Cukiság: nagyot nőttek a Fővárosi Állatkert manulkölykei

Diósi Szilvia
Hat hét alatt megháromszorozták súlyukat a Fővárosi Állat- és Növénykertben cseperedő pusztai macskák.

Fővárosi Állat- és Növénykertben még márciusban születtek meg a manulok, azaz pusztai macskák kölykei. Az állatkerti gondozók és állatorvosok csütörtökön ismét lemérték az apróságokat, hogy ellenőrizzék a súlyukat. Mind a hat kiscica szépen fejlődik, a legutóbbi mérésük óra háromszorosára nőttek – olvasható az Állatkert közleményében.

Mivel ritkulóban lévő fajról van szó, állatkerti szaporítását nemzetközi tenyészprogram hangolja össze, ennek részese a Budapesti Állatkert is.

manul
Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

A hat hete bemutatott pusztai macska kölykök különösen sok látogatót vonzanak. A manul Ázsia belső területein őshonos macskaféle,

amely a hazai állatkertek közül csak a budapestiben látható  2013 óta, és ez az első alkalom, hogy szaporítani is sikerült őket.

A hat kölyök – egy nőstény és öt hím – március 23-án született, de az első hónapokban nem sokat lehetett látni belőlük, hiszen nyugalomra volt szükségük. A szakemberek először nyolchetes korukban vették kézbe a kicsiket, az első vizsgálatok elvégzése, az ivar meghatározása, az azonosító chip elhelyezése, illetve a súlymérés céljából. Most, hat hét elteltével újra egyenként megnézték az állatokat, hogy minden rendben van-e velük.

manul
Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

Május közepén a hat testvér közül a legkisebb 598 grammot, a legnagyobb pedig 770 grammot nyomott, mostanra viszont a súlyuk 1,8-2,4 kilogrammra nőtt, tehát hat hét alatt bőven megháromszorozták a testtömegüket. 

A kölykök nevet is kaptak, azt a névadási gyakorlatot követve, ami az Állatkert más macskaféléinél, például a szintén kölyköket nevelő perzsa leopárdokál is szokás. Eszerint az egy alomban született kölykök azonos kezdőbetűvel kapnak nevet: az első alom esetében A betűseket, a másodiknál B betűseket és így tovább.

Mivel az Állatkert pusztai macskánál most először volt sikeres gyermekáldás, ezért A betűs neveket kerestek a jövevényeknek.

Méghozzá olyanokat, amelyek Ázsia belső területein, azaz a pusztai macskák őshazájában használatosak. Az egyetlen nőstény manulkölyök az Altana nevet kapta, öt fivérének pedig Aldan, Algyr, Arkas, Aysen és Aytas lett a neve.