Egyetlen fürdőt sem zár be Budapest, de emelik a jegyárakat

Startlap Utazás
A brutális energiaszámlák, az elszálló infláció, valamint a forgalom 15 százalékát kitevő, a háború miatt elmaradó orosz-ukrán vendégek miatt emeli az árakat a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt.

Brutálisan megugrottak a fővárosi fürdőket és strandokat üzemeltető cég energia számlái – írja a Népszava. A tavalyi 38 forinttal szemben idén már 83 forintot kell fizetnie kilowattóránként a villamos áramért. A 2023-as év még nehezebbnek ígérkezik, mivel a decemberben lejáró energiaszállítói szerződés pótlására bekért ajánlatok az idei ár 3,5-szereséről szólnak.

Getty Images

Még durvább a helyzet a földgáz esetében. A tavaly köbméterenként fizetett 74 forintos ár az idén 205,6 forintra ugrott. Az október elsejével induló új gázévben pedig már – nem tévedés – több mint 1300 forintot kell fizetnie a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt.-nek minden köbméter földgázért. A 2021-es évhez viszonyítva 18-szoros a drágulás – írja a lap.

A cég energiaszámlái az idei 1,4 milliárd forintról 4 milliárdra nőhetnek jövőre.

Lesznek korlátozások

Szűts Ildikó, a BGYH vezérigazgatója a Népszavának elmondta: az elszálló energiaárak és az infláció ellenére sem készülnek fürdőbezárásra. Ugyanakkor várható, hogy az energiatakarékoskodást elősegítő intézkedéseket vezetnek be: bizonyos fürdőkben rövidülhet a nyitvatartás, illetve korlátozhatnak egyes szolgáltatásokat korlátozhatnak, például csökkenthetik az üzemelő szaunák számát.

A társaság nem tervez létszámleépítést, ez viszont azzal a következménnyel jár, hogy emelni fogják a belépőjegyek árát.

A BGYH saját hatáskörben hozott döntéssel szeptember 10-től 15 százalékkal emeli meg a Széchenyi, a Rudas és a Gellért fürdők hétvégi belépőinek árát.

Szűts Ildikó arról is tájékoztatott, hogy a brutális energiaszámlák, az elszálló infláció, valamint a forgalom 15 százalékát kitevő, a háború miatt elmaradó orosz-ukrán vendégek ellenére is nyereségesek lehetnek az év végére.