Belföld 2021. szeptember 15.

Elkészült a budavári Lovarda és a Csikós-udvar környező része

Startlap Utazás Belföld 2021. szeptember 15.
Először a Kulturális Örökség Napjai keretében, szombaton és vasárnap nyílnak meg a nagyközönség előtt.

Határidő előtt elkészült a budavári Lovarda, a Stöckl-lépcső és a Csikós-udvar nagyobb részének rekonstrukciója, amelyek először a Kulturális Örökség Napjai keretében, szombaton és vasárnap nyílnak meg a nagyközönség előtt.

Ahogy az alig egy hónapja átadott Szent István-terem, úgy a Lovarda és környezetének rekonstrukciója is bizonyítja, hogy a magyar képző- és iparművészet képes helyreállítani a 2. világháború és kommunizmus rombolásának áldozatául esett műemlékeket – mondta el az épület keddi sajtóbejárásán a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, a budai Vár rekonstrukciója és az I. kerület ezen részének fejlesztése a kormányzati ciklusokon átívelő Hauszmann-program keretében zajlik, amely az egész ország számára büszkeségre ad okot, ráadásul a főváros számára szükséges közösségi tereket hoz létre.

A Csikós-udvar és a Budavári Palotanegyed újjáépített Lovardája (j) 2021. szeptember 14-én. (MTI/Soós Lajos)

A Csikós-udvar idén szeptemberben már csatlakozhat a Budapesti Borfesztivál helyszíneihez, majd remélhetőleg ezt követően is a budapestiek és minden magyar számára kedvelt kikapcsolódási helyként fog szolgálni – mondta el Gulyás Gergely.

Fodor Gergely, a Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos elmondta, a Hauszmann Alajos tervezte és 1902-ben felépült Lovarda esetében a hiteles rekonstrukció során hűen követték a századfordulós terveket, de belül a legmodernebb technikai megoldásokkal szerelték fel, az épület így “Budapest legkorszerűbb és legelegánsabb rendezvényközpontjaként nyílhat meg”.

A Budavári Palotanegyed újjáépített Lovardája 2021. szeptember 14-én. (MTI/Soós Lajos)

A beruházás során rendezték a Lovarda közvetlen környezetét is, a teljes terület minden elemének megújítása pedig 2022 tavaszára készül el a Karakas pasa tornyának befejezésével – közölte.

Fodor Gergely kiemelte, hogy gondoskodtak az akadálymentes megközelítésről is: a Palota útról két nagy kapacitású lift szállítja a látogatókat a Csikós-udvarra, de újjáépítették az ország egyik legszebb történelmi lépcsőjét, a Stöckl-lépcsőt is, amely a Hunyadi-udvarral teremt összeköttetést.

“Célunk a Budavári Palotanegyedet visszaadni az embereknek, a városrészt visszavarrni Budapest városszövetébe” – fogalmazott.

A Stöckl-lépcső a Budavári Palotanegyed újjáépített Lovardájánál, a Csikós-udvarban 2021. szeptember 14-én. (MTI/Soós Lajos)

A Várkert Bazár, a Karmelita kolostor, a Főőrség, a palota déli összekötő szárnya és benne a Szent István-terem újjáépítésével, a Lovarda és a környező területek átadásával a munkának még koránt sincs vége. Már megkezdődött a József főhercegi palota és az egykori Vöröskereszt székház újjáépítése, és a jövő héten hozzáfognak a Honvéd Főparancsnokság épületének rekonstrukciójához, majd novemberben megindul a palota A épületének felújítást megelőző feltárása is – közölte Fodor Gergely.

(MTI)

Keresés az oldalon