Bükfürdő és környéke látnivalók: 10+ élmény, program a nyárra

Szponzorált tartalom
Az Alpokalja és a Kisalföld találkozásánál, a Répce folyó síkságán fekszik a varázslatos kis ékszeres ládika, Bük városa. Egyik legnagyobb vonzereje a megunhatatlan Bükfürdő, ám mutatunk további nevezetességeket, izgalmas programokat, amikért érdemes útra kelned.

1. Bük bebarangolása

Bárhova mész, elsőként fedezd fel, add át magad a hely hangulatának. Érdemes az utat az Ökumenikus kápolnánál kezdeni, innen gyalogosan vagy biciklivel ellátogatni a Koczán-házhoz: a néhai cipészmester, Koczán Ferenc lakóháza a tájegység utolsó zsúpfedésű, csapott oromzatú, vályogfalú parasztháza. Innen csak néhány lépés (vagy tekerés) az evangélikus templom, ahol 1785-ben, advent első vasárnapján tartották az első istentiszteletet. Ha haladunk tovább félkörben, az Eötvös Park is útba esik, itt szökőkút, ivókút és játszótér is helyet kapott. Kis pihenés, szusszanás után folytatni lehet a túrát a Szent Kelemen Plébániatemplom irányába, aminek parkja természetvédelmi terület, emellett számos szobor, emlékmű található itt, többek között egy 18. századi Mária-oszlop. A félkört megszakítva ajánlott kitérőt tenni a Széchenyi parkhoz, ahol szökőkút, az Idősíkok térplasztika és az 56-os emlékmű is megszemlélhető, ami a hazáját kényszerből elhagyó ember portréja. 

A Koczán-ház.

2. Regenerálódás Bükfürdőn

Már május elseje óta várja a védettségi igazolvánnyal rendelkezőket és a 18 év alattiakat Bükfürdő, Magyarország második legnagyobb gyógyfürdője. Fedett, félig fedett és nyitott medencék csalogatnak a csobbanásra, kalandra hívnak a csúszdák, az óriásbuborék, vagy éppen a kosárlabda-medence.

Magyarország második legnagyobb gyógyfürdője vár Bükfürdőn.

A kisebbek kedvence valószínűleg a gyerekmedence és az interaktív elemekkel felszerelt Cápabarlang lesz, ám az ő szórakozásukról játszóterek és egy színes játékokkal felszerelt gyermekfoglalkoztató is gondoskodik. A felnőttekről se feledkezzünk meg, akik a Négy évszak egyikében, a sodrófolyosóval, pezsgőágyakkal, nyakzuhannyal felszerelt élmény- és a pezsgőmedencében, vagy a tepidárium, gőzfürdők, infraszauna, aromaszauna, kültéri ördögszauna és finn erdei szauna valamelyikében biztosan megtalálják a feltöltődés és regenerálódás kulcsát.

A szaunázás utáni felhőtlen relaxálást a fedett szaunapihenő és a hangulatos szaunakert biztosítja. A kültéri és beltéri hideg vizes merülőmedencéken túl Kneipp-medence, valamint kültéri élménymedence és beltéri jakuzzi teszi tökéletessé a szaunázás élményét.

Nem mehetünk el szó nélkül a gyógymedencék mellett sem, ugyanis a kalcium-, magnézium- és fluortartalmú bükfürdői termálvíz messze földön híres. A beltéri gyógyvizes medencék mellett előszeretettel ajánljuk a 34-36 °C-os, félig fedett Szent Kelemen és Szív alakú medencét.

A mozgás szerelmeseit sportpályák, valamint szervezett sport- és szórakoztató programok várják, akik pedig a kulináris élvezetekre fogékonyak, megtalálnak Bükfürdőn mindent, mi szem-szájnak ingere: a fürdő területén és a településen is számos vendéglő, büfé vár rájuk. Ha kiszívott a víz, vagy eltelítettek a finom falatok, a tágas pihenőterek és kényelmes pihenőágyak ideális lehetőséget nyújtanak egy rövid ejtőzésre az ismételt pancsolás előtt. 

