Belföld 2020. augusztus 24.

Nyári ajánlat: 5 ok, hogy miért Debrecen legyen az úti cél

Szponzorált tartalom Belföld 2020. augusztus 24.
Magyarország számtalan felfedezésre váró látnivalót rejt, és vannak olyan varázslatos örökzöld helyek is, amik mindig tudnak valami újat, izgalmasat nyújtani. Ilyen Hajdú-Bihar megye székhelye is, ahol nemrég átadták az Aquaticum Debrecen Strandot, egy gigantikus és látványos komplexumot, ahova a fürdők kedvelőinek mindenképp ajánlott ellátogatni! Mutatjuk, miért...

Debrecen nemcsak a Tiszántúl legnagyobb városa, hanem a tájegység szellemi, kulturális, gazdasági, idegenforgalmi és közlekedési központja, Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő nagyvárosa. Debrecen megragadó hangulatába és  lenyűgöző látnivalóiba egy csapásra beleszeret a látogató, aki újra visszatér, hogy átélje a varázslatot – tehát nem véletlen, hogy a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák tekintetében a város évről évre Magyarország top 10 legnépszerűbb települései között szerepel. Mutatunk 5 konkrét okot, miért Debrecen legyen az idei úti cél!


 

1. Egzotikus fürdőkomplexum

Idén júniusban megnyitotta kapuit a vadonatúj debreceni strandfürdő, amit a BORD Építész Stúdió tervei alapján az Aquaticum Debrecen Fürdőkomplexum meglévő létesítményeihez kapcsolódva valósítottak meg. A helyszín tehát továbbra is a helyiek és a turisták egyik kedvenc helye: a Nagyerdő, egy Natura2000-es országos védettség alatt álló természeti terület. Az építészeti koncepció két főszereplője pedig a víz és az értékes nagyerdei környezet.

Aquaticum Strandfürdő, Debrecen
Fotó: Palkó György

A víz és a növények függőleges és vízszintes felületeken is megjelennek a strandon, mint a medencék víztükre, a gyep vagy a vízfüggönyök, vízesések, a növényekkel befuttatott falak.

 A fürdő egy rejtett, élménydobozba zárt oázis az erdő mélyén.

A strand bejáratai a Pallagi út mellett kialakított, új Nagyerdei korzóról nyílnak. A sétány mentén épült földszintes bejárati épület hidat képez az új gyalogos sétány és a strand között, és itt találhatók a strandfürdő főbejáratai is, az öltözők, mosdók, üzletek és egy sokszínű food court (étkezde) is. Az éttermek, amikben több nemzet konyhája van jelen, a strand és a sétány irányába is teraszokkal nyitottak. Az épület tetejére lejtős zöldtető fut fel, melynek íve egy zöld hullámot idéz.

 

Kényeztető szaunaprogramok

Az Aquaticum Szaunavilágban a hét minden napján egyedi programokkal várjuk a szaunázás szerelmeseit.

Hirdetés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az egyedi főépület minden oldalán nyitott és átjárható, itt található például egy 4 méter mély ugrómedence különböző magasságú ugróplatformokkal, kalandmedence élményelemekkel, vízi barlang, de ez a központi rész ad helyet az úszó- és oktatómedencének, termálfürdőnek, relaxációs zónának és a kecsegtető bároknak is. Az egyes funkciók között 12 méter magas vízzel és zöld növényekkel befuttatott egyedi falak kanyarognak, az épület tetején pedig lehengerlő látványt nyújtó terasz kapott helyet, sőt, innen indulnak az óriáscsúszdák is, melyek összesen 400 folyóméterrel várják az adrenalin függőket.

Aquaticum Strandfürdő, Debrecen
Fotó: Illés Anna

A gyerekek vízi világát „A Kincses bolygó” című rajzfilm inspirálta, így egy kalóztanyán fürdőzhetnek léghajó, ágyúk és csúszdák között. Emellett a gyerekeknél korosztályokra bontva gyerekmedence, pancsoló, spray park és hullám medence is épült, három termál medence, valamint lassú folyó és családi programok egyik lehetséges helyszíneként szabadtéri színpad is helyet kapott.

Aquaticum Strandfürdő, Debrecen
Fotó: Illés Anna

2. Az ország egyetlen vidámparkja

A Debreceni Állat- és Növénykert az ország első vidéki állatkertjeként 1958-ban nyitotta meg kapuját Nagyerdőn, 17 hektáros területén jelenleg 170 állatfaj él – köztük kétujjú lajhárok, tamarinok, fekete pókmajmok és észak-kínai leopárdok -, a növénykert pedig folyamatosan bővül, csaknem 600 hazai és egzotikus fajt, illetve alfajt számlál.

1960-ban debütált az ország immár egyetlen állandó szórakoztatóparkja 22 attrakcióval – ezek közül nagy kedvenc a Kisvasút, az Elvarázsolt kastély és a pingvinsétáltatás.

 

Gyermekhalmozó akció az Aquaticumban

Minél több gyermekkel érkezik fürdőzni az Aquaticum Mediterrán Élményfürdőbe, annál nagyobb kedvezményt adunk.

Hirdetés

 

3. Elképesztő múzeumok

A tiszántúli városban kedvükre válogathatnak a múzeumok közül a kultúra rajongói, ugyanis Debrecen bővelkedik az ilyen intézményekből. Az egyházi élet már a 12. században erősen kezdett kibontakozni az akkori mezővárosban, a 16. századtól pedig neves Református Kollégiuma tette naggyá. Itt született 1773-ban Csokonai Vitéz Mihály, majd később itt kezdte pályafutását többek közt Ady Endre, Krúdy Gyula és Tóth Árpád, de a végtelenségig sorolhatnánk, hány alkotó fordult meg a városban. Röviden összefoglalva: kétség sem férhet hozzá, hogy benne van a kultúra a debreceni levegőben.

Az egyik leghíresebb a Déri Múzeum, ahol megtekinthető Munkácsy Mihály világhírű trilógiája, az Ecce homo, a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota – persze emellett is számtalan állandó kiállítással és remekművel várja a látogatókat. Nem messze található a Szabó Magda Emlékház, ahol korabeli bútorokkal, személyes tárgyakkal, fényképekkel, idézetekkel és tévéinterjúkkal idézik meg a Kossuth-díjas írónő személyét, munkásságát és műveit egykori iskolájában, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumában.

A Modem Közép-Európa egyik legizgalmasabb kortárs művészeti kiállítóhelye, háromszintes épület mintegy 3000 négyzetméternyi kiállítótérrel rendelkezik.

Említést kell tenni a Holló László Emlékmúzeumról, amit a festőművész egykori házában rendeztek be 1978-ban, a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumról, ami a Déri Múzeum filiáléja, de a Delizsánsz Kiállítóterem és a Tímárház is felejthetetlen élményt nyújt. A múzeumokon kívül a rendkívüli egyházi helyeket is ajánlott felkeresni, például a Szent Anna-székesegyházat, valamint a Debreceni Református Nagy- és Kistemplomot.

 

Lazíts az Aquaticum Termálfürdőben!

Jó közérzet és új erővel történő feltöltekezés a debreceni gyógyvíz ásványi anyagainak köszönhetően.

Hirdetés

 

Déri Múzeum
A Déri Múzeum épülete Debrecenben /Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

4. Debrecen az egekből

Az egykori cívisváros hangulatos utcáit madártávlatból is érdemes megszemlélni a Nagyerdei Víztoronyból. Az 1913-ban épült, ma is működő műemlék épületének 34 méter magas kilátójából nemcsak a környékre nyílik kilátás, de egy speciális távcső segítségével a múltba is bepillanthat a látogató. Időszaki kiállítások mellett zenés és tematikus programok várják az érdeklődőket, akik kávézóban és fröccsbárban frissíthetik fel magukat, piknikezhetnek a parkban, vagy próbára tehetik bátorságukat a víztoronyra épített mászófalon – kihagyhatatlan élmény! Egy jó tanács: érdemes este is ellátogatni ide, mert lenyűgöző fényjátékban úszik a környék. 

Nagyerdei Víztorony
Nagyerdei Víztorony / Fotó: Debrecen.hu

5. A végtelen Hortobágy

Debrecentől mindössze 36 kilométerre van hazánk legnagyobb természetvédelmi területe, a Hortobágyi Nemzeti Park. Itt található a Kilenclyukú Híd, de a Hortobágy ad otthont a híres gémes kutaknak, a magyar szürke szarvasmarhának és számtalan különleges növény- és állatfajnak is. Az ország első nemzeti parkja több tanösvénnyel, vezetett túrákkal, vadasparkkal és kisvasúttal várja az érdeklődőket, sőt, még szafarizni is lehet.

 

Ajándékozzon Aquaticum élményeket!

Élményfürdő, strand, termálfürdő vagy szaunavilág ajándékutalványaink egyikével garantált a meglepetés!

Hirdetés

Keresés az oldalon