Tippek 2019. augusztus 28.

Hogyan tegyem bőröndömet lopás-és törésbiztossá?

Laura Tippek 2019. augusztus 28.
Főként repülős utak előtt üti fel a fejét a poggyász biztonságának problémája. Aztán az ember vagy mindent bevet, vagy imádkozik. Szakértőtől tudtuk meg, mi a legjobb módszer a bevédésre.

Egyre-másra szaporodnak a reptéri rémtörténetek a poggyászok meglopásáról és kíméletlen ide-oda dobálásáról, összetöréséről. Vajon hogyan tudsz biztosra menni abban, hogy a tiedben senki nem tesz kárt, és legfeljebb csak azért kell fohászkodnod a gépen ülve, hogy ne is keverjék el?

Kalapos Tamás, az etaska.hu szakértője válaszolt a kérdéseinkre.

A tolvajok abból a bőröndből lopnak, amit gyorsan és könnyen felnyitnak, amivel nem kell szöszmötölniük. Ezt megelőzendő érdemes tehát minél több praktikát bevetni. Ehhez Tamás a következő tippeket osztja meg:

Számzár

Ha még a bőrönd kiválasztása előtt vagyunk, akkor lehetőleg merev falú és számzárral ellátott darabot válasszunk. Ez a zár eleve be van építve a bőröndünkbe, és csak mi tudjuk hozzá a kódot.

Ha történetesen az USA-ba utazunk, folytatja a szakértő, akkor érdemes úgynevezett TSA zárral szerelt bőröndöt választanunk.

A TSA, vagyis a Szállítmányvédelmi Ügynökség (Transportation Security Administration) több más céggel együttműködve alkotott olyan zárat, amelyet a biztonsági dolgozók univerzális kulccsal kinyithatnak a zárfeltörés szüksége nélkül, függetlenül a zárak egyéni beállításaitól.

Ez a reptéri átvizsgáláshoz szükséges. Ha ugyanis a lezárt bőröndöt gyanúsnak találják, és az nem TSA-záras, akkor sajnos le fogják törni, hogy megnézhessék a csomag tartalmát. Ha viszont TSA-záras a poggyászod, ahhoz lesz a biztonságiaknak kulcsuk, így nem teszik tönkre, ha belülről is ellenőrizni akarják.

Kép: iStock

Bőröndvédő huzat

Tamás elmondása szerint több szempontból is jó, ha van huzatod. Egyfelől megvédi a bőröndöt a szétnyílástól, ha az megsérülne. Másfelől elrettenti a tolvajokat a macerás kibogozástól. Harmadszor pedig védi csomagot a karcolódástól, szennyeződésektől. Nem utolsó sorban segít, hogy hamar kiszúrd a bőröndödet a csomagkiadásnál.

Elasztikus, azaz teljesen rásimul a bőröndödre. 30 fokon mosható és könnyen meg is szárad, még úgy is, hogy már a bőröndön van.

És még egy plusz: környezetbarát, hisz ezzel nem a rengeteg műanyagot pazarló fóliázást választod.

Számzáras bőröndvédő heveder

Ez a következő, amit Tamás javasol. A heveder szintén megvédi bőröndünket a megrongálódás során a szétnyílás rizikójától, valamint ha esetleg nem számzáras a bőröndünk, egy ilyen pánttal azzá tudjuk varázsolni, tehát tudni kell a kódot ahhoz, hogy le tudjuk venni róla a hevedert és ki tudjuk nyitni a poggyászt.

TSA zárral szerelt bőröndpánt is kapható.

Ha valamiért nem akarsz egy egész huzattal bíbelődni, és nem zavar, ha a bőröndöd összekarcolódik, akkor válaszd ezt!

Számzáras bőröndpánt mérleggel

9990 Ft

Hirdetés

Lakatok

Hozzáértő interjúalanyunk a lakatot emeli még ki biztos módszerként. Főleg az olyan bőröndökre jönnek jól, amelyeken több cipzáras rekesz is található. Így tényleg biztosra mehetünk az ellen, hogy illetéktelenek matassanak a személyes holmijaink között.

A lakatok között is van számzáras és kulcsos alternatíva, illetve TSA zárral szerelt verzió is.

Fóliázás

Természetesen a fóliázás is opció. Ezt válaszd akkor, ha a fentiek közül egyiket sem sikerült bevetned, és már csak a reptéren van lehetőséged tenni poggyászod biztonságáért. A fóliázó állomásokon pillanatok alatt becsomagolják a bőröndödet – légy biztos benne, hogy előtte mindent kivettél belőle, ami az úthoz szükséges!

Megérkezésed után ollóval tudod levágni róla a fóliát.

És hogy mindezek közül melyek a legtutibbak? “Tapasztalataink szerint az összes közül a legjobb eszköz a lakat és a bőrönd huzat” – jelenti ki Tamás.

A poggyász bebiztosítására tehát több módszer is létezik, amelyekre érdemes rászánnod a pluszköltségeket – hiszen ha a reptéri dolgozóknak kell feltörniük a záradat, vagy a tolvajok jutnak hozzá a holmidhoz, az sokkal többe kerül.

Ne felejtsd el azt sem, hogy eleve a bőrönd kiválasztása sem mindegy: olcsó, puha műanyagból készült darabbal semmiképp se indulj neki egy repülőútnak!

Keresés az oldalon