A fürdőzés mellett a nívós kezelésekről is érdemes szót ejteni: különleges fürdők, ellazító masszázsok, melegen átölelő pakolások és bőrregeneráló testkezelések várnak a Medical Wellnessben.

Kimondhatjuk: ez az a hely, ahol a gyógyulni, a regenerálódni, a relaxálni, a szórakozni vágyók, a családosok, a baráti társaságok, akár az egyedül utazók, a picik, a nagyok és az idősek is a legjobb kezekben vannak.

3. Séta- és biciklitúrák

A tavaszias időben a legtöbben felvennék a túracipőt, vagy felpattannának egy kerékpárra és rónák a kilométereket. Bükfürdőn erre is jócskán akad lehetőség: a gyalogosok és a bicajosok egyaránt válogathatnak a különböző hosszúságú és nehézségű útvonalak között. A legnépszerűbbek:

  • BÜKFÜRDŐ 1 Kerékpártúra-útvonal: a Bükfürdő – Bük – Bükfürdő a legkönnyebb útvonal, teljesen sík, nagyrészt kiépített kerékpárúton halad, körülbelül egy óra alatt kényelmesen teljesíthető a 10,5 kilométer, miközben a fő látnivalókat érinti.
  • BÜKFÜRDŐ 2 Kerékpártúra-útvonal: ez már azért kicsit nehezebb és hosszabb, 44 kilométer hosszú, nagyrészt teljesen sík területen halad végig Bükfürdő – Szakony – Zsira – Sopronhorpács – Egyházasfalu – Szakony – Bükfürdő útvonalon, erre nagyjából 3-4 órát kell szánni.
  • BÜKFÜRDŐ 3 Kerékpártúra-útvonal: a könnyű túrák táborát szaporítja, 24 kilométeres, 2,5 óra alatt teljesíthető, és Csepreget is útba lehet ejteni a Bükfürdő – Csepreg – Bük – Bükfürdő vonalon.
  • BÜKFÜRDŐ 4 Kerékpártúra-útvonal: ugyancsak 2,5 óra alatt bejárható a 24 kilométeres Bükfürdő – Bük – Lócs – Bő – Bükfürdő szakasz, ráadásul csaknem 100% hosszúságában sík terepen kell tekerni, így bárki számára könnyen teljesíthető.
  • BÜKFÜRDŐ 5 Kerékpártúra-útvonal: a Bükfürdő – Bő – Répceszentgyörgy – Szeleste – Bő – Bükfürdő túra hossza 29 kilométer, körülbelül 3 óra alatt lehet végigjárni, viszont ez már közepesen nehéz, mert enyhén dombos terepet is tartalmaz, illetve Szeleste környékén esős időszakot követően sáros, nehezen járható útszakaszra is lehet számítani – ettől függetenül még kezdő bringásoknak is ajánlott.
  • BÜKFÜRDŐ 6 Kerékpártúra-útvonal: kifejezetten a bevállalós és gyakorlott bicajosoknak ajánljuk a 69 kilométeres Bükfürdő – Bük – Csepreg – Kőszeg – Cák – Velem – Kőszegfalva – Csepreg – Bük – Bükfürdő túrát, aszfaltos, kavicsos és földes út is a repertoár része, mely utóbbi rossz idő esetén akár nehezebben járhatóvá is válhat. Igazi élménytúra a természetben, mely felfedezése során tucatnyi épített örökség tárul a látogatók szeme elé.

További információ a Bükfürdő Thermal & Spa oldalán.

Kerékpárral is érdemes felfedezni a látnivalókat.

4. Toboz Ottó ökotúra

Érdemes külön kitérni a Toboz Ottó ökotúrára is. A 9 állomásos túra a Bük legtöbb kihagyhatatlan programját egy csokorba foglalja, izgalmas feladatokkal szórakoztatja a fiatalokat és a felnőtteket egyaránt, akik mindeközben megismerhetik a Répce menti vidék növény- és állatvilágát, két keréken vagy két lábon felfedezhetik a környék varázslatos tájait, megsimogathatják a „büki sast” és úgy repülhetnek át a vidék fölött, akár egy madár. Akik ennek a túrának valamennyi állomását teljesítik, azokat Bükfürdő tiszteletbeli ÖKOKalandor címmel tüntetik ki, amit egy oklevél is igazol.

5. Élmény a gyerekeknek

Utazások, kirándulások alkalmával a családosok esetében mindig az a legnagyobb kérdés, hogy mivel foglalják le a gyereket – Bükfürdő ebből a szempontból is ideális úti cél. Amellett, hogy fantasztikus, szépen gondozott játszótere van a Termál körúton, a város több extra attrakcióval is várja a kicsiket és nagyokat. A Kristálytorony kalandpályája 3 szinten (5, 10 és 17 méter magasan), 90 elemmel csalogatja kalandra a merészeket – az izgalmat még tovább fokozza az óriáshinta, a 10 méter magas két utas mászófal, de íjászkodni is lehet egy jól elkülönített területen. A gyermekek 3 éves kortól a Mini Kristály Toronyban tehetik próbára a képességeiket – persze teljes biztonságban. 

A Napsugár Játszóparkban is minden korosztály megtalálja a maga szórakozását: a gyerekeknek ott a játszóház a kétemeletes játszólabirintussal, a négypályás trambulinnal, a négyszintes, izgalmas elemekkel kombinált labirintusrendszerrel, egy külön gokart-és futóbicikli „versenypályával”, vízi dodzsemmel. A család fiatalabb tagjai mellett a felnőttek is szórakozhatnak a bowling pályán, a squash pályákon, a fitnesz teremben, míg a park szabadtéri területén 15 elemes játszótér, kilenclyukú minigolfpálya, homokozó és pancsipark várja a kis vendégeket.

A park taván a családok vízibiciklizhetnek, a bátrabbak átcsúszhatnak a túlpartra – a tó felett átívelő 350 méter hosszú drótkötélpályán -, a sétányon pedig feltöltő sétákat lehet tenni.

Fél óra autóútra egy harmadik látványosság, a Holdfény Liget fogadja a látogatókat – itt található az ország legmagasabb mászófala, ami 16 méteres. No azért nem csak ennyit kínál a vadregényes, varázslatos kalandpark: itt az ország egyik legnagyobb drótkötélpályája, emellett erdei kisvasúton lehet zakatolni az erdőben, és még számtalan vizes, szórakoztató, sportos programot kínál.

6. A kempingezők paradicsoma 

Egyszer az életben mindenkinek ki kell próbálnia a kempingezést, ám aki megérzi ezt a különleges, szabad életérzést, egy csapásra függővé válik. Aki most indulna először útnak, annak ajánljuk Bükfürdőt, ami a kempingezők paradicsoma. A Thermal Kemping páratlan szépségű természeti környezetben fekszik, az egész évben nyitva tartó kemping 166 beállóhellyel rendelkezik. A korszerűen felszerelt létesítményben főzési lehetőséget biztosító konyha, áramcsatlakozás, valamint modern szociális blokkok találhatók.

Nem elhanyagolható tény, hogy kutyabarát hely, így a kedvenceddel együtt vághattok bele a kirándulásba.

A fürdővel közvetlen összeköttetésben áll, így a kemping lakói belépési lehetőséget kapnak a Thermal & Spa® területére, akár naponta többször is igénybe vehetik annak szolgáltatásait.

7. Helyi kincsek

Újra nyitva a Termelői Piac Bükfürdőn: péntek délutánonként helyi és környékbéli termelők költöznek be a Pavilon sorra, hogy ellenállhatatlan portékáikat kínálják az arra járóknak. Színes és gazdag a felhozatal: a termelői méz, az édesburgonya, a zöldség és gyümölcslé, a hús- és hentesáru, a kecskesajt, a rétes, a kürtőskalács, a bor, a szörp, a lekvár, a zöldség-gyümölcs, a kerámia, a foltvarrással készült, a kötött és horgolt termékek és a házi sütemények elmaradhatatlan szereplői a hétvégét előkészítő délutánnak. A vendégek megkóstolhatják és otthonukba vihetik a környék ízeit is – azaz a Bükfürdői Esszenciát. A márkanév védjegyként garantálja, hogy a piacon helyi és minőségi termékeket találnak a vásárlók – a közreműködő árusok kizárólag olyan portékát kínálnak, amelyek hagyományos eljárással, helyben vagy a környéken készülnek és magukban hordozzák a fürdőváros és szűkebb környezetének ízét és zamatát. 

Nyitvatartás:

  • Április 30. – május 28. között péntekenként 15.00-18.00
  • Június 4. – szeptember 24. között péntekenként 16:00-20:00
  • Október 1. – október 29. között péntekenként 15:00-18:00

8. Aktívan a szabadban

A város számtalan sportolási lehetőséget nyújt – a legjobb, hogy mindezt a természetben, teljes harmóniában lehet folytatni. Csicseregnek a madarak, feltölt a tiszta levegő, miközben a Sportparkban 12 egyedülálló kültéri fitneszgép áll a mozgás szerelmeseinek szolgálatára – jó hír a felnőtteknek, hogy a park közvetlen közelében kapott helyet a város egyik legszebb játszótere is: labirintus csúszdavár, rugós játékok, aktív mozgásfejlesztő hálójáték, homokozó, bölcsőhinta, mászófal és egyéb élményelemek várják a gyermekeket. Innen nem messze két Nordic Walking útvonal is várja a sportág kedvelőit: a Termál és a Napsugár névre keresztelt, 3 és 7.5 kilométer hosszúságú utak. A rövidebb szakasz, a Termál – Bükfürdő területét járja körbe, míg a Napsugár útvonal a már említett játszóparkig vezet, az útszakaszon információs és irányjelző táblák is segítenek az eligazodásban.

A Kneipp és Nordic Walking Park másik különlegessége az 510 méter hosszúságú Kneipp® száraztaposó pálya: kavicsok, kövek, zúzalék, fenyőkéreg, toboz, faapríték, homok alkotják az alapját. Egy mezítlábas túrának bizonyítottan jó, frissítő hatása van az egészségre, vérkeringésre.

Szabadtéri jógapark és a gyerekekre gondolva egy természetes bokorlabirintus is fokozza a feltöltődés élményét, nem is beszélve arról, hogy az Organikus Ponton lebegő gumókban ülve adhatod át magad a jól megérdemelt pihenésnek.

9. Csendes sportok

Vannak, akik az elvonulós, nyugisabb, csendes sportokat kedvelik – nekik két szuper lehetőségük is van. Pecázhatnak a pazar környezetben lévő Büki Horgásztóban, melynek vízterülete 1,2 hektár, jellemző halfajtái, a ponty, keszeg, kárász és süllő – ám a tavi pecázás mellett a város határában lévő Répce folyó is ideális lehetőséget kínál a horgászturizmus kedvelőinek. (Napijegyek csak érvényes állami jegy megléte esetén vásárolható a tavon a tógazdáknál.) A másik opció is rendkívül különleges:

1991-ben Bükfürdőn nyílt meg Magyarország első 18 lyukú championship golfpályája, mely európai tekintetben is híres szépségéről.

Itt minden kezdő, haladó vagy profi golfozó megtalálja a számára legmegfelelőbb kikapcsolódást. 

A golfpálya a szépségéről is híres.

10. A környező csodák

Bük bebarangolása, a feltöltő pihenés és a fürdőzés után, a kirándulás levezetéseként körül lehet nézni a környéken. Csak említésképpen ott van Kőszeg, Magyarország műemlékekben egyik leggazdagabb városa, melynek fő látványossága a Kőszegi – vagy más néven Jurisics – vár, vagy a Kőszegi-hegység legmagasabb pontja, az Írottkő Natúrpark és Velem. Innen csak pár perc autóval Cák, ahol egy hagyományos zsúpfedeles pincesor, azaz a Cáki Pincesor található, ami jelenleg szabadtéri néprajzi múzeumként működik – ismerkedhetünk többek közt a szőlő- és gesztenyetermesztés rejtelmeivel.

A Cáki Pincesor.

A növénykedvelők nem hagyhatják ki a szombathelyi Kámoni Arborétumot, ahol mintegy 3200 fa- és cserjefaj, illetve -fajta él, vagy szarvasgombavadászatra eredhetnek a rábakecöli Érsek Éden gasztro birtokon.

Széchenyi 2020, készült Magyarország kormánya megbízásából az Európai Unió támogatásával.

.