyon is hasonló, de mégis három különböző világba nyerhet betekintést az ide látogató turista. Míg a német oldal a kissé mozgalmasabb, pörgősebb vidék, a svájci part mentén nagyobb nyugalmat, az osztrák részeken pedig a kettő ötvözetét, az aktív nyugalmat találjuk.

Nyolc éve élünk a Bodeni-tó mellett, írtunk egy útikönyvet az élményeinkről, a látnivalókról, de még a mai napig fedezünk fel új dolgokat a tó körül. Évről évre egyre többen keresnek meg azzal, hogy pár napot a tónál töltenének, segítsem őket néhány információval.

A legtöbbször feltett kérdés az időjárásra vonatkozik, s csak ezután érdeklődnek a turisták a látnivalók után. Általában én összekapcsolom a kettőt hiszen ez az a hely, ahol süthet a nap, eshet az eső, vagy fújhat a szél, mindig lehet találni olyan lehetőséget, amely élvezetessé teszi a napokat.

A Bodeni-tó klímája nagyon kellemes, mert a telek nem hidegek, de alig egy fél órányi autózással már havas hegycsúcsra akadhatunk, tavasszal és ősszel sokat süt a nap, de vannak esős napok is, amelytől csodásan élénk, életteli színe lesz a tájnak.

A nyarak már itt is melegek, évek óta lehet fürdeni a tóban, s a Rajnában.

Összeszedtem azokat a látnivalókat a teljesség igénye nélkül, amelyeket néhány napos, egyhetes nyaralásokra ajánlok, de mindig hangsúlyozni szoktam, hogy ezen a vidéken, ha csak úgy spontán elindulunk kerékpárral, gyalog vagy autóval, akkor is biztosan jól érezzük majd magunkat. Az északi parton barangolva az Alpok integetnek, a svájci oldalon sétálgatva a tó panorámája lesz elbűvölő, míg a tó két végén olyan titokzatos helyekre akadhatunk, mint a Hegau vulkánjain csücsülő várak nyugaton, vagy a Vorarlberg kis túraösvényei és nagy szurdokjai keleten.

Az út során, ha szükségünk lesz szállásra, akkor keressük a kisebb panziókat, vagy apartmanokat, s ha megéhezünk, akkor nyugodtan próbáljuk ki a helyi specialitásokat, a németek már régen túlléptek a barnaszószon, s előszeretettel kínálják a helyi termékeket, mint a halak és a zöldségek. Segítségünkre lehet az információs oldal magyarul a Bodeni-tóról

Lássuk, hogy mit is láthatunk a Bodeni-tó körül, bőröndöket bekapcsolni, túracipő fel, mert most körbefutjuk ezt a csodás tavat.

Középkori pezsgésből jelenkori nyüzsgés

Konstanz városa, a régió központján a 600 évvel ezelőtti konstanzi zsinat máig ható nyomokat hagyott. Az óváros legtöbb épülete még ebből az időből származik. A középkor legnagyobb eseménye rengeteg embert vonzott a városba, akiket el kellett látni, kialakult egy igazi vendéglátó szellem. Ma is, télen-nyáron pezsgő élet zajlik a középkori falak között.

Pezseg a kikötő, ahonnan tucatnyi hajó és komp indul, pezseg a Rajna-part a sétálni- és úszni vágyóktól, pezsegnek a történelmi emlékek a múzeumokban és pezseg mindenki, ha karácsonyi vásár, vagy nyári fesztivál van. 

A leghíresebb sziget a tavon Mainau, a virágsziget

A sziget, amely Európa egyik legnagyobb botanikus kertje bármelyik évszakban különleges élményt tud nyújtani. Napfelkeltétől napnyugtáig csodálhatjuk a keresztes lovagok, majd Eszterházy herceg és a badeni nagyherceg keze munkáját, az ide telepített növényeket és a ma is grófi kezek által ápolt virágkompozíciókat. Itt Ficino, a firenzei platonikus filozófus szavai értelmet nyernek: “a szépség olyan erő, amely elragadja és megszólítja a lelket vagy érzékeket”. Mainau részenként és egészben megerősíti a tételt.

Repülés minden mennyiségben Zeppelin gróffal és barátaival Friedrichshafenben

Turistaszemmel első ránézésre nincs semmi különös Friedrichshafenben. Legtöbben csak azért ismerik, mert repülőtere van, vagy mert itt van a legtöbb vásár, ahol a lakóautóktól a bélyegekig tartó palettán lehet válogatni. Holott vannak izgalmas történetei az aszkéta kolostor romjain működő bordélyháztól kezdve, a fahidakon, Zeppelin és Dornier repüléstechnikai munkásságán, az iskolamúzeumon, vagy természetvédelmi központon át az íriszektől kék rétig. A repülés városában két óriási múzeumba mindenképpen be kell térni.

A Zeppelin gróf munkásságát és a Zeppelint bemutató múzeumban időutazunk, még a Dornier múzeumban repülünk. S ha a múzeumokból elég, akkor a város mellett ott van Eriskirch természetvédelmi területe a fahidakkal és az íriszekkel. 

Reichenau, a zöldség, a halak és a kolostorok szigete

Három templom, kolostor, paradicsom és saláta. Röviden így lehetne a Bodeni-tó legnagyobb szigetét jellemezni. Ma a zöldségtermesztés határozza meg a sziget arculatát, de ezer évvel korábban ez a középkori Európa legnagyobb műveltségi központja volt, amely ma az UNESCO Világörökség része. A kolostorban kódexek készültek, oktatás folyt (itt tanultak Nagy Károly fiai), gyógynövényeket termesztettek. 

Reichenau az a hely, ahol kerékpárral, vagy gyalog egyszerre élhetjük át a múltat és a jelent, megkóstolhatjuk a tóból kifogott halakat, az itt termelt zöldségeket és bort, majd megnézhetjük a sziget legmagasabb pontjáról a 360 fokos panorámát a Bodeni-tóra. 

Borozgató lovagok és kőkorszaki ősök Meersburgban és környékén

Ha egyetlen mondatban kellene mindent elmondanom Meersburgról, akkor az így hangzana: Lovagok és püspökök beszélgetnek egy borospince előtt, majd megérkezik egy kerek szemű, szőkésbarna hölgy, aki rögtön elbájolja az urakat rímekbe öntött szavaival. A Bodeni-tó északi partján fekvő vár már a VII. században a Merovingok stratégiailag fontos bástyája volt, majd egyházi központ lett, később pedig a környék híres költőnője lakott benne. 

Ma a borászok tanyáznak környékén és készítik a Bodeni-tó legfinomabb fehérborait. Kétségtelen, hogy a bor nélkül is oda lennénk a városért, mert Meersburgból nyílik a legszebb panoráma a tóra és a túlpartra, az Alpokra.

Nem messze a várostól hatezer évet repülhetünk vissza az időben, hogy ízelítőt kaphassunk a neolitikum emberének életéből Überlingen mellett, Uhldingenben. A tó mélyén évezredekig nyugvó egykori épületmaradványok alapján rekonstruált és felépített épületek segítenek elképzelni az oly távoli életet. A cölöpökön álló házakban magunk is belekóstolhatunk a kor emberének mindennapjaiba, megérthetjük a tó előnyeit és hátrányait.

Festett kő a Rajnán (Stein am Rhein), majd sok-sok kő a Rajnában (Rajna-vízesés)

A Rajna Stein am Rhein településnél lép ki másodszor is a Bodeni-tóból (először Konstanz városánál). Ez a kis svájci település festett falú házaival, középkori kolostorával és várával a kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik. Nem kell mást tenni csupán leparkolni a középkori kapu előtt, végig sétálni a főutcán és a Rajna partján, majd inni egy jó kávét és enni egy süteményt, élvezni egy svájci kisváros szépségét. 

Itt még csupán egyetlen kis szigetet fedezhetünk fel a folyóban, de néhány kilométerrel arrébb már dübörög Európa legnagyobb vízesése. Behajózhatunk a szemébe, belemászhatunk a fülébe, s még egy kicsit az agyába is. Egy élmény lesz! 

Egy kis sárm, egy kis műveltség, egy jó autó, s sportos elegancia, ezek itt Bregenz és Dornbirn urak

Fekvése egyedivé és különlegessé teszi ezt az osztrák várost.

A Bodeni-tó kapuja, az Alpok öleli, csak egy ugrás innen Svájc, Lichtenstein, Németország és kevés olyan turista van, aki nem talál itt magának kedvére való látnivalót, programot. Nyáron a hatalmas vízi színpadon operákat adnak elő, télen egymást érik a kiállítások, koncertek. 

Séta közben pedig ilyen kastély jöhet szembe velünk. Pár kilométerre lakik méltó társa, Dornbirn, ahol a Rolls-Royce rajongói órákig csodálhatják Európa legnagyobb gyűjteményét, s ahonnan a túrázás szerelmesei több tucatnyi túraútvonalon hódolhatnak szenvedélyüknek.

Lindau, ahol egy oroszlán áll a kapuban

Lindau fontos kereskedelmi központként székelt a dél és az észak, a kelet és a nyugat között már évszázadokkal ezelőtt. Ennek köszönhetően már a sziget első utcácskájában érezni lehet az épületek hangulatán az egykori kereskedelmi és céhes jelenlétet. Aprócska üzletek, pékek, kávézók álldogálnak és kínálják portékáikat.

A város különlegességét az adja, hogy óvárosa szigeten található, amelyet egy közúti és egy vasúti töltés köt össze.

Híres oroszlánja pedig a tó felől védelmezi a város szívét. Felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt nagy élmény a Marionett színház.

 

Csend, nyugalom és relaxáció, ezt kínálja a Höri-félsziget

A kerékpárosok és túrázók Mekkája ez a félsziget a tó nyugati oldalán. Sehol nem kapunk olyan nyugalmat, mint itt. Ha elfáradunk, akkor az utunkba eső kis falvakban mindig lesz egy hely, ahol ihatunk egy frissítőt, sőt a nyári melegben a tóba is beugorhatunk a számtalan szépen kialakított szabadstrand egyikénél. Emellett megérthetjük, hogy miért is szeretett a német művészvilág mindig is elvonulni a Höribe. Itt alkotott Otto Dix, a festő és Hermann Hesse író is, többek között. 

Aki kedvet kapott ehhez a változatos, sokszínű, csodás vidékhez, az vágjon neki! Mi szállítjuk az információt az útikönyvünkön keresztül, a vidék pedig átnyújtja az élményeket.

 

(Fotók: Az élet sója)