Dabas lett az ország legszebben kivilágított települése

Startlap Utazás
A Pest megyei város kivilágított főteréről készült drónfelvétel nyert fotópályázatunkon, ezáltal Dabas megszerezte "Az ország legszebben kivilágított települése˝ címet. Mutatjuk a további helyezetteket is.

Egy fotópályázat keretein belül kerestük decemberben az ország legszebben kivilágított települését. Az ünnepi időszakban meseszép képek érkeztek felhívásunkra, a fotókra pedig a Startlap Utazás Tippek Facebook-oldalán lehetett szavazni január 3-ig. A legtöbb kedvelést kapott képen Dabas város kivilágított főtere látható, amit a Dabasi Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatója, Tamás Roland  készített drónnal.

Dabas főtere. A nyertes felvétel több mint 2 ezer kedvelést kapott. Fotó: Tamás Roland/DroneAir

Eta néni legendás háza inspirálta a dabasi főtér lenyűgöző kivilágítását

Az igazgató számára a fotózás már sokkal több, mint puszta hobbi: Pest megyében egy drónos munkaközösséget vezet, ő szerkeszti a testvérével a DroneAir nevű oldalt, ráadásul portréfotózással is foglalkozik az iskola vezetése mellett. Bevallása szerint egy szerencsés véletlennek köszönheti, hogy Dabas város főteréről készült képe nevezve lett – és a dobogó tetejére került – a Startlap fotópályázatán.

– A gyermekemmel mentem megnézni Dabas kivilágított főterét, gondoltam, csinálok pár felvételt. Nem kimondottan a pályázat miatt készítettem ezeket, egyébként is szoktam fotózni, bármerre járok az országban. Három képet is megosztottam a DroneAir oldalán, ezeket egy itt élő dabasi hölgy nevezte a pályázaton –  mondta a Startlapnak Tamás Roland. Hozzátette: a dabasi Eta néni legendás kivilágított háza inspirálta a város önkormányzatát arra, hogy ilyen lenyűgöző fényárban ússzon a főtér is.

– Eta néni háza egy szépen kivilágított épület, már-már Dabas egyik látványosságának mondható a téli időszakban. Innen jött az ötlet, hogy jó lenne a főtéren is egy kicsit színvonalasabb világítás.

A kezdeményezést a város önkormányzata indította helyi szervezetek, cégek és vállalkozások támogatásával, majd a Kabinetiroda munkatársai létrával díszítették a közteret, aminek a közepén áll a fenyő, erről pókhálószerűen futnak szerte a fényfüzérek, a környező épületek és fák is ki vannak világítva.

A járványhelyzet miatt nem a teljes díszítés valósult meg, amit eredetileg terveztek, jövő évben remélhetőleg az összes ötlet valóra válik – folytatta az iskolaigazgató, aki rengeteg pozitív visszajelzést kapott. Úgy véli, az emberek szeretik különleges perspektívából látni a már jól megszokott helyeket – fentről, az égből nem mindennap szemlélhetik meg, hogyan is nézhet ki a környezet. Azoknak is adott egy kis útravalót, akik még csak szemezgetnek a drónozás művészetével.

–Mindenképpen ajánlott tisztában lenni a jogszabályokkal. Már külön jogosítvány kell, ugyanis 2021. január 1-től a új szabályok érvényesek a pilóta nélküli légijárművel végrehajtott repülésekre, egy applikáción keresztül lehet bejelenteni a repülési adatokat. Különböző kategóriák vannak, ismerni kell, hogy mi melyikbe tartozunk. Piciben kell kezdeni a drónozást egy alsó kategóriás készülékkel. Azt javaslom, kezdetben a használó tapasztalja meg, hogyan kell irányítani az eszközt, majd ha ez már stabilan megy, utána lehet messzebbre repülni. Az elején érdemes olyan távolságban reptetni, ahol még szabad szemmel látható, hiszen elég könnyű elveszíteni. Később lehet vásárolni egy magasabb kategóriás drónt. A fotózás talán egyszerűbb egyszerűbb, videónál viszont egy folyamatos mozgást végzünk, amit vesz a kamera – ha az ember nem kellően tapasztalt, nem elég gyakorlott, hirtelen mozgásokat végez, akkor nem lesz megfelelő a végeredmény – zárta Tamás Roland.

A karácsonyi fotópályázatunk első öt helyezettje:

A január 3., éjfélig kapott kedvelések alapján. Az összes fotót itt lehet megtekinteni.

1. Dabas

Dabas. Fotó: Tamás Roland

2. Győr, Városház tér

Győr, Városház tér. Beküldő: Attila

3. Magyarbánhegyes, Békés megye, Kossuth tér

Magyarbánhegyes, Békés megye, Kossuth tér. Beküldő: T.G. Júlia

4. Sarkad

Sarkad. Beküldő: Bettina

5. Győr, Kisbácsa

Győr, Kisbácsa. Beküldő: Szilvia

Gratulálunk a helyezetteknek, köszönjük a sok szép felvételt!