Budapesten a Ballon kilátó, Nagykanizsán a Szent Korona emelkedett a magasba

Startlap Utazás
A hétvégén két látványos hőlégballon is feltűnt a Magyarország felett.

Május 1-jén megnyílt a városligeti Mimóza-dombon, az egykori sörsátor helyén létrejött Ballon kilátó. A beruházás a Városliget megújítási programjába illeszkedik: a Mimóza-domb területe a nagyjátszótér, a kutyás élményparkok, a sportpályák és az eddigi parkrészek megújítását követően kelt új életre.

Több mint 10 ezer négyzetméternyi zöldfelület újult meg a korábban itt állt, óriási sörsátor helyén, a hőlégballon felszállóhelye mellett pedig mosdó és kávézó is létesült.

Az Aérophile Szinyei Merse Pál híres festményének mintájára gyártotta le a városligeti hőlégballont.

A francia gyártó ballonjai világszerte 37 országában működnek, évente több millió embert utaztatnak.

MTI/Szigetváry Zsolt

Az eszköz egy talajhoz rögzített, héliummal töltött hőlégballon, amely egyfajta szabadtéri liftként működik, tehát nem hagyja el a Mimóza-dombot. A ballonból a kilátás egyedi, hiszen a Városliget fölé emelkedve egész Budapest panorámája az utasok elé tárul.

15 perc 

A ligeti Ballon kilátó szélcsendes időben 150 méter magasságba repül fel akár 30 főnyi, 6 évesnél idősebb utassal. A ballon mintegy 5 perc alatt éri el a 150 méteres maximális magasságát, ugyanennyi időt tölt el a levegőben, és szintén 5 percnyi idő alatt tér vissza a felszínre.

MTI/Szigetváry Zsolt

A ballon tervezésekor kiemelt hangsúlyt fektettek a biztonsági előírások betartására: a rendszer szélsebesség- és iránymérővel, környezetihőmérséklet-mérővel, kupolanyomás-jelzővel és töltőgázhőmérséklet-mérővel is rendelkezik, az eszköz csak a megfelelő időjárási körülmények között emelkedik fel.

Korona Nagykanizsa felett

Látványos ballonban azonban nem csak Budapesten volt látható hétvégén. A Nagykanizsa fölé emelkedett gömb kilátóként ugyan nem funkcionál, de a Szent Koronát mintázó Szent Korona Ballon önmagában is páratlan látványt nyújtott.

A Szent Koronát mintázó Szent Korona Ballon Nagykanizsa felett 2022. április 30-án. (MTI/Varga György)

(MTI